USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.60 39.90
  • PLN 9.70 9.88

Хворі нирки – проблема молоді

17 Березня 2012 10:11
На Волині до реєстру хронічної захворюваності нирок належить менше тисячі чоловік. Якщо ж виходити з середніх популяційних даних по Європі, то хворих волинян мало б бути не менше ста тисяч.

Про це повідомляють Відомості.UA.

Поки європейські країни активно спрямовують кошти та сили медиків на своєчасну діагностику хвороб нирок, українські ескулапи пасуть задніх. І зовсім не тому, що некваліфіковані. Швидше – безсилі. Основна причина низького рівня виявлення ниркових недуг та, що ці хвороби – «німі», вони протікають практично без симптомів.

Порушення можна виявити, перевіривши функцію нирок або ж проведенням аналізу сечі на білок. А в зв’язку з тим, що Україна відмовилася від масових медичних оглядів, «ниркових» пацієнтів у нас фактично немає. Зате серцево-судинні хвороби процвітають.

Нефрологами чітко встановлено: якщо є хронічна хвороба нирок, то частота кардіоваскулярних ускладнень – інфарктів, інсультів – у 7,5 разу вища.

Як розповів головний спеціаліст з нефрології управління охорони здоров’я ОДА, завідувач нефрологічного відділення обласної клінічної лікарні Віктор Дорецький, у світі частота хронічної хвороби нирок у популяції становить у середньому 7-10%. Іншими словами, що розвиненіша країна, то частіше виявляють хвороби нирок у населення. В Україні цей показник – усього 1%.
З 2002 року на Волині ведеться реєстр хронічної захворюваності нирок, у якому перебуває неповна тисяча хворих, але якщо виходити з середніх популяційних даних по Європі, то хворих волинян мало б бути не менше ста тисяч.
Хронічна хвороба нирок призводить до втрати ними функцій, у першу чергу видільної, та провокує хронічну ниркову недостатність, при якій продукти життєдіяльності не виводяться, накопичуються в організмі та спричинюють автоотруєння. Людина худне, втрачає апетит, працездатність, розвивається анемія, слабкість. До цього приєднується артеріальний тиск, і як наслідок – інсульт, інфаркт.

Основний віковий контингент, який страждає на хронічні хвороби нирок, - це молоді люди. З часом частина пацієнтів потребує ниркової замісної терапії: позаниркового очищення крові (гемодіаліз), перитонеального діалізу або одразу трансплантації нирки. Пан Дорецький каже, що усі, хто лікується замісною нирковою терапією у вигляді гемодіалізу, є кандидатами на трансплантацію.
На Волині замісну ниркову терапію отримує 166 осіб. Гемодіаліз здійснюють у Луцьку, де на обліку перебуває 90 хворих, решта ходять на очищення крові у Ковелі, Нововолинську, Камені-Каширському та Любомлі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Zavtramen Показати IP 17 Березня 2012 11:38
Пей пиво, бухай водяру, кури - молодёжь, подыхать нужно весело!!!
Нє півом єдіним... до Zavtramen Показати IP 17 Березня 2012 21:59
Крім пива і сигарет дітки сидять на холодних бетонних плитах, бордюрах, круто потягуючи цигарки та трутку з пляшок у вигляді джин-тоніків, енергетичних напоїв...Але, мабуть мами з татами цих чад не можуть пояснити про шкідливість, бо й самих ніхто не навчив. А що своїм діткам зможуть порадити ці прикумарені дітки?
проблеми... Показати IP 18 Березня 2012 03:14
нет человека - нет проблем...
Ірина Костюк Показати IP 18 Березня 2012 19:45
може вже хватить перекроювати мої матеріали?на майбутнє - друкуйте матеріал повністю. буду вдячна
гість Показати IP 22 Грудня 2016 04:03
Підскажіть будь-ласка де можна прокунсультуватися на рахунок нирок, порадьте хорошого нефролога, бо лікуюся в 2 лікарні і без результату, дякую

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus