USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Волинянам розповіли, як використовувати генератор, аби вберегти життя

10 Грудня 2022 08:08
Українці масово купують дизель-генератори, але багато хто нехтує правилами безпеки. На жаль, уже зафіксовано перші смерті в результаті неправильної експлуатації дизель-генераторів. На Київщині сім’я отруїлася вихлопними газами. Подібні випадки є й на Волині.

Смертельно небезпечно встановлювати генератори під вікнами, біля легкозаймистих речовин, близько до дверей, на балконах багатоповерхівок чи на стінах замість кондиціонерів, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Як встановити генератор правильно, вкотре розповідають рятувальники. Наприклад, генератор біля пункту незламності в центрі Луцька розміщено за шість метрів від намету.

В жодному разі генератор не можна встановлювати всередині приміщень.

«Генератор повинен бути встановлений в окремому приміщенні, яке добре вентилюється, а ще краще – на вулиці з можливістю захисту від опадів і морозу. Запас пального для генератора теж потрібно тримати на відстані від нього. І сам генератор повинен бути встановлений на вулиці на відстані не менше ніж шість метрів від будівель, де є вікна або двері. Відстань до протипожежної стіни без отворів від генератора може становити один метр», – розповів речник ГУ ДСНС у Волинській області Володимир Несторов.

Як наголосив, встановлювати генератори на стінах, інших конструкціях, підвішувати їх тощо заборонено.

Якщо генератор буде працювати у приміщенні, то від викиду чадного газу і токсичних речовин люди можуть загинути.

«На жаль, такі випадки були в Україні й на Волині зокрема. Ми проводили досліди: наші фахівці цивільного захисту навмисно наповнювали продуктами горіння від генератора намет і пристрій показав, що після 30 хвилин роботи генератора від накопичення продуктів згорання може настати смерть людини. Через 10 хвилин роботи генератора настає втрата свідомості», – прокоментував Володимир Несторов.
Директор ТОВ «Волиньелектрозбут» Дмитро Іванов нагадав, що, на жаль, непоодинокі випадки, коли людина гине в зачиненому гаражі, де прогрівається автомобіль. Такий же ефект – і від генератора, що працює.

Як додав, перше правило, якого необхідно дотримуватися при експлуатації генератора, – виключити можливість подачі зустрічної напруги в електромережу.

«Ставиться або перекидний розмикач, або спеціальний автоматичний вимикач на три положення. Найкраще – просто підключити струмоприймачі, які вам потрібні, в розетку генератора, не подаючи напругу на будинок. Про квартири я навіть не говорю, тому що в квартирах категорично не можна використовувати генератори: і домовласник може загинути, і можна вбити електромонтера, який працює на лінії, або сусіда, якщо піде зустрічна напруга в мережу», – пояснив Дмитро Іванов.

Також варто пам’ятати про правила безпеки під час експлуатації дизель-генераторів, наприклад, категорично заборонено заправляти генератор із гарячим двигуном.

Детальні правила пожежної безпеки та встановлення генераторів розміщено на офіційних сторінках ДСНС.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Анонім Показати IP 10 Грудня 2022 09:29
Що ви тут мене учите? Я інститут закінчив. І де хочу, там і буду ставити.
дідо Показати IP 10 Грудня 2022 13:00
а бензино,газо генератори можна в спальні ставити?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus