USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Крига скресла: на Старовижівщині нарешті призначили вибори

21 Серпня 2017 20:46
Про те, що на Старовижівщині доцільно було б утворити лише одну велику та дієздатну об’єднану територіальну громаду, на початках не говорив хіба що лінивий. Такі висновки, з огляду на фінансово-економічний стан регіону, підтверджували і фахівці. Тому й керівництво району, і сільські очільники, і прості громадяни здебільшого були готові до запропонованого розвитку подій.

Але 23 вересня 2015 року розпорядженням Кабінету Міністрів було затверджено перспективний план формування територій громад Волинської області, згідно із яким 47 населених пунктів Старовижівського району мали б об’єднатися у дві громади: Старовижівську та Буцинську. За два роки уряд вніс зміни до перспективного плану формування територій, за яким об’єднаних громад у районі налічувалося вже п’ять: Буцинська, Дубечненська, Кримненська, Смідинська та Старовижівська. Чи не найуспішніше попрацювали над майбутнім об’єднаням Дубечненська, Глухівська, Смідинська та Руднянська сільські ради, тому ЦВК вже призначила вибори у цих громадах на 29 жовтня 2017 року. До складу першої мають увійти Дубечне, Залюття, Лютка, Рокита, Мокре, Глухи та Текля.

Останні два села нині належать до Глухівської сільської ради. Швидко порозумілися й смідинці та руднянці, які вирішили об’єднати зусилля у майбутньому. 29 жовтня вибори очікують і на жителів майбутньої Сереховичівської об’єднаної територіальної громади, до складу якої планують увійти населені пункти Сереховичівської, Синівської та Солов’ївської сільських рад.

У великих сільрадах поки що триває діалог

Коли одні сільради працювали на конструктив, то іншим, здебільшого великим та потужним, як засвідчує життя, важко домовитися про спільні дії.

«Згідно із внесеними у 2017 році змінами до перспективного плану формування територій, було передбачено створення Буцинської ОТГ, – розповідає буцинський сільський голова Петро Кошелюк, – до складу якої мали увійти населені пункти нашої, Мизівської, Поліської, Седлищенської, Секунської, Сереховичівської, Синівської, Соколищенської та Солов’ївської сільрад. – Таке рішення вважаємо перспективним і таким, що відповідає законодавству. Однак на наші пропозиції не пристав ніхто із сусідніх сільрад, хоч маємо непогану економічну складову для створення об’єднаної громади, та й інфраструктура не з гірших: реконструйоване сучасне приміщення сільради, лікарська амбулаторія, дитсадок, школа, дороги тощо. Окремі підрозділи громади, як, скажімо, майбутній ЦНАП, могли б розмістити в сусідніх Сереховичах. Утім Сереховичівська сільська рада, як і Седлищенська, сама стала ініціатором створення нової громади»

«Так склалися обставини, що ми були змушені ініціювати створення об’єднаної громади, – пояснює ситуацію седлищенський сільський голова Микола Ваврищук. – За результатами громадських обговорень та рішенням депутатів сільради планували увійти до складу Старовижівської ОТГ, інших думок не було, однак там нас відфутболили, мовляв, запізно подали відповідні документи, хоч, на мою думку, це не так. Тож, маючи потужну інфраструктуру та перспективне бачення розвитку території, вирішили створити свою громаду, запрошуючи до об’єднання Мизівську, Секунську, Буцинську, Поліську та Журавлинівську сільські ради»

Спільний розвиток разом зі Старовижівською громадою планували й мизівчани. Але й тут щось не склалося, тому вони розглядають нову пропозицію, яку запропонували сусіди-седлищенці.

«Думки розділяються п’ятдесят на п’ятдесят, – каже мизівська сільська голова Тетяна Сарапін, – остаточне рішення ухвалимо у вересні, поки що триває активне обговорення».

Щодо Секунської сільської ради, то місцеві депутати у 2015 році були готові на «шлюб» із Дубовою сусіднього Ковельського району. Коли ж там відмовили, почали розглядати інші варіанти.

«У 2015 році тодішній голова Старовижівської селищної ради Микола Залевський запропонував нам стати членом Старовижівської об’єднаної територіальної громади, – розповідає секунська сільська голова Надія Костючик. – Ми активно проводили обговорення цієї пропозиції, навіть подвірні обходи організовували. А згодом щось змінилося, нас уже не кличуть до цієї громади. Тож розглядаємо пропозицію седлищенців. Свою думку з цього приводу висловили лише сільські депутати, а оскільки це дуже важливе питання, то слово – за простими людьми».

На громадські слухання у Старій Вижівці прийшли лише чиновники

Поки в районі тривають численні перипетії довкола створення об’єднаних громад, багатьох непокоїть думка, чому Старовижівська селищна рада запрошує до об’єднання таку мізерну кількість населених пунктів? Адже, згідно з рішенням селищного голови Володимира Семенюка від 6 липня, до обговорення важливого питання розвитку територій було запрошено лише жителів самої старовижівської громади, а ще – нововижвівської, галиновільської, старогутівської та руднянської громад, хоч остання вже у жовтні цього року обиратиме сільського голову в складі Смідинської територіальної об’єднаної громади, тоді коли за попередніми планами селищної ради до її складу пропонували увійти ще й седлищенській та мизівській громадам.


За словами селищного голови Володимира Семенюка, це трапилося через те, що окремі суб’єкти невчасно подали документи до об’єднання, тому їм і не запропонували увійти до складу старовижівської громади, але в подальшому вони зможуть долучитися до вже створеної об’єднаної структури.

«Ми все зробили, як потрібно, – вважає поліський сільський голова Олександр Карпук, який приїхав у Стару Вижівку на громадські слухання разом з найактивнішими сільськими депутатами і в надії, що їхню сільраду не залишать поза увагою. – Нам добре відомі причини, чому в Старій Вижівці відмовляють, і дуже неприємно, що чиїсь амбіції ставлять вище за інтереси виборців».

Що простий народ не переймається долею територіальної реформи, засвідчило те, що, попри потужну інформаційну роботу (оголошення, запрошення тощо), громадські слухання у Старовижівському районному будинку культури відбувалися у напівпорожньому залі. До них долучилися здебільшого чиновники: або нинішні, або колишні, тому й назбиралося трохи більш як тридцять представників із п’яти тисяч населення, яке проживає на території селищної ради. Інтереси земляків із Поліської сільської ради намагався захистити на громадських слуханнях один із представників місцевої райдержадміністрації В’ячеслав Недзельський, бо й справді болить у чоловіка душа за людей, поряд із якими минули його дитинство та юність.

Утім, хай там як, але й на Старовижівщині нарешті скресла крига і перші призначені в об’єднаних громадах вибори мають продемонструвати рівень довіри до влади, до сільських лідерів, які пропонуватимуть свої кандидатури для роботи по-новому. А наскільки ефективне таке об’єднання, покаже час, бо тут, як і в будь-якій іншій серйозній справі, важливо не помилитися.

Наталія ЛЕГКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus