USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Коли у Луцьку остаточно зникне проблема смороду?

21 Червня 2022 13:15
Нині у КП «Луцькводоканал» чекають прибуття нового обладнання, аби скоротити процес очищення стічних вод з 2 років до 4 годин. Та проблему смороду це вирішить лише частково.

Про це йшлося під час телерадіомарафону на ТРК «Аверс».

Директор КП «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк розповів, що у Луцьку хочуть змінити технологію зневоднення стоків. Для цього тут планують встановити мобільну станцію зневоднення, аби почати розвантажувати мулові карти.

Читати ще: На очисних спорудах біля Луцька встановлюють нове обладнання проти смороду

Очисні споруди біля Луцька займають земельну ділянку площею 42 гектари. З них 12 гектарів – мулові карти і дооосушка. Вони і є основною причиною неприємних запахів у місті.

«Карти розміром 50х100 метрів глибиною до 4 метрів і це все наповнене відходами. Це один з найважливіших етапів очищення – забрати тверді залишки з води. Тверді залишки осідають, вода випаровується, паралельно відбувається гноїння, бродіння. Ці процеси піднімають сірководень, аміак, діоксид азоту, метан. Це те, що ми чуємо. За рік виходить 7 тонн цих сполук з очисних споруд», – розповідає керівник підприємства.

Мулові карти потрібно постійно чистити, адже щодня на них закачують до 400 кубічних метрів «свіжих» відходів. Звідти треба вибирати мул на доосушку, де він має перезимувати, і лише тоді ці відходи можуть бути вивезені як органічне добриво. Загалом цей процес займає два роки.

Поки мул висихає – йдуть випари. Залежно від погодних умов, напрямку вітру неприємні запахи досягають житлових масивів. Тим більше, що очисні споруди розташовані надто близько від міста. Щоб в місті стало менше смороду, необхідно спочатку мінімізувати ці викиди. Тож до кінця червня має прибути мобільний цех зневоднення з шнековим дегідратором, придбаний підприємством за кредитні кошти.

«Це готовий цех для зневоднення. Не треба робити ці цикли, робити мулові карти. Шнек відтискатиме воду за 4-6 годин і відтиснутий мул можна буде транспортувати на причіп, щоб вивезти. Тоді ми уже не будемо наповнювати мулові карти. Процес очищення з 2 років скоротиться до 4-6 годин», – пояснив Віктор Гуменюк.
Нині мобільна станція очищення перебуває у Польщі, її планують привезти до Луцька наприкінці червня. Встановлення цього обладнання дозволить змінити процес очищення, проте проблема смороду ще не буде вирішена до кінця, визнають у «Луцькводоканалі». Адже головна причина (мулові карти) все ще залишається на території.

«З липня можемо менше відчувати цей неприємний запах, але результат буде, коли ми повністю розчистимо і рекультивуємо мулові карти. Сюди йдуть стоки в тому числі й з неканалізованих районів. Щодня сюди зливається 46 мільйонів літрів стічної води від промисловості, бізнесу, лікарень, людей. Крім того, очисні споруди не розраховані на таку кількість стоків, яка є зараз. Низка сполук не можуть бути вилучені і потрапляють на мулові карти, які потім запускають хімічний і біологічний процеси. Основне завдання – очищення і рекультивація мулових карт, адже цей мул треба вивезти. Карти покриваються кіркою і це ускладнює процес випаровування: знизу рідке, зверху – присохле, потім дощ розмочує», – додає Віктор Гуменюк.

Для того, аби зрозуміти, як варто проводити реконструкцію, вивчали досвід сусідніх країн. Подібні очисні споруди були свого часу й у Польщі. Те, що на Волині впроваджують зараз, у Польщі реалізували років 20 тому. Після входження у ЄС в Польщі капітально переоснастили систему водопостачання та водовідведення. На це витратили чималі кошти.

«Щоб провести тотальну реконструкцію чи збудувати нові очисні, потрібні чималі кошти. У це люди чи економіка не готові вкластися. У нас 5% в тарифі – інвестиційна складова, а в Польщі 60%. Якби це було так у нас, тоді б ми провели реконструкцію за 5-6 років, але тариф був би втричі дорожчий. Ми зараз до цього не готові, тому ми рухаємось в напрямку пошуку локальних проектів. Сьогодні ж ми пожинаємо наслідки 50-річної експлуатації, в тому числі грубої, коли мулові карти не чистили», – наголосив директор «Луцькводоканалу».

Реконструювати очисні споруди планують поступово, адже одномоментно це не виправиш. Процес може зайняти кілька років. У липні також хочуть реконструювати три відстійники, які фізично зношені. Разом з тим споживачі також мають думати про екологію. Надто особливо – бізнес, який має не тільки інвестувати у свій розвиток для отримання прибутку, а й у очисні споруди для стічних вод.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
123 Показати IP 21 Червня 2022 13:50
Сморід не так буде відчуватися ближче до зими, коли на вулиці стане холодніше.
Вася Показати IP 21 Червня 2022 14:15
Н І К О Л И .
Ага Показати IP 21 Червня 2022 16:27
А як же 10 млн. євро ,які виділив Європейський банк минулого року на реконструкцію очисних. Пора вже цих експертів гнати , бо толку не буде.
Guest Показати IP 21 Червня 2022 16:41
Чомусь інші міста справляються з цією проблемою, і тільки у Луцьку не можна нічого зробити. Хочуть зробити людей дурнями, а самі гроші відмивають. Хто дав дозвіл на забудову Яровиці і інших висоток, коли каналізація і очисні споруди розраховані на значно менші обсяги гамна????? Це треба було все переробляти, а не тупо підключатись до вже наявних труб, яким ледь не по 100 років. Дибіли..
Анонім Показати IP 21 Червня 2022 22:58
Коли зникне БіоПЕК , що на цукровому заводі, і не буде скидати свої відходи на Гіркій полонці, це що ви написали це піар і замилювання очей...
Вад Показати IP 22 Червня 2022 06:56
Нарешті визнали, а ще не так давно заперечували свою причетність.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus