USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Лава з вулкана на Канарах утворила в океані півострів площею 20 га

1 Жовтня 2021 20:18
Виверження вулкану Кумбре-В’єха на Канарських островах, яке розпочалося ще наприкінці вересня, продовжує бути активним. Його лава продовжує стікати в Атлантичний океан. Наразі там утворився чималий півострів.

Про це повідомляє 24 канал з посиланням на The Guardian.

Площа півострова, за останніми даними, складає приблизно 20 гектарів, що еквівалентно понад 25 футбольним полям.

Лава почала каскадом падати в океан 2 дні тому. Відтоді площа утвореного півострова збільшилася вдвічі. За останніми оцінками, на шляху до океану лава знищила 855 будинків, ще 126 частково пошкоджені.

Міністр сільського господарства, риболовлі й продовольства пообіцяв допомогу фермерам, чиї бананові плантації знищив потік лави або які в інший спосіб постраждали внаслідок виверження.

Комітет з питань надзвичайних ситуацій попередив, що зміна напрямку вітру може принести нові ризики, пов’язані з хмарами токсичних газів, які утворюються при падінні розплавленої породи в океан.

«З можливою зміною напрямку вітрів, які досі відганяли вулканічні гази в сторону моря, запах сірки буде відчуватися з більшою інтенсивністю», – сказав представник комітету Рубен Фернандес.

Хоча початковий вплив розплавлених гірських порід є руйнівним для флори та фауни, в більш довгостроковій перспективі він може виявитися корисним. Зокрема, приносячи мінерали з ядра Землі на поверхню і забезпечуючи середовище проживання як під водою, так і на суші.

«Лава сформує кам’янисту платформу, яка стане субстратом для багатьох морських видів в майбутньому, тобто через 3 – 5 років», – сказав дослідник біорізноманіття з Університету Ла-Пальми Фернандо Туя.

Раніше керівник місцевого уряду заявив, що внаслідок виверження Канари втратять приблизно третину урожаю бананів, від якого дуже залежить місцева економіка.

Як ми писали, 19 вересня на іспанському острові Ла-Пальма, який входить до складу Канарського архіпелагу, почалося виверження вулкана Кумбре-В’єха. Зруйновано не менше 185 будівель, евакуйовано понад 5700 осіб. За словами вулканологів, лава з вулкана, що вивергається на Канарських островах, досягла океану. Унаслідок руйнівної дії стихії вже зруйновано майже 900 будівель.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Шах і мат Показати IP 1 Жовтня 2021 21:39
От і збитки компенсують продажем нової землі під готелі.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus