USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Клопотенко відповів на критику нового шкільного меню

14 Січня 2022 14:25
Кулінарний експерт та засновник соціального проєкту «Нове шкільне харчування» зі зміни культури харчування Cult Food Євген Клопотенко у відповідь на критику оновленого шкільного меню разом із командою прописав подальші дії.

Про це він повідомив у Фейсбуці.

«За останні дні тема шкільного харчування стала дуже гарячою і назбирала всякого. І адекватну критику, і сліпий хейт, і підтримку, і прекрасних ботів, і реальний досвід тих, хто стикнувся зі шкільною їжею на місцях. З‘явилася навіть петиція на відміну меню від мене в садочках, яка мала б право на існування, якби не одне «але». Я не розробляв ще меню для дитячих садочків. Хочу на це сказати: дякую кожному. Бо завдяки такій хвилі різних думок ця тема лишається на вустах», – зазначив Клопотенко.

Читати ще: Меню по-новому: що готують у школах Луцька та скільки коштує обід

За його словами, небайдужість народу – то рушійна сила змін.

«І якщо за два роки всі негативні коментарі зникнуть, то значить, що шкільним харчуванням можна більше не займатися. А поки ми проживаємо конфлікт сучасного бачення та старої системи. І це природньо, що воно скрипить, ламається, сиплеться та дає збій. Ми не можемо під нуль знищити старе, у країни немає на це ні ресурсу, ні досвіду, ні підтримки. Доводиться все робити поступово», – підкреслив Клопотенко.

Він додав, що з командою прочитали всі коментарі, проаналізували та прописали наступні кроки: «Будемо навчати кухарів, будемо навчати людей, які на місцях складають меню, як правильно читати норми, будемо навчати українців критично мислити та адекватно висловлювати свої думки (це жарт), будемо розповідати про основи здорового харчування».

«Я знаю, що ця тема болить. І болить вона сильно, бо це діти. Тому кожний коментар я розумію, маю ті самі емоції і крок за кроком впроваджую майбутнє у ті умови, що є зараз. Але у мене є єдине прохання – не мовчіть. Це найгірше. Краще пишіть хейт, проте не мовчіть. Бо зміни стаються там, де є голос», – підкреслив Клопотенко.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 28
Небайдужа Показати IP 14 Січня 2022 14:45
Який він експерт, сміх та й годі!
Анонім до Небайдужа Показати IP 14 Січня 2022 20:59
Дійсно-куди краще розварені і склеєні макарони з сосискою (з вмістом м"яса)
Всезнайко Показати IP 14 Січня 2022 15:25
Саме так. Ще один клоун з 95-го кварталу.
Батько Показати IP 14 Січня 2022 15:57
Та воно, ніби, й нічого. Тільки ж їжу, все-таки, потрібно солити. І цукор в солодкі вироби і напої додавати. В помірній кількості.
Русофоб Показати IP 14 Січня 2022 16:07
Ось такі йолопи й пишуть петиції на дітсадкові сніданки від Клопотенка, яких не існує! Яке він має відношення до треш-шапіто ''95 квартал''?!
Олена Показати IP 14 Січня 2022 17:10
Раніше меню для дітей розробляли науковці, лікарі, технологи, а зараз Зепройдисвіти.
Заза до Олена Показати IP 15 Січня 2022 00:51
Скоро Дурні Будуть закривати Рота Розумним , щоб Ті Не відчували себе Дурними. А Це не пострижене чудо такий повар, як з Х......я Молоток.
Наталя Показати IP 14 Січня 2022 17:46
Нехай президент разом з сім'єю до кінця строку харчується тільки такою гадостю, от тоді можна повірити, що вся ця баланда корисна.
Марина до Наталя Показати IP 14 Січня 2022 19:35
ви б краще подивились на меню- болоньєзе з пастою, чілі кон карнє, верещак з куркою, курка по французьки, мак анд чіз, пастуший пиріг з яловичиною, і ще сотня страв типу цих(ліниві вареники тільки вибиваються))) Прям помруть з таким меню) чи може нехай ці чортові кухарі які варять макарохи з м'яких сортів пшениці з сосискою і не хочуть вчитися і мінятися сидять на своєму меню все життя? Була розмова в школі з таким кухарем, так і варить свій рис-розмазню і пюреху- клейстер
Трололо до Марина Показати IP 15 Січня 2022 10:41
Повністью згідна!
Мама Показати IP 14 Січня 2022 18:03
Корисна їжа це добре. Одне погано вартість. Особливо якщо в сім'ї не одна дитина, батьки в селі в кращому випадку працюють на мінімальну заробітну плату. А от вартість молочних продуктів і їх якість в яких немає конкурсантів майже космічна.Вартість м'яса і груп.Більшість батьків змушені будуть відмовитися від сніданків, бо будуть не в змозі їх оплачувати
Євген до Мама Показати IP 16 Січня 2022 08:37
Те що хтось працюх за копійки це проблема не Клопотенка, а цілої нації дибілів які будуть тягнути ярмо, - аби не гірше!
Зесучка Показати IP 14 Січня 2022 18:27
Має бути скумбрія по 8 гривень і м'ясо по 20.
Коля Митбол до Зесучка Показати IP 14 Січня 2022 20:29
сало
Юлія Показати IP 14 Січня 2022 18:33
Було б дуже доречно навчити кухарів готувати,а ще краще хоч іноді звертати увагу на продукти з яких вони готують .Коли в каші діти знаходять волосся, пір'я,міль "готову варену" ,то вона чи з сіллю чи без до рота не лізе .М'ясо якщо воно і є то або пересолене або пережарене.загалом повний " треш" .Зміна якості харчування - це лише маленький крок.Спочатку потрібно обладнати їдальні, кухні всім необхідним,а вже потім робити такі зміни.Виходить,що зміна лише в тому,що нема солі ,Сахара,а все решта без змін.
! до Юлія Показати IP 14 Січня 2022 20:55
А ще б кухарі не обкрадали дітей.а по селах для кухарів одна проблема-щоб побільше залишалось обідів для своіх свиней.
Марина Показати IP 14 Січня 2022 19:25
Я так розумію ніхто навіть не подивився на меню від Клрпотенко. Як завжди почали кидати г... на вентилятор. Я б на такому меню сиділа все життя! Там мега круті страви, проблема що наші кухарі крім макарох з сосискою нічого не вміють робити! Зло бере- людина почала щось міняти так на нього і накинулись! Почитайте технологічні карти там страви з усього світу, збалансовані, сучасні, різноманітні, з насиченими новими смаками(нарешті зі спеціями). Кухарі навіть дочитати не змогли що сіль і цукор треба, просто менше. Наче на зло. Нічого в Україні з рукопопими кухарями не зміниться, треба на аутсорцінг залучати професіоналів, як в Польщі наприклад. Доречі цікаво стало і я приготувала за новим меню гарбузовий суп, так мої діти криком кричали щоб ще зварила такий смачний(при тому що сам гарбуз не люблять)
Свідомий Показати IP 14 Січня 2022 19:36
"Здорове" харчування, у шкільних їдальнях це добре. Але наші кухарі з того всього зрозуміли лише одне не солити і не солодити страви. В результаті діти просто перестали їсти несмачну для них їжу. Краще б держава взялася за якість продукції загалом. Бо багато продуктів, що продаються у наших торгових мережах не те що "здорвими"- їх їстівними важко назвати, а ціни деруть як за нормальні. І якщо батьки не в змозі забезпечити якісні продукти, дитина всеодно вдома їстиме казна що, бо іншого просто немає. А щодо "здорового" "нездорового" - то Парацельс колись сказав-" все є ліки і все є отрута залежить лише від кількості". Колись маргарини "втюхували" як супер здорову альтернативу всім жирам, то з холестерином боролись, то з медом, то з картоплею, жирами, тепер "модно" хліб не їсти, хоча, ще років 150 тому 70 відсотків раціону наших предків складали злакові. Здоров'я в першу чергу в голові в людини і в її адекватному сприйнятті цього світу. І якщо кухар чи директор бачать, що один день діти не їдять несмачну їжу, і зовсім не п'ють несолодке какао чи чай, на наступний день картина повторюється, і діти йдуть з їдальні голодні, то піклуючись про дітей, про їхнє здоров'я, про те, щоб вони не сиділи пів дня голодні, бо вони ростуть розвиваються і щосекунди потребують поживних речовин, якщо ці люди адекватні, то вони, незважаючи на "дурні" вказівки зверху, кинуть ту щіпку солі і всиплють ту ложечку цукру. І нічого страшного не станеться, рівно як не ставало і до цих нововведень. Звичайно, є батьки прихильники різних дієт і способів харчувань, так хочуть харчувати і своїх дітей, я б запропонував, як компроміс ставити їжу не солену і не солодку, але водночас ставити на стіл сільничку і цукор, щоб була свобода вибору. Якщо ситуаціє не зміниться, я та інші батьки з якими спілкуюсь маємо намір відмовитись від харчування у шкільній їдальні.
Анна до Свідомий Показати IP 14 Січня 2022 22:54
Не як за нормальні,а як за біологічно чисті продукти
Мама Показати IP 14 Січня 2022 20:42
Деякі страви з нового меню в нашій школі готували і вони смачні.Страви з м'яса діти їдять із задоволенням. І чай знов уже не такий і не солодкий.Справа в тім що наші діти балувані і вони звикли до чіпсів і кокаколи.Інша річ вартість.
Ніна Показати IP 14 Січня 2022 20:59
Добре, що багато хто підтримав. А антимасочникам чи то пак антихарчувальникам усьо плохо. Але по-їхньому не буде. Кінець клейстерним калам і лапші "навіки разом" настав! І це дуже добре.
Ігор Показати IP 14 Січня 2022 20:59
Де ви знайшли цього дибіла воно живе в своєму світі.це чудо немає реальності нехай проїдуться по сільських школах.дайте дітям нормально харчуватись а таких поварів в школу на пів ставки дебілоїдів.втратив зв'язок із реальністю.
Да… до Ігор Показати IP 15 Січня 2022 10:45
Ну ви і фу, Ігор
ааа до Да… Показати IP 15 Січня 2022 20:37
Підорг!!!
Правда Показати IP 15 Січня 2022 09:29
То готуйте дома і задовольняйте своє чадо смачним і поживним.Для цього є можливості(термоси,різні харчові лотки,можете в школу придбати мікрохвильовку).Біда в тім,що батьки в більшості не вміють готувати і вдома і це факт.А для чого-ми заробляємо гроші,то заробляйте і не трин....
Лідія Показати IP 15 Січня 2022 10:22
Правильно хтось підмітив - батьки самі не вміють готувати, Дітей годують чіпсами, фрі, макаронами, піцою, а в школі , чи садочку хочуть, щоб вони їли цвітну капусту, салат, броколі, квашенину. Скласти повноцінне меню для дітей нелегко.Попробуйте самотужки , просто , на тиждень...і ще щоб діти їли те, що ви запланували. Початок завжди важкий.Та і кухарі (старі) ставлять палки в колеса - бо БУЛО краще.
Народна прокуратура Показати IP 15 Січня 2022 13:24
Можливо помиляюсь, але озвучена проблема має кілька складових. Перше, звичайно, бажання кухарів впроваджувати нове меню. Не повірю, що людина, отримуючи доларів 200 на місяць, горітиме бажанням тричі на день виготовляти пастушачі пироги, чилі кон карне і тому подібне. Це загальноукраїнська проблема. Як платять, такі послуги й отримують. Тому люди і виїжджають на заробітки. Друге, це проблеми з закупівлями продуктів. Оці всі макарони і сосиски. Не кухарі їх купують, Поставки здійснюють переможці тендерів,які потім впарюють різний непотріб. І змінити їх зовсім не просто. І третє, це ціни на продукти, які в Україні з доброго дива можуть підскочити протягом року удвічі, як звичайна олія, цукор, сало, вже не кажучи про щось дорожче і роблять планування витрат дуже проблематичним
Альона Показати IP 15 Січня 2022 18:19
Перш ніж змінювати меню, то потрібно змінити систему постачання продуктів. Особливо в сільську місцевість!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus