USD 39.40 39.75
  • USD 39.40 39.75
  • EUR 39.60 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Кошти у бюджеті могли бути ще рік тому: чому на Волині досі легально не видобувають бурштин

17 Травня 2018 11:22
Створення комунального підприємства «Волиньприродресурс» дозволить налагодити легальний видобуток бурштину на Волині і таким чином обласний та місцеві бюджети отримали б чималі кошти, які можна було б витратити на потреби громад. Однак навіть маючи всі необхідні дозволи і погодження, підприємство не може розпочати роботу через штучні перепони з боку правоохоронних органів.

Про це та про інші сторони діяльності підприємства в ефірі каналу «Аверс» розповів заступник директора комунального підприємства «Волиньприродресурс» Анатолій Капустюк.

Кошти від видобутку бурштину могли бути ще у минулому році, однак в діяльність «Волиньприродресурсу» втрутилася прокуратура

Як розповів Анатолій Капустюк, кошти в місцевих бюджетах могли з’явитися ще минулого року, втім вже одразу з моменту отримання спеціальних дозволів на видобуток бурштину 2 лютого 2017 року через декілька днів підприємство отримало відкриття кримінальних проваджень Генеральною прокуратурою України саме за цим фактом.

«Під час даних кримінальних проваджень вилучалися документи як в обласній раді, так і в інших установах, зокрема у державній службі геології надр та в державній комісіях по запасах. Тобто усі оригінали документів, що стосувалися діяльності комунального підприємства. Після детального вивчення, опрацювання свідків, пояснень, залучення експертів кримінальні провадження ГПУ 6 жовтня 2017 року були закриті. Найголовніше те, що вони закриті з наступною преамбулою: «Фактів незаконної видачі спеціальних дозволів на користування надрами не встановлено». Це постанова слідчого ГПУ в особливо важливих справах», - зазначив заступник керівника комунального підприємства.
Кримінальні провадження закриті, однак прокуратура досі тисне

Зі слів посадовця, роз’яснення не закінчуються, адже після закриття кримінального провадження ГПУ, вона все одно дивним чином подає позов до комунального підприємства з намаганням скасувати ці спеціальні дозволи.

«З цих позовів навіть суди сміються, мовляв, ви закрили кримінальне провадження і знову ж намагаєтеся в суді довести, що дозволи були неправильно видані. Чіткої позиції немає – були намагання забезпечення позовів щодо призупинення дії спеціальних дозволів – це все не вийшло, всі позови ми виграли. В деякій частині по генеральній прокуратурі ми перебуваємо в судових процесах в апеляційних інстанціях, в касаційних інстанціях, але позиція усіх судів однакова: у комунального підприємства все правильно. Далі намагаємося на виконання програми робіт приступити до розвідки, яку ми зобов’язані робити», - каже Анатолій Капустюк.

Чому прокуратура проводила обшуки в Прилісненській сільській раді

Він називає дивними дії прокурора Маневицької прокуратури Олега Немирівського щодо обшуків Прилісненської сільської ради, адже КП «Волиньприродресурс » - це підприємство обласної ради, прибуток від його діяльності надходить безпосередньо як в обласний бюджет, так і розподіляється усіма депутатами обласної ради, відповідно до програми, на бюджети місцевих рівнів, тобто в райони та сформовані громади.

«Позиція правоохоронних органів, які перешкоджають наповненню не лише обласного, а й центрального бюджету є доволі дивною, оскільки за бурштин стягується рентна плата у розмірі 25%, яка безпосередньо надходить в центральний бюджет України. Коли прокуратура намагається перешкодити діяльності «Волиньприродресурсу», посилаючись на інтереси держави, то потрібно розібратися, чи дійсно це робиться в інтересах держави, бо вона вже рік могла б отримувати кошти у бюджет, могли б наповнюватися місцеві бюджети, покращуватися інфраструктура, але цього немає», - наголошує заступник директора «Волиньприродресурсу».
Зокрема, він зацитував уривок з наради від 6 березня 2018 року, матеріали якої розміщені на сайті Маневицької РДА. У ньому йдеться, що Немирівський дозволяє собі під час нарад пропонувати головам сільських та селищних рад проводити інформаційну роботу з населенням, ініціювати зустрічі жителів громад з представниками районної влади та правоохоронних органів, обіцяючи самому бути присутнім на таких зустрічах, щоб роз’яснити селянам не лише законодавчу відповідальність, але й попередити про негативні наслідки для усієї громади, якщо сприяти заїжджим копачам та вірити представникам «Волиньприродресурсу».

Анатолій Капустюк пояснює, що на цій нараді були представники Прилісненської сільської ради, які повідомили, що вони готові і будуть співпрацювати з КП «Волиньприродресурс», до того ж, вони уклали певні угоди, зокрема погодили 8 гектарів для проведення розвідки – реакція на це була майже миттєвою – 28 березня лист-вимога про надання документів. Зі слів Капустюка, голова сільської ради сказав, що потрібно зробити копії, а тоді він їх надасть, але не сьогодні.

«Вже ввечері о 18.55 в єдиному реєстрі з’являється кримінальне провадження з даного приводу, а наступного дня о 10.00 представники Маневицької прокуратури вилучили усі оригінали документів у Прилісненській сільській раді. Після розголосу даного питання у ЗМІ і відмови будь-яких слідчих судів узаконити дані незаконні дії, оскільки обшуки проходили без санкції суду, та звернень депутатів до головного прокурора Волині, НАБУ, СБУ з приводу саме незаконних дій щодо обшуку з боку Маневицької прокуратури дані документи були повернені Прилісненській сільській раді. Згодом прийшла відповідь від НАБУ: контроль за Маневицькою прокуратурою має здійснювати ГПУ, прокуратура, своєю чергою, дає відповідь, що документи повернули, тому ніхто не має відповідати», - обурюється посадовець.

Новий голова ОДА провів «антибурштинову» нараду, однак, про що на ній ішлося, - невідомо

Як розповів Анатолій Капустюк, новий голова ОДА Олександр Савченко провів дві наради щодо видобутку бурштину. На першій нараді керівник поліції Волинської області Петро Шпига отримав догану від Савченка, мовляв, на місцевості проводяться якісь незрозумілі дії, сам голова ОДА не в курсі цього, а президент просить розібратися у цьому.

«Волиньприродресурс» направив робітників для встановлення вагончику, встановлення паркану для проведення робіт на даній території. Ввечері після цієї догани дійсно приїхали представники поліції. Переписали паспортні дані працівників і вже після цього на наступний день новим губернатором було озвучено проведення наради з назвою «антибурштинова». На жаль, ЗМІ не змогли на неї потрапити.

Думаю, було б дуже цікаво, які питання розглядалися на нараді. Саме висловлювання Олександра Савченка, що є чітка позиція президента з даного питання, яка, відверто кажучи, є дивною… Президент – це гарант конституції і законності України, він безпосередньо має займатися обороною країни, а не комунальним підприємством і його діяльністю у Волинській області. Проте, напевно, у президента є свої думки з цього приводу», - каже Капустюк.

«Волиньприродресурс» створювався, аби через легальний видобуток бурштину наповнювався бюджет

«Отримання спеціальних дозволів було великим викликом. Першою чергою, це стало можливим завдяки тому, що усі депутати з різних партій та фракцій Волинської обласної ради об’єдналися в тому, щоб створити комунальне підприємство, потім погодити земельні ділянки для отримання спеціальних дозволів. Депутати розуміли, що коли приватні компанії звертаються щодо видобутку бурштину, то вони можуть бути різними, зокрема тримати гроші в офшорах і кошти виходили б закордон, а створення комунального підприємства дало можливість утворення структури, яка б наповнювала обласний та місцеві бюджети, які контролюватимуться депутатами облради», - наголошує заступник директора «Волиньприродресурсу».

Промисловий видобуток бурштину зберігає родючий шар ґрунту

Зі слів Анатолія Капустюка, будь-який видобуток помповим методом в Україні є незаконним, адже він призводить до погіршення екології та «місячних» ландшафтів, які ми звикли бачити зі ЗМІ у Рівненській та Житомирські областях.

Під час промислового видобутку зберігається родючий шар ґрунту. До того ж, враховуючи велику площу спеціальних дозволів, комунальне підприємство зобов’язане провести упереджувальні розвідувальні роботи на даних ділянках, визначити місця з промисловим значенням, а лише після цього визначення приступити до промислового видобутку. Адже, якщо промисловий вміст недостатній, то економічно недоцільно видобувати бурштин на цих територіях.

Коли «Волиньприродресурс» розпочне видобуток бурштину

Заступник керівника комунального підприємства пригадав, що на попередній сесії облради прокурор Волинської області Максим Киричук висловив позицію, що у підприємства є спеціальний дозвіл на видобуток, але коли воно отримає спеціальний дозвіл на розвідку, то лише тоді зможе розпочати розвідувальні роботи.

Втім, як пояснює Анатолій Капустюк, щодо цього питання зверталися до державної комісії по запасах корисних копалин України, аби підприємству дали роз’яснення.

«Щоб прокуратура не звинуватила нас у вибірковості питань, ми відправили її повний позов. Комісія зазначила, що враховуючи те, що комунальному підприємству чинними рішеннями обласної ради погоджено проведення розвідувальних робіт, розвідувальних робіт з дослідно-промисловою розробкою, видобування, то воно зобов’язане в межах ліцензійних площ проводити дані роботи. До того ж, як ідеться в постанові Кабміну, надрокористувач, якому надано дозвіл на видобування корисних копалин, має право проводити дорозвідку, довивчення родовища в межах наданої йому ділянки надр», - зазначив посадовець.

Він наголошує, що невід’ємною частино спеціальних дозволів є угода про використання надр та програма виконання робіт, в якій чітко прописано, коли мають проводитися ті чи інші роботи. Відповідно до програми робіт, розвідувальні роботи мали розпочатися у другому кварталі 2018 року, а видобування – у четвертому кварталі 2018 року, тож на підприємстві мали слідувати цьому алгоритму, тому будь-які дії правоохоронних органів, а тим паче на місцях, які заважають проведенню програми виконання програми робіт, можуть призвести до нанесення прямих збитків комунальному підприємству та бюджету обласної ради.

Насамкінець Анатолій Капустюк проінформував, що на підприємстві прийняли рішення, що дочекаються першого засідання Господарського суду Волинської області щодо позову Маневицької прокуратури 12 червня, а після того, як прокуратура не отримає задоволення позову, відразу розпочнуть видобуток, аби громада області побачила результат діяльності та почався наповнюватися бюджет
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus