USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

«Хоч і війна, але обстеження мають бути за розкладом», – волинські онкологи

3 Лютого 2023 19:25
Напередодні Всесвітнього дня боротьби з раком Волинський обласний медичний центр онкології нагадує, що рання діагностика раку актуальна завжди, адже ця хвороба не чекає, доки все владнається, а додає ще більше клопотів у скрутних ситуаціях.

Зокрема рак шлунка залишається актуальною проблемо сучасної онкології. В Україні від цієї хвороби щороку помирає більше 4500 громадян. У світі рак шлунка займає шосте місце в структурі захворюваності на онкопатологію та п’яте місце серед причин смерті від раку.

Хірурги-онкологи Волинського обласного медичного центру онкології Артур Рашко та Віталій Супрунець розповіли про основні причини виникнення раку шлунка та його симптоми.

Читати ще: Як запобігти раку: луцькі онкологи розповіли про основні фактори ризику

Серед найбільш небезпечних факторів виділяють:

– харчовий фактор. Високий рівень захворюваності на рак шлунка серед людей, які надмірно споживають солону, смажену, копчену, мариновану їжу. Зокрема особлива небезпека полягає у надлишковому споживанні солі. Зловживання алкоголем також підвищує ризик захворіти на рак;

– хронічна інфекція бактеріями Helicobacter pylori (найчастіша причина хронічного гастриту) розглядається багатьма вченими як важливий фактор у розвитку раку шлунка;

– тютюнопаління. Курці хворіють на рак шлунка вдвічі частіше;

– спадковість. Окремі форми раку шлунка передаються по спадковості, особливо серед чоловіків;

– професійні шкідливості.

Захворювання може тривалий час протікати без симптомів або супроводжуватися мінімальними проявами, на які хворі просто не звертають уваги. Найчастіше ранній рак шлунка протікає безсимптомно. Злоякісні пухлини шлунка можуть супроводжуватись такими проявами:

– неприємні відчуття або біль у верхній частині живота;

– нудота, блювота з домішками крові або по типу «кавової гущі»;

– дьогтеподібний стілець;

– відчуття важкості після їжі;

– зниження апетиту;

– загальна слабкість, швидка втомлюваність;

– немотивована втрата маси тіла.

Якщо говорити про вік, то пухлина в шлунку може виникнути практично в будь-який період життя, проте пік захворюваності припадає на 50 років і більше.

Читати ще: У 90% задавнених випадків люди помирають: із 100 тисяч волинян у 7 виявляють меланому

Єдиним і найбільш інформативним методом в діагностиці раку шлунка є фіброгастроскопія. Допоміжними методами є рентгеноскопія шлунка, комп’ютерна томографія органів черевної порожнини, ендоскопічна сонографія, магнітно-резонансна томографія.

Для зниження ризику розвитку раку шлунка необхідно:

1. Дотримуватися раціонального харчування.

2. Здійснювати профілактику ожиріння.

3. Відмовитися від шкідливих звичок.

4. Лікувати хронічні захворювання шлунка.

Отримати фахову консультацію та комплексно пролікувати рак шлунка ви можете у КП «ВОМЦО», куди можете потрапити за направленням сімейного або лікуючого лікаря.

Згідно програми медичних гарантій передбачено безкоштовне проведення фіброгастроскопії пацієнтам у віці 50 років і старшим.

Оксана ВЛАЩУК
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus