USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Ківерчанка виготовляє вази з коренів. ФОТО

12 Вересня 2011 12:43
Жителька міста Ківерці Галина Міндер займається рідкісною справою – коренепластикою. Її це вироби з коріння та різноманітні картинки, розписані пляшки, етноприкраси є справжніми мистецькими шедеврами, які зберігаються в її оселі – своєрідному музеїв мініатюрі.
Про це пише «Вісник і К».
Любов до дерева у пані Галини, певно, перейшла від батька, столяра за фахом. Уже з раннього дитинства вона робила сувеніри, аплікації з гілочок, квіточок, травички. А згодом у лісі, куди ходила, як і усі діти, по гриби та ягоди (родом із поліського Старовижівського району на Волині), почала помічати вироби, які відкривалися їй у корінні чи стовбурах дерев. Ця майстриня довершує те, що створила сама природа. Творчість художники називають коренепластикою.
Виготовлені Галиною Міндер вази з коріння – це цілий неперевершений світ. Пригадує, як побачила «Равлика». Біля хліва у селі росла береза, коріння якої розрослося аж на дорогу, де їздили фурою. І якось вона помітила, що той горбик, який виглядає із землі, нагадує равлика. Розкопала, видобула той корінь – і з нього насправді вийшов дуже гарний равлик.

Заготовки для майбутніх робіт вишукує у вільний час в лісі, але, як правило, вони їй самі ніби випадково потрапляють на очі. У деяких відразу бачить певну річ чи композицію, а інші чекають свого часу, аби з них щось гарне зробити. Дивлячись на цю вишукану коренепластику, можна лише уявити, скільки терпіння й натхнення треба мати, аби її створити.
Творча душа завжди у пошуку і на чомусь одному не зупиняється. Отож і пані Галина, працюючи над одним, в уяві бачить вже іншу річ. Тобто, на думку майстрині, будь-яка робота вдосконалює і відкриває нові здібності та обдарування. Так з’являються оригінальні картинки, де є і вишивка, і робота крючком, годинники, обрамлені у цікаві рамки, бра, різноманітні розфарбовані пляшки.

А які чудові її прикраси, зроблені з кісточок абрикосів, персиків, ґудзиків, кольорових ниток! Зрозуміло, що такі етноречі вимагають й відповідного стилю. Тому вже давно виношує мрію про будиночок, де можна було б зробити музей із власних речей, є й такі, які годяться для музею «під небом».

Окрім того, що має багато оригінальних своїх витворів, цікавиться й народними антикварними речами. Цілеспрямована, терпляча й трудолюбива – ця мініатюрна жіночка вірить, що її мрія обов’язково здійсниться. Просто ще не прийшла на це пора.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
filadelfos Показати IP 12 Вересня 2011 13:13
чего так фоток мало???дайте больше))
дідо всевідо Показати IP 12 Вересня 2011 20:14
дайте більше знімків. куплю все, що дешевше 1000 грн.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus