USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Компенсація вартості генераторів: скільки луцьких ОСББ подали заявки

7 Лютого 2023 11:40
До Луцької міської ради за два місяці подали заявки на часткове відшкодування генераторів два об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Третя заявка від ще одного ОСББ перебуває на розгляді.

Про це розповів Суспільному Волині директор департаменту житлово-комунального господарства міськради Микола Осіюк.

Зараз, зазначив посадовець, міськрада передала до держказначейства документи для переказу грошей одному з двох схвалених ОСББ.

Приклад одного з ОСББ

Наразі дизельний генератор, вартість якого становила 72 тисячі гривень, придбало ОСББ на проспекті Соборності, 1А. Половину суми має відшкодувати міськрада з бюджету. Документи голова ОСББ уже подав на розгляд, – розповів член правління ОСББ Олександр Литвинчук.
У будинку, говорить лучанин, є 36 квартир, мешканці яких будуть користуватися приладом у випадку тривалого відімкнення електропостачання.

«Можна опалення запустити: там в районі 100 Вт, можна освітлення, холодильники, морозилки – таке можна підключати в якості аварійного джерела живлення», – каже чоловік.
Придбали генератор торік в грудні: поки не використовували і лише перевіряли його роботу, – зазначив член правління ОСББ. На кожному поверсі будинку планують встановити розетки та світильники, щоб користуватися електроенергією змогли всі мешканці.

«Буде світло постійно включене, при потребі сусіди на поверсі поділяться, хто буде по черзі вмикати ці речі. Аварійне освітлення буде, можливість підживити чи прилад якийсь підзарядити, станцію ту саму, чи телефон, чи павербанк», – додав лучанин.
Пропозицію придбати генератор на 5,5 кВт підтримали більшість мешканців будинку. Мешканець багатоповерхівки Микола Кобак каже, що найголовніше для людей, аби під час блекауту в оселях було тепло.

«Аварійне відключення світла – ми можемо запустити автономне опалення, в будинку є в багатьох квартирах. Вже хоч в будинку тепло буде. Все не ввімкнеш, всі побутові прилади, але головне – опалення», – сказав чоловік.
Що кажуть в міськраді

Зі слів Миколи Осіюка, документи на відшкодування 50% від загальної вартості генератора можуть подати ОСББ, житлово-будівельні кооперативи й управителі багатоквартирних будинків. Заявники мають мати в наявності придбаний генератор, офіційні документи та підписи мешканців будинку.

«Люди доносять документи. Необхідна обов’язково згода людей. Вони мали провести збори і з людьми узгодити, якої потужності буде, чи це на будинок, чи на під’їзд, як це має бути, хто має обслуговувати», – зазначив посадовець.

Усього на часткове відшкодування вартості генераторів у бюджеті міста Луцька передбачили 2,5 мільйони гривень. Якщо їх не використають, додав директор департаменту житлово-комунального господарства, то кошти спрямують на інші цілі.
Нагадаємо, у Луцьку торік виділили 2 млн грн на придбання генераторів.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Андрій Показати IP 7 Лютого 2023 12:36
2 ОСББ полали заявки.... довіра до влади вражає...
Суддя Дреддд до Андрій Показати IP 23 Лютого 2023 11:44
питаня навіть не в довірі, питання чи потрібен генератор у будинку, щоб лише зарядити телефон, бо на інше споживання він не потягне...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus