USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.71 9.93

Лідер «Хореї Козацької» став народним артистом

23 Січня 2019 18:13
Звання «Народний артист України» з нагоди Дня Соборності України отримав Тарас Компаніченко, відомий численними яскравими виступами у Луцьку.

Звання присвоїли відповідно до Указу Президента України від 22 січня. Того ж дня він зі своїм гуртом мав концерт «Од синього Дону до сивих Карпат» у Будинку звукозапису Українського радіо.

Тарас Компаніченко – талановитий кобзар, бандурист, мистецтвознавець, засновник гурту «Хорея Козацька», який відроджує забуті музичні твори – старовинні канти Почаївської лаври, пісні епохи українського Середньовіччя, козацького бароко. У його репертуарі є й сучасні думи, приурочені трагічним подіям на Сході країни («Дума про битву на Савур-могилі»).

Гурт «Хорея Козацька» – музичний колектив, створений 2005 року. Репертуар охоплює пісні з різних епох: від пізнього Середньовіччя до кінця ХХ століття. Особливої уваги в «Хореї Козацькій» надають давній епічній традиції. Жанрова різноманітність творів широка: думи, історичні, героїчні та повстанські пісні, гімни, псалми, канти, духовні концерти. Музиканти грають на народних музичних інструментах: кобзі, бандурі, скрипці, волинці. Гурт багато гастролює в Україні та за кордоном.

Тарас Компаніченко та «Хорея Козацька» неодноразово виступали у Луцьку. Виступ гурту під час «Ночі у Луцькому замку» у 2009 році став основою альбому «Рицер Смілостю Упоєнний». Окрім того, музиканти неодноразово брали участь в акції "Ніч музеїв", у День Незалежності у 2017 році на Театральному майдані влаштували виступ-подорож різними героїчними епохами боротьби за незалежність України, у жовтні минулого року в рамках відзначення Дня захисника України презентували лучанам альбом «De Libertate. Про Свободу», а 13 січня виступили у центрі міста під час етно-фестивалю "Різдво у Луцьку", виконуючи старовинні колядки та щедрівки та долучившись до акції «Спільна коляда». Альбом пісень Української революції, який музиканти анонсували лучанам у жовтні, нещодавно виклали у вільний доступ.


Зауважимо, що також до Дня Соборності України орден Свободи отримав співак Тарас Петриненко, орден князя Ярослава Мудрого V ступеня – Валерій Маренич, звання «Народний артист України» – учасниці гурту «Сестри Тельнюк» Галина Батьковська та Леся Репецька.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus