USD 38.80 39.10
  • USD 38.80 39.10
  • EUR 38.80 39.20
  • PLN 9.80 9.98

«Комусь з поліції треба було помайнити», – луцький майнер про заробіток, обладнання та «липову» справу. Інтерв’ю

24 Квітня 2019 08:00
Більше року тому Луцьк сколихнула новина про те, що в найбільшому технічному виші Волині – Луцькому національному технічному університеті – кіберполіція проводила обшуки, пов’язані з майнінгом (видобуванням) криптовалюти, мовляв, там добувають біткоїни.

Зокрема, кіберполіція знайшла та вилучила обладнання для майнінгу криптовалюти, яке належало на той час начальнику інформаційно-обчислювального центру ЛНТУ Владиславу Токарчуку. Загалом, в результаті обшуків виявили 6 ферм, загальна вартість яких може становити від 500 тисяч до мільйона гривень.

Після цього Влад анонсував семінар, на якому пообіцяв розповісти про ринок криптовлют та особливості цієї сфери, втім керівництво Луцького НТУ вважало недоцільним проведення «криптовалютного» семінару на його території та запропонувало винести його за межі університету. Інформаційному агентству Волинські Новини, своєю чергою, вдалося вмовити Владислава Токарчука на ексклюзивне інтерв’ю, щоправда тоді умовою було те, що ми не будемо запитувати про справу з вилученням обладнання.

З того часу пройшло більше року, Владу не повідомляли про жодні обвинувачення, він проходив по справі, як свідок, а після судової тяганини йому врешті повернули його обладнання, тож тепер він міг розповідати абсолютно про все.

Відтак, ми розпитали його про те, скільки він заробив на майнінгу, відносини з керівництвом ЛНТУ, чи могли майнити правоохоронці на його обладнанні, а також про перебіг справи з вилученням ферм для майнінгу та кому вона була вигідною.

Влад, наша перша розмова відбулася більше року тому. Як з тих пір змінилася сфера майнінгу?

Оце ти поставив питання (сміється, - О.З.). Оскільки курси впали в десять-двадцять разів в залежності від валюти. Якщо брати в загальному, то потужність мережі майнінгу не впала, але ринок повністю змінився: cтарі гравці або пішли, або продали своє обладнання, натомість прийшли нові гравці.
Чи вигідно зараз займатися майнінгом?

На сьогоднішній день прибутковість майнінгу рівна тому, що ти платиш за світло. Можна сказати, що це взагалі невигідно. Тобто, коли минулого року був хайп, то майнінг приносив надприбутки. Впринципі поліція і прийшла забирати мої ферми, бо в них, напевно, грошей не було. На сьогоднішній день, коли зараз ми з тобою говоримо, то це рівень розетки, як люблять казати майнери. Тобто тим, що ти намайнив, заплатиш за світло.

Куди дівають обладнання?

Можна зараз зайти на OLX і побачити, що там ферм для майнінгу вагонами, їх виставляють на продаж за безцінь. Тобто зараз є дуже крутий бізнес для прошарених: купляти ферми і продавати їх по запчастинах. Таким чином можна дуже добре наварити, наприклад, якщо за 600 доларів купив, то за 900 можеш продати по запчастинах. Майнери зараз це все продають оптом, аби продати.

Наскільки я зрозумів, зараз ти не майниш?

Я й не майнив (сміється, - О.З.), я продавав. Зараз те, що мені повернули, просто продав. Купляв за десять тисяч доларів, продав – за чотири. Мені потрібно було розрахуватися з адвокатами та людьми, які мені допомагали.
Якщо не секрет, скільки заробив на цьому?

Вийшов в мінус. Коли куплялося обладнання, його фактично відразу забрали. А коли віддали, то воно впало в ціні у рази. Потрачена велика кількість свого часу, ресурсів… але не вийшов навіть в нуль.

Свого часу ти говорив, що кількість біткоїнів, які можна видобути, - обмежена. Скільки їх залишилося?

Давай зараз подивимося, бо якщо чесно, то і не знаю, давно не слідкував. На сьогоднішній день (10 квітня, - О.З.) добуто 17 мільйонів 637 тисяч 650 біткоїнів з 21 мільйона можливих.
Завдяки тому, що твоє обладнання було вилучено в стінах Луцького національного технічного університету, виш доволі нормально хайпанув на цій темі, адже про біткоїни згадували чи не на кожному університетському святі. Навіть ректор Петро Савчук в інтерв’ю одному з волинських видань говорив, що в університеті покращився набір на айтішні спеціальності. Яка взагалі твоя думка з приводу цього, хтось з університету дякував за таку рекламу?

З університету мені ніхто не дякував. Хайпанули, то хайпанули. Як то кажуть, справа випадку: вони хайпанули – їм добре, мені в принципі однаково. А за що дякувати (сміється, - О.З.).

Через деякий час після обшуків в ЛНТУ ти хотів провести семінар в стінах університету про видобування криптовалюти, але керівництво вишу не дозволило цього зробити. Чому, на твою думку, так сталося?

Злякалися. В університеті думали, що я якийсь великий кримінальний авторитет, оскільки це все так пафосно відбувалося. Я думаю, що вони злякалися через те, що це приверне ще якусь увагу. Хоча, я тобі скажу, що якби вони дозволили, то хайпанули б другий раз. Грубо кажучи, вони втратили свій шанс (сміється, - О.З.). Мені не було різниці, чи це буде університет, чи якесь інше місце. Спочатку планувалося робити це на факультеті Надії Хвищун (факультет бізнесу, - О.З.), але оскільки Петро Петрович заборонив, то зробили в Молодіжному центрі Волині.

В минулому інтерв’ю ти говорив, що в університетах України уже навіть запроваджують курси по вивченню криптовалюти. На якому рівні знаходиться вивчення майнінгу зараз?

В Луцьку ні на якому. Якщо дивитись по Україні, то в КПІ цим займаються. По-моєму, в них навіть курс по blockchain є.

Як взагалі розійшлися з керівництвом вишу, адже Петро Савчук також говорив, що тебе було звільнено з посади керівника інформаційно-обчислювального відділу, а твоя самодіяльність кинула тінь на університет?

Так, мене було звільнено. По факту я написав заяву за власним бажанням. Розійшлися ми по доброму. Петро Петрович пропонував залишитися, щоб мене перевели тимчасово на кафедру, поки це все не вирішиться, а потім повернутися на посаду начальника. Але мені було куди піти та й гроші були не менші, тому ми спокійно потиснули руки, а я пішов на роботу в DevBranch, де й працюю зараз.

Наскільки мені відомо, ти проходиш аспірантуру в ЛНТУ. Чи не хочеш викладати в університеті?

В минулому році я вже закінчив аспірантуру, але не захищався, бо зараз не побачив в тому сенсу. Щодо викладання, то це не моє, але викладати я можу на ставці старшого викладача. Мені простіше провести семінар чи тренінг, який буде на годину або на цілий день. Студенти здебільшого приходять на пару відмітитись, тобто не всім це цікаво. Простіше зібрати зацікавлених людей, які ставитимуть тобі цікаві запитання. Але викладати не моє.

Ходили слухи, що нібито ти майнив під «кришуванням» Петра Савчука. Можеш це підтвердити чи спростувати?

Це дуже класне питання, просто топ. Я тобі скажу так: слухи ходили, при чому ніхто не вірить, що ні. Всі до кінця вірять, що я його прикриваю, а Петро Петрович такий поганий, нечесний, кинув мене (сміється, - О.З.), але такого не було. По-перше, як я вже казав, що не майнив, а продавав, а по-друге, Петро Петрович нічого про це не знав. Взагалі ніхто з керівництва про це не знав. Можливо, ці слухи пустили, бо хотіли якимось чином до нього підібратися, але по факту він там взагалі ні до чого. Проте до цих пір мені ніхто не вірить.
Давай поговоримо про справу щодо вилучення твоїх ферм для майнінгу в ЛНТУ. Нещодавно з твого обладнання було знято арешт, але коли ти його отримував, то тобі повернули не все. Чи зумів ти нарешті забрати все своє майно?

Це взагалі абзац. Мало того, що повернули не все, так ще й забрали викрутку, дуже шкода викрутку…от лежала собі на столі (сміється, - О.З.). На сайті кіберполіції навіть є відео, де вони це все знімають, і там лежить викрутка, яку потім не повернули – це було образливо. Також не віддали три переноски, теж шкода. Окрім того, не віддали одну відеокарту, жорсткий диск, з материнських плат повиймали оперативну пам’ять, в сумі це 24 гігабайти. Найцікавіше, що не віддали шнури живлення, по 30 гривень могли купити в магазині, ну нащо ганьбитися?

Ще скажу, що на всіх повернутих комп’ютерах та ноутбуках все нормально, а на фермах жорсткі диски були зашифровані шкідливим програмним забезпеченням. Коли ти пробуєш відновити пароль, то там пише дату шифрування 6 березня 2018 року, це при тому, що забрали в мене обладнання 8 лютого 2018 року. Тобто вони через місяць використали шкідливе програмне забезпечення на моїй техніці та віддали мені її в такому стані.

Тобто на ньому могли майнити?

Так. Вони могли, що хоч там робити, тому, ймовірно, правоохоронці майнили на моєму обладнанні. Для чого було шифрувати диски шкідливим програмних забезпеченням, адже це 361 стаття КК України (використання та поширення шкідливого програмного забезпечення). Те, що інкримінували мені, самі порушили.
Взагалі, чому це обладнання в тебе вилучили, адже у справі ти проходив, як свідок, та не отримував жодних обвинувальних актів?

Напевно, вилучили через те, що на той час воно коштувало 15 тисяч доларів – це причина фактична. Офіційна причина: мовляв, я був причетний до скоєння якогось там злочину по викраданню особистих даних та створенню шкідливого програмного забезпечення та його продажу. Хоча мені ні обвинувачень, ні підозр не висувалося.

Кому взагалі була вигідна ця справа, адже ти сам говорив, що слідчі самі використовують твої ферми для майнінгу?

Скоріше за все, їм вона і була вигідна. Ну а для чого було забирати? Комусь з поліції треба було помайнити, тому прийшли і забрали.

Чи відомо тобі, хто в цій справі є обвинуваченим і взагалі, хто та в чому обвинувачується?

Мені невідомо, хто є обвинуваченим. Там є позивач, теж людина, яку я не знаю. В поліції аргументують це таємницею слідства, а по факту це був розіграний великий концерт. Ти сам бачив, з яким пафосом вони зайшли, але з того всього пафосу вийшов великий пшик. З їхньої сторони абсолютно нічого не було зроблено. Жодної експертизи чи якогось огляду навіть не було проведено.
Що зараз відбувається з цією справою, тебе викликають до суду?

Про мене забули на рік, але я закидав їх запитами стосовно того, що з моїм майном, які експертизи проводилися, коли воно буде повернуте. Тобто я штормив поліцію цілий рік. З їхнього боку не було жодних дзвінків чи повідомлень. Єдине, що ми поїхали в Київ після цієї справи. Мене пробували переконати, що я знаю якогось Єрмуракіна, який ніби там фігурант, але вони мене не переконали, що я його знаю. Я спочатку думав, що можливо дійсно чув за такого, тому попросив показати фото, але по ньому зрозумів, що цієї людини я не знаю. Після цього за мене просто забули.

Наскільки мені відомо, ти звертався в ДБР з заявою. Чого саме вона стосувалася?

Звертався в ДБР, МВС, прокуратуру, до омбудсмена з прав людини, в кіберполіцію. Заяву в ДБР відхилили, написав ще одну, в якій вказав про порушення 361 статті КК України, тобто використання та поширення шкідливого програмного забезпечення те, яке я знайшов на своєму обладнанні.
От взагалі, не шкодуєш через це все, зокрема й через те, що втратив роботу в університеті?

Як кажуть, все, що не стається, все на краще. Напевно, що не шкодую. Спочатку, до речі, шкодував, але з іншої сторони побачив кіберполіцію, як воно є насправді, а не те, що пишуть для людей на сайтах. Вони пишуть, що все красиво, вони зловили там якогось хакера, а по факту прийшли до школяра і забрали в нього комп’ютер. Це наша кіберполіція, і побачити, як вона працює зсередини, насправді дуже круто. Якщо я раніше покладав надії, що щось змінилося, то тепер в мене повне розчарування. Хоч як ту поліцію не реформували, методи і люди залишилися ті самі. Звичайно, є хороші працівники, але ті, що попадалися мені, - взагалі ненормальні.

Чим зараз займаєшся, окрім того, що вирішуєш проблеми, пов’язані з цією справою?

Стараюся не присвячувати багато часу вирішенню цих проблем, бо це може затягнути, і ти все життя присвятиш боротьбі з цим апаратом, нічого не добившись. Тому зараз я працюю, вчу англійську. Я завжди вчуся та читаю розвиваючу літературу, аби якомога більше дізнатися про нові технічні штуки.

Що плануєш робити далі з цим всім?

Нічого, жити далі.

Розмовляв Олександр ЗЕЛІНСЬКИЙ

Фото Ольги ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Олег Показати IP 24 Квітня 2019 09:09
А те що в держави крав електроенергію, бо ж явно коли в вузі майнив за неї не платив, міг же дома поставити. А потім такий білий та пушистий, а коли прийшли правоохоронці то руки трусилися, знав що порушує.
Maха до Олег Показати IP 24 Квітня 2019 11:37
100% правда
777 Показати IP 24 Квітня 2019 10:36
Cидит такой умный и продвинутый бизнесмен. Скажи спасибо. что отмазали адвокаты. в нормальной стране уже шконку полировал бы задом.
Нато Показати IP 24 Квітня 2019 12:08
Поставив би вдома і спав спокійно. А так електрику крав - радій, що не сидиш.
Олексій Показати IP 24 Квітня 2019 12:26
А чим займалося керівництво університету? Всім, тільки не тим чим потрібно. Чому не контролюють що відбувається там.
Наталка до Олексій Показати IP 24 Квітня 2019 16:12
Просто керівництво все влаштовувало. Цікаво. Ректор вже перезувся в повітрі, як то кажуть, чи піздніше
Вк Показати IP 24 Квітня 2019 15:09
Согласен со всеми комментарии

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus