USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

У Луцьку Лесин ясен врятують науковці з Києва. Роботи розпочнуть 25 травня

22 Травня 2020 16:09
Спеціалісти з Національного університету біоресурсів із Києва вже в понеділок, 25 травня, приступлять до робіт, пов’язаних із збереженням і лікуванням Лесиного ясена в Луцьку.

Про це йшлося 22 травня під час позачергового дистанційного засідання виконавчого комітету Луцької міської ради.

На розгляд виконкому винесли проєкт рішення Про перелік природоохоронних заходів, що фінансуються за рахунок коштів фонду охорони навколишнього природного середовища міста Луцька у 2020 році в новій редакції.

Як пояснила керівниця відділу екології Оксана Лисак, виникла потреба перерозподілу коштів на вирішення невідкладних природоохоронних заходів. Зокрема, мова йде про проведення наукових досліджень та заходів із лікування та збереження історичного дерева, пам’ятки природи місцевого значення – Лесиного ясена, який знаходиться у критичної стані. Існує загроза його падіння.

Лесин ясен знаходиться в Луцьку на території Замкової площі біля замку Любарта.

«Після переговорів із науковців було вирішено залучити максимум наукової думки, а також коштів на лікування і збереження дерева», – сказала Оксана Лисак.

Вона додала, що потрібно внести зміни до переліку видатків фонду для того, щоб збільшити асигнування по статті витрат на утримання об’єктів природно-заповідного фонду із 30 тисяч до 55 тисяч гривень, аби можна було здійснити ці заходи.

«Спеціалісти з Національного університету біоресурсів уже в понеділок приїдуть і приступлять до робіт», – повідомила Оксана Лисак

Довідково:

Ле́син я́сен – ботанічна пам’ятка природи місцевого значення в Україні. Розташована в межах міста Луцьк Волинської області, на вулиці Кафедральній, поруч з Луцьким замком. Площа 0,01 га. Статус надано 1972 року. Перебуває у віданні міського КП «Зелене господарство».

Статус надано з метою збереження одного екземпляра ясена, віком понад 200 років. Ясен росте біля будинку, де мешкала видатна українська поетеса Леся Українка, тому названий на її честь.

Читайте також: Щороку борщівник виявляють у нових місцях. Лучанам розповіли, як боротися з небезпечною рослиною
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 6
Микола Показати IP 22 Травня 2020 17:05
Немає куди коштів діти, дерево будемо зберігати, воно важливіше за людей, всохне всеодно
Активіст Показати IP 22 Травня 2020 17:16
А є потреба його спасати? Вони його не омолодять, буде нависати над людьми, чекаючи на кого впасти. Тим більше там весь час багато лучан і гостей міста.
Пильний Показати IP 22 Травня 2020 17:33
Напишіть скільки з наших податків піде київським фахівцям грошей. А ми ще скинемося. Можете на штрафах з нас стягнути, ми не бідні, тільки прикидаємося, що нема чим дітей годувати і вдягати. Ще в школу на штори скинемося.
Лучанин Показати IP 22 Травня 2020 17:48
Навіщо? Кому воно потрібно? Це що, якась локація для туризму? Коли там в когось мізки включаться?!
ігор луцький до Лучанин Показати IP 22 Травня 2020 19:38
Скоро повалять колони багатих європейців дивитись на замок,а з Лесиним ясеном буде дорожче.
Їван з Гнідави Показати IP 22 Травня 2020 18:29
То всеодно, шо старій бабі нагвадзяти варги " Оріфлеймом " ! А ні молодшою, а ні файнішою від того вона вже не стане !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus