USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.97

Коли я згадую Майдан: спогади волинянки

19 Лютого 2019 18:58
Цьогоріч на Різдво до Києва з’їхалися мої волинські родичі. Вони особливо хотіли побачити Майдан, місце, де в 2013-2014 роках відбулися історичні події, що кардинально змінили хід української історії. Про Революцію Гідності досі розповідають як про унікальне явище в цілому світі. Бо, здається, ніколи й ніде не було такого, щоб звичайні, а головно беззбройні люди повалили диктаторський режим. Щоправда, й заплатили найдорожчим – життям 107 Героїв.

Про події, які відбулися 5 років тому згадує волинянка Жанна Куява.

***

Щойно виходимо з метро «Хрещатик» на алею Героїв Небесної Сотні, помічаємо високі загорожі довкола великої земельної ділянки, підготовленої для забудови. Тут має бути Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності, – дізнаємося з інформаційних стендів. Цікаво, що у конкурсі на проект меморіалу брали участь архітектори з 20 країн світу. Переміг авторський колектив: Ірина Волинець зі Львова та Марія Процик, яка проживає в Нідерландах. За задумом, це мають бути шлях пам’яті і стела пам’яті зі 107 гранітних плит. На кожній – ім’я Героя Небесної Сотні. Елементи стели – щити, які відображають, як люди, єднаючись, обстояли свою гідність і право на свободу. Висаджені вздовж алеї 107 лип нагадуватимуть про героїв у позитивному сенсі, з думкою про майбутнє. Як пояснили архітекторки, меморіал має бути не лише місцем ушанування, а й простором для життя – того, за що боровся Майдан.

Однак будівництво меморіалу почнеться нескоро. Печерський суд Києва наклав арешт на ділянку, де заплановано забудову, і в січні цьогоріч його продовжив, аби зберегти обстановку «на місці злочину на час проведення слідчих експериментів». На цьому наполягли адвокати потерпілих у справі екс-беркутівців.

Тим часом Національний музей Революції Гідності ось уже четвертий рік проводить велику роботу, аби зберегти пам'ять про події на Майдані, збирає свідчення, документи, усні історії та предмети. Натепер колекція включає понад 2000 предметів, близько 500 аудіо- та відеоінтерв'ю, документальні фотографії, книжкові видання тощо. У приміщеннях Українського дому та Федерації профспілок тимчасово адаптували адміністративну частину Музею з фондовою колекцією, тут створюють змінні експозиції, проводять екскурсії. На самому Майдані Незалежності та в інших точках Києва розмістили мережу інформаційних стендів «Місцями Революції Гідності», з яких гості столиці дізнаються історію та значення цих місць.

...Підходимо до каплички з хрестом та портретами загиблих. Мовчимо. Так багато облич...

Спускаємося алеєю до Майдану Незалежності, на деревах – усе ті ж портрети загиблих.

«Зараз тут прибрано й чисто, а тоді було чорно-чорно. І в крові все», – згадую найжорстокіші розстріли 20 лютого. Вказую на готель «Україну», кажу, що тут я переховувалася з 18 на 19 лютого після кривавого розгону, в який теж потрапила...

І спогади накочують миттєво.

***

21 листопада 2013 року в Facebook кинули клич, що мусимо вийти з протестом проти влади, яка раптово скасувала намір підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом.

Того вечора накрапував дощ. Ми з сестрою вбралися у зимові вдяганки, щоб уночі не замерзнути, й хутко приєдналися до сотні інших активістів, що вийшли на протест. Все це попервах здавалося радісним дійством, нам в дублянках аж душно було, так натхненно й збуджено почувалися! Зібралася переважно молодь, хтось робив прямі відео-включення через інтернет, хтось фотографував, а хтось роз’яснював, як саме український уряд під керівництвом Миколи Азарова призупинив курс на євроінтеграцію.
Тоді ми отримали жовто-блакитні стрічки як символ приналежності до тих, кому небайдуже. Згодом, як відомо, у такі кольори вбереться чи не вся революційна Україна. Принаймні, за стрічкою, запахом диму або Гімном України на вустах можна було легко розпізнати «своїх». Адже радісно все тільки починалося. На нас чекали шалені три місяці тривоги й боротьби, після яких ніхто вже не був таким, як раніше.

***

Відчуття, що на Майдані зібралися «твої» люди, що тільки з ними почуваєшся в безпеці, особливо загострилося після того, як побувала на Антимайдані. Того дня відбувалася позачергова сесія Верховної Ради, тож до Києва з’їхалися прихильники влади. Вони зібралися в Маріїнському парку з гаслами «Стоп Майдан» та «No! to Bandera».

Отож, як журналістка, вирішила почути позицію й цих людей.

«Ми тут стоїмо за свою ідею, за свого президента, – з агресією мовила одна з жінок. – Бо наші шахтарі пропрацювали по 30-40 років і яка у них пенсія? А в Західній Україні ніхто не працює, всі живуть за кордоном, а пенсію отримують тут! З яких грошей Західна Україна отримує пенсію? Всі податки наші йдуть вам! Ми знаємо, що ви там живете багатше, ніж ми, за наш рахунок», – почула на свою адресу.

«Але ця влада катує і вбиває людей», – мовила у відповідь. Тоді вже вбили Сергія Нігояна та Михайла Жизневського. Це шокувало майданівців і посилило відчуття того, що без кривавих розправ не минеться, що ця «добра», на думку антимайданівців, влада налаштована рішуче.

Однак жіночці так не здавалося.

«Он показували по телевізору бомжа з Донецька, то він казав, що його на Майдані нагодували, помили, ще й гроші платять».

«Хочете сказати, що люди йдуть під кулі за гроші?» – поставила останнє запитання.

«Сто процентів», – дістала у відповідь. І ніби в обличчя мені плюнули.

***

Я і тепер зустрічаю людей, які нарікають на Майдан. Бо «це він призвів до війни на Донбасі». Чи просто закид: «І що він мені дав, цей Майдан?».

З такими людьми не порозумієшся, не раз переконувалася. Бо так може говорити тільки той, хто на Майдані не був. А отже, йому справді Майдан «нічого не дав».

Не забуду зустрічі з 52-літнім натоді Ігорем Думанчуком зі Львівщини. Чоловік дивом лишився живий після кривавих лютневих боїв: куля влучила йому в груди, але від смерті врятував бронежилет. Ще плачучи інтерв’ю не брала, а з паном Ігорем вийшло саме так.

«У мене стріляв бойовик таким набоєм, як шрот. Це є дванадцятий калібр. З такими кулями на кабана ходять, а вони ними нас відстрілювали», – розповів тоді.

Коли сказала йому: «Ви – герой», пан Ігор віднікався.

«Ні, пані, я живий. Ось герої України, – вказав на портрети Героїв Небесної Сотні. – Коли перших ховали, то плакав, сліз не міг спинити, – дістав закопчену хустинку, втер скупу сльозу. – Хустинка моя бойова, не перу її... Ні цієї куртки, ні цієї шапки, ні шарфа, ні штанів нікому не дам випрати. Висітимуть ці речі в гаражі, поки житиму. Хай діти й онуки бачать і знають, за що я воював...».

***

Я теж була серед тих, хто 18 лютого прийшов на так звану мирну ходу до Верховної Ради з вимогою проголосувати за повернення до Конституції 2004 року.
Тисячі протестувальників зібралися на мітинг, який у результаті перетворився на криваве побоїще. До кінця дня стало відомо про сотні поранених і чотирнадцять загиблих. Той день назвала чорним вівторком, пережила великий стрес, адже смерть відчувалася просто за плечима. Коли купка нас, схожих на беззахисних мишей, втікала й переховувалася між будинками, за спинами почувся скажений репет: «Сукі! Убівать будєм!». За мить ми вилетіли на спорожнілу та розгромлену Інститутську, що вражала чорнотою. Все було розтоптане й змішане з брудом. І тільки шеренги беркутівців у чорних обладунках над усім височіли...
Ліворуч на барикаді сиділи побиті чоловіки, їхні голови й груди були залиті кров’ю. Посеред дороги лежав скривавлений непритомний, біля нього й упала, сподіваючись, що якимсь чином порятує. Так і вийшло: мене не зачепили. Тоді ми з подругою та іншими жінками ще кинулися допомагати пораненим. Але до тями приходили вже пізніше. Годі було забути порожні й байдужі очі молодих бойовиків. А кров майданівців набула значення жертовності, рідності та безстрашності.

Та, як відомо, чорним днем на Майдані стало 20 лютого, коли людей відстрілювали, як здобич на полюванні. Тоді загинуло понад сто героїв-майданівців.
***

Описуючи якось кухню Майдану, зокрема козацькі, бандерівські, закарпатські страви, якими годували майданівців, натрапила й на кримськотатарський намет, де в 140-літровій каструлі кухар на ім’я Мустафа готував плов. Ним чоловік та його два сини щодня годували понад чотири сотні людей.

«Хочемо допомогти Євромайдану, всьому українському народу – разом прийти до перемоги», – сказав тоді кримчанин.

***

...По поверненню з Києва телефонує мама. Каже, всі розпитують, як там столиця, а я не можу нічого веселого розповісти, перед очима портрети загиблих. Про них одних думаю, коли згадую Майдан.

Фото авторки та Роксолани Сьоми
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 40
Анонім Показати IP 19 Лютого 2019 20:01
Добилися, тепер спокійно можем працювати в Польщі, катаемся на вихідні в Париж на каву, в Барселону на пляж, зажили по европейськи!!! Дякуемо вам за наше щасливе майбутне!
Виборець Показати IP 19 Лютого 2019 20:15
Як казав Саакашвілі: "через 20 років економіка вийде на рівень при Януковичу" . Зате "живем по новому" і недай Бог зажити по "Новому економічному курсу"
Василь Показати IP 19 Лютого 2019 20:17
Виявилося, що рівно п'ять років тому майбутній «президент» під кулями тягав поранених.
Корiнний лучанин Показати IP 19 Лютого 2019 20:32
А коли скакали i руйнували державу пiд керiвництвом нових заокеанских братiв,у вас був план будiвництва новоi держави? Дякую не вiдповiдайте.по нинiшньому стану краiни бачу що був i дуже продуманий..дякую за все державотворцi .
Навуходоносор до Ано Показати IP 19 Лютого 2019 20:44
Несмотря на Ваш сарказм, во всем согласен! Эти события - это яркое подтверждение известного всем политологам умозаключения, которое было озвучено после Великой Французской революции, в результате которой был свергнут король, власть перешла к якобинцам, а Франция погрузилась в мрак нищеты и гильотинного террора: революции замышляются романтиками, реализуются фанатиками, но их плодами всегда пользуются мародеры...Те страны, которые терпеливо шли к своему процветанию эволюционным, а не революционным путем, как правило успешные. Это Норвегия, Швеция, Дания, Голландия, Швейцария, Люксембург, перечислять можно долго. Там, где общество сотрясали революционные потрясения - нищета...
Спостерігач Показати IP 19 Лютого 2019 22:06
І що вона принесла та РЕВОЛЮЦІЯ: сотні загиблих, долар по 28, втрату криму і частину двох регіонів, ще одного ворога, купівлю російського вугілля в польщі, дорогу комуналку, нікому непотрібні перейменування істиричних назв вулиць і міст...... І список можна продовжувати безкінечно а люди як були бідні то стали ще бідніші. А де зараз революціонери, наприклад волинські??? Сидять як миші і тратять зароблені на революції гроші. Спитайте себе чи варто робити такі революції?
Я Показати IP 20 Лютого 2019 03:43
коли я згадую себе під час перевороту то думаю - яка ж я була ідіотка
Альтер я до Я Показати IP 20 Лютого 2019 13:55
я теж - що не приймала участі А ви?
Олександр Показати IP 20 Лютого 2019 08:23
Народ тоді переміг. Якби не майдан вся Україна була б жебраками як зараз Донецьк і Луганськ.
Анонім Показати IP 20 Лютого 2019 08:29
Рік 2013 від різдва. Азаров дає прес-конференцію, - " Якщо не візьмем кабальний кредит у Путла , як потім виявилося під заставу стратегічних українських підприємств, тоді дефолт". Результат 5 років абсолютної влади без війни та при підтримці руских братів. Краще все таки майдан навіть при нинішніх роскладах.
Ахаха до Анонім Показати IP 20 Лютого 2019 10:03
”С 2014 года, как сообщили в Министерстве финансов, Украина взяла в кредит у МВФ $11,3 млрд (более 280 млрд грн по курсу Национального банка)”. І це тільки співпраця з МВФ. Куди там Азарову з його 24 млрд ГРН.
Анонім до Ахаха Показати IP 20 Лютого 2019 11:33
МВФ дає гроші під реальні реформи боротьбу з корупцією, оптимізацію бюджету з перспективою подальшого росту економіки. Путло давало гроші з метою забрати Антонов, Південмаш, Харківський танковий... на умовах русскай язік втарой гасударствянний, нікакого ЕС, НАТО, только рюській мірь і пойнний таежний саюз.
Лучанин до Анонім Показати IP 20 Лютого 2019 21:18
Не рюській мірь, а русский мир...в школі треба було вчитися. Ганьба!
ввв до Анонім Показати IP 21 Лютого 2019 16:07
Ти не адекват, чи прсто розумово відсталий ??? Ти виправдовуєш смерті людей .
Анонім до ввв Показати IP 21 Лютого 2019 22:15
Це ти виправдовуєш рускіх окупантів.
жан вальжан Показати IP 20 Лютого 2019 08:31
" беззбройні люди повалили диктаторський режим" - а в чому був диктаторський режим??? Яник став Президентом нелигітимно? Затвердив себе пожиттєво диктатором? Ви розвалили державу, Україна остаточно стала маріонеткою в руках Заходу, при владі - олігархи.. і ви гордитеся тим, що знищили державу??? Нехай вами, тупоголовими ще 1000 років керують порох і його банда
Олександр Показати IP 20 Лютого 2019 08:38
Окремо для всіх тупеньких зрадоботів. Втрата територій є наслідком окупації частини України " братським народом", а не майдану.
Отакої... до Олександр Показати IP 20 Лютого 2019 10:46
Перший майдан-втратили шельф острова Зміїний, Другий майдан-втратили Крим,Донбас,,,,будемо чекати третього?
Анонім до Отакої... Показати IP 20 Лютого 2019 11:37
Будемо чекати поки перетворимось на злидні як на провінціях РФ аля Омск, Томск, Архангельськ.... де рівень газифікації 20 % як мінімум третина вялікого народа ходить по нужді на вулицю.
Навуходоносор до Анонім Показати IP 20 Лютого 2019 13:00
Аноніму хочу порекомендувати не посилатися на Архангельськ, Омськ, Томськ, де третина населення за його словами ходить по нужді на вулицю. Щоби заявляти про такі дурниці, там треба просто побувати. Судячи з усього, пан Анонім там і віртуально не бував. Зазначу спеціально для нього, що значно ближче дістатися віддалених сіл в поліських районах Волині - Камінь-Каширському, Ратнівському, Колківському, Любешівському. Ото в ту глибинку рекомендую і завітати. То зовсім недалеко від Луцька. Там він і впевниться, що його версія про ходьбу по нужді на вулиці має право на існування.
Анонім до Навуходоносор Показати IP 20 Лютого 2019 16:32
Згідно житлових умов 2018, офіційна статистика, на РФ 40млн рускіх ходять по нужді на вулицю та не мають гарячої води. Офіційно, газифікація Томска 20 %. Тільки факти.
Навуходоносор до Анонім Показати IP 20 Лютого 2019 17:49
Якщо можете - вкажіть конкретно джерело такої статистики. Автора видання, сторінку, рік виходу матеріалів і т.п. А писати "згідно житлових умов" - то копіювати методи більшовиків, вони так діяли, коли писали "в соответствии с поступившими материалами". Якщо нема конкретики - то немає й віри. Писати про 20% газифікації Томська - безглуздя! Ви можете собі уявити майже мільйонне місто, один із стовпів військово-промислового комплексу ерефіїї, місто, куди Україна до сих пір вивозить ядерні відходи, а завозить звідти паливні твели для своїх АЕС з таким рівнем газифікації? Напишіть ще, що і світла там немає! І що бурі ведмеді там взимку не сплять, а гуляють містом! Це зайвий раз показує Вашу необізнанність. А за гарячу воду то скажу Вам так: в столиці нашої "самої європейської" держави її немає вже два роки. Люди самі ставлять бойлери, щоби митися. Мер Кличко з подивом про це взнав. Держава "вмиває руки" від усього, що стосується життя пересічних людей. Люди переходять на опалення дровами, займаються самолікуванням, самостійно і за свої кошти мостять ями на дорогах, самостійно ремонтують шкільні приміщення, кормлять армію (і податками, і продуктами), самостійно охороняють вирощений врожай (як фермери під Кропивницьким)...Шукайте причина наших бід у нас, а Вас все до Сибіру тягне.
Анонім до Навуходоносор Показати IP 20 Лютого 2019 16:36
Любешів чи Стара Вижва... навіть там в крайніх селах у більшості стоять унітази в теплому приміщенні.
Анонім до Анонім Показати IP 20 Лютого 2019 19:14
Гугл в допомогу. Томск газифікований на 20% і 40 млн русских ходять по нужді на вулицю. Це реалії вялікої дяржави Расеюшки.
Лучанин до Анонім Показати IP 20 Лютого 2019 21:22
Оооо, яке досягнення, стоять унітази.
Анонім до Лучанин Показати IP 20 Лютого 2019 22:07
Для РФ унитаз в доме не показатель. Главное Путин вошдь.
ще не зовсім свідоми до Анонім Показати IP 21 Лютого 2019 12:59
Це ви,куме, забрехалися.
дану до Анонім Показати IP 20 Лютого 2019 13:42
ага, по асітіві і не таке розказують, дивіться уважніше, не забудьте остаточно відключити залишки мозку.... Випадково, вчора, подивилась частину передачі "гражданская оборона" - довго ржала і не могла повірити, що знаходяться ідіоти, що ведуться на такі товсті вкиди гівна на вентилятор, виявляється ведуться :(
Анонім до дану Показати IP 20 Лютого 2019 16:34
Подивіться роспятих хлопчиків, там правда для вас.
Отакої... до Анонім Показати IP 21 Лютого 2019 09:51
Це ти розповідаєш з точки зору забитого заробітчанина з галичини ,який будучи на заробітках у російській глубинці живе у хліві і далі порога хазяйської оселі його не пускають
Анонім Показати IP 20 Лютого 2019 09:13
Ей там из за поребрика, похвастайтесь как у вас все стало супер после Крымнаша?) Пенсионный возраст понизили, рубль укрепился, цены на все снизились, уровень жизни вырос, нет никаких новых налогов, хамон в каждом холодильнике...) А как Донецк и Луганск процветает на обещаных русскими кисельных берегах да молочных реках... - как в сказке)
Навуходоносор до Анонім Показати IP 20 Лютого 2019 14:01
Дуже важко вести дискусію з тими, хто далі персонального поребрика, який окріслює межу двору, не мислить. У мене був такий знайомий в свій час, який заявляв, що найкраще люди живуть в Маневичах. Я довго не міг второпати, чого він вибрав Маневичі як еталон? А потім зрозумів, що все елементарно просто - він за все життя далі Маневич не виїздив! Навіть в Луцьку ніколи не був - до Маневич від його села було в десять разів ближче! Пора навчитись мислити іншими категоріями, шановний Анонім, ви мешкаєте зовсім поруч з ЄС, а не десь там, в глибинах джунглів Амазонки.
До адміна Показати IP 20 Лютого 2019 10:55
Видалити негайно всю брехню про святий майдан. А де сбу, негайно вичислити по ір путенских зрадників. ФОТО ФАМІЛІЇ АДРЕСИ ВИКЛАСТИ ТУТ, АБО НА МІРОТВОРЦІ. Роскудахтались кури гребані.Зробити все до 12:00. То шо то за таке. Украинці ви що схаменіться)))))
Я до До адміна Показати IP 20 Лютого 2019 17:15
если человек идиот - то єто надолго ( класика - А. Папанов)
нострадамус Показати IP 20 Лютого 2019 12:52
мудрі вчаться на чужих помилках. розумні - на своїх. і тільки дурні ходять по одних і тих граблях з стабільною регулярністю...
всі до Києва Показати IP 20 Лютого 2019 20:23
Щось життя не покращилось, давайте тепер проти нашого Шоколадного П.П. вийдем, може щось на краще зміниться.
Олександр до всі до Києва Показати IP 20 Лютого 2019 22:04
Те надо против плешивого в Кремле выходить, иначе для тебя не полегчает.
Анонім Показати IP 20 Лютого 2019 22:15
Ватные тролли палятся не а сайте, украинский язык сложный и очень заметно когда пишет на форуме ушлепок который не есть носителем украинского с рождения.
Анонім Показати IP 22 Лютого 2019 22:57
Люди!! Чому всі ідіоти тут на раз зібралися?
спостерігач Показати IP 24 Лютого 2019 12:51
дехто, будучи на майдані, горланив що " ...... краще кулю в лоб....", щоб вам краще жилося. Куля до лоба не далетіла, а Україна полетіла, зупинилась на 88 місці по рівню життя, навіт найбідніший в часи СССР Казахстан між 30 - 40, Росія, з вуличними нужниками, в цьому ж діапозоні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus