USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Луцька міськрада готує понад 100 позовів щодо незаконного переведення квартир у комерційні приміщення

17 Лютого 2022 11:06
У Луцьку планують скасувати реєстрацію про переведення квартир на перших поверхах у комерційну нерухомість на сотні об’єктах.

Про це стало відомо під час засідання міськвиконкому.

Зокрема, члени виконавчого комітету розглянули питання щодо демонтажу прибудованих сходів на проспекті Відродження,12.

Як розповів член виконкому Петро Бойко, він є головою ОСББ в цьому будинку. З його слів, власник приміщення, до якого добудовані сходи, переконує, що вже перевів квартиру у комерційну нерухомість. Проте зізнався, що дозволів на прибудову ще не отримав.

Як зауважує Бойко, в будинках стає все більше проблем з власниками, які переводять квартири на перших поверхах у комерцію.

«Я нічого не можу вчинити. Люди переводять приміщення. Сьогодні там магазин одягу, а завтра там буде кафе. У мене в одному будинку відкрили кафе, де вони шашлики смажать, а люди на верхніх поверхах дим нюхають. В іншому будинку відкрили виробництво напівфабрикатів – вони вареники ліплять, скидають нечистоти в каналізацію, а водоканал їм це не погоджував», - зазначив він.

Читати ще: У Луцьку працюють «чорні реєстратори», які видають незаконні дозволи на будівництво

Луцький міський голова Ігор Поліщук нагадав, що міська рада вже тривалий час веде боротьбу з «чорними» державними реєстраторами. Наразі вдалося покарати одного такого реєстратора та виграти суд щодо одного з приміщень. І юристи й надалі продовжать подавати позови про скасування реєстрації.

Читати ще: У Луцьку боротимуться з незаконними прибудовами на перших поверхах

«Жодного дозволу і погодження про переведення квартири в комерцію міська рада не давала. За скаргами Луцької міської ради Міністерство юстиції блокувало доступ реєстратору Віталію Ященко, а потім взагалі позбавило доступу до реєстрів. Спільними зусиллями міськради і поліції порушено проти нього кримінальне провадження. Поданий позов в суд і одна справа виграна.

Більше того, готується понад 100 позовів до власників приміщень, які незаконно перевели квартири у комерційну нерухомість, про скасування реєстрації їх як комерційних приміщень. Має бути переведення їх в статус квартир, демонтаж добудов, сходів, прибудов. Я як міський голова виступаю проти такого переобладнання квартир на перших поверхах. Проїдьтеся проспектом Волі від вулиці Шопена чи Сенатора. Проспект назавжди знищений і спаплюжений цими прибудовами, частина тротуару вкрадена. На жаль, це відбувалося протягом десятків років, і колись міська рада давала такі погодження. Протягом останнього часу жодного погодження міська рада не видавала і не видасть», - заявив він.

Мер також наголосив, що часто таке переобладнання квартир у магазини, кафе має негативні наслідки для всіх мешканців будинку.

«Забирається частина тротуару, псується естетика, бо кожен малює фасад так, як хоче, робить прибудови в якому хоче стилі. Але це має й інші наслідки: втручання в конструктивні елементи будинку. А потім у людей, які живуть, вище з’являються тріщини в стінах. Підприємці роблять харчевні, виготовляють напівфабрикати, а люди цим дихають. Квартира – це квартира, а комерційне приміщення – це інше. Є державні будівельні норми, санітарні норми», - наголосив Ігор Поліщук.

Нагадаємо, у січні Луцька міська рада ухвалила проєкт рішення про зміну порядку розгляду дозвільних документів у галузі будівництва, яка ламає схему чорних реєстраторів.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 19
Дрон Показати IP 17 Лютого 2022 11:37
Що там з будинком на Відродження, який Поліщук грозився знести?
Власник до Дрон Показати IP 17 Лютого 2022 12:50
Вчора трубу мені хитав
Колік до Дрон Показати IP 17 Лютого 2022 12:57
Все нормально відкрився магазин "Гроно",61 працює цілодобово!
Талібан Показати IP 17 Лютого 2022 11:43
Що за "совкова" філософія, начебто не можна на перших поверхах облаштовувати магазини та офіси? Та поїдь один з другим в Європу, про яку ви кричете на кожному кроці, та подивіться, як там розташовані комерційні заклади, навіть автозаправні станції в центрі міста, як паркують авто на (переважно) тротуарах, і не бігають не штрафують.
? до Талібан Показати IP 17 Лютого 2022 12:11
Це де ж ти бачив перероблені під магазини квартири в будинках в Європі ? Там навіть балкон забудувати проблема...без дозволу нічого змінювати не можна. Труси на балкон не вивісиш, не те що щось собі добудовувати !
Сімейний бізнес до Талібан Показати IP 17 Лютого 2022 12:20
Щановний бедуїне, у Європі століттями існує культура ремесла з майстернею в домі.
Лучанин до Талібан Показати IP 17 Лютого 2022 12:48
У вас як тій приказці про невістку. До чого тут "совок", коли оті перепланування псують вигляд будинків, забирають частину тротуарів, руйнують будинки(зверніть уваги на тріщини та маячки на таких будинках) заважають людям нормально мешкашти у своїму житлі.
Андрій Показати IP 17 Лютого 2022 12:03
А Луцька міська рада не бажає цю процедуру зробити прозорою та простою, щоб просто забрати причину звернення до чорних реєстраторів??? До прикладу спробуйте зараз якщо у Вас навіть є не квартира а приватний будинок подати документи на переведення частини цього будинку під перукарню чи невеликий цех по виготовленю глечиків.... А ДУЗЬКИ.. Вам найдуть 1000 і одну причину чому Вам не можна! (то Вам план зонування не підходить то зорі не так світять і.т.п) в той час до прикладу в тій самій Львівскій громаді чітко все розписано є всілякі додатки до карт (ЯКІ НЕ ХОВАЮТЬСЯ ЯК В ЛУЦЬКУ МР і не показуються обраним по блату) по яких кожен громадянин бачить, що і де він може зробити навіть в приватному секторі де магазин до 40квадратів де перукарння чи якась невелика майстерння) і люди роблять під це свій невеликий крафтовий бізнес і не шукають якихось аферистів які схемами роблять те, що по суті у формі консультацій та підказок мала б робити міська рада. Ну зрозумійте депутати ма міський голово місто має розвиватись Ви самі говорите, що базарам приходить кінець ось люди і шукають можливостей себе зреалізувати ДОПОМОЖІТЬ ЇМ ЦЕ РОБИТИ ПРАВИЛЬНО, З КОРИСТЮ ДЛЯ МІСТА І В ПРАВОВІЙ ФОРМІ а заборонити і покарати це вибачте і дурень може!!!!!
За красиве місто Показати IP 17 Лютого 2022 12:15
Чудова новина, дякую.
Ростислав до За красиве місто Показати IP 17 Лютого 2022 15:11
Мене дивує, щоб під таким раціональним коментарем є шість "дизлайків"!(((((
Пильний Показати IP 17 Лютого 2022 12:39
У нас весь будинок тріщини дав, бо по периметру на першому поверсі магазини будували, обмостку побили, свої фундаменти наробили і приліпили халабуди до будинку. Тепер їхі фундаменти рвуть загальний фундаменти 9-поверхівки. На останньому поверсі тріщини в усіх, грибок завівся. Як завалиться те все, то хто буде винний?
Ви серйозно? до Пильний Показати IP 17 Лютого 2022 13:01
Грибок на 9 поверсі бо на 1 магазин? Якщо увас тріщини на 9 то на перших поверхах певно вулицю видно?
оооо Показати IP 17 Лютого 2022 13:28
Зробіть так, щоб кожен хто має можливість зробив собі бізнес, а не перся до Європи. Вам більше проблем немає в місті?
Справедливість Показати IP 17 Лютого 2022 14:21
Будувати і перебудовувати, то привілеї тільки для своїх. Для інших заборона і закон!
Лучанин Показати IP 17 Лютого 2022 14:58
З одного боку зручно, коли поруч продовольчий магазин. З іншого, коли туди привозять товар, потрібно по периметру весь двір об'їжджати, щоб до свого під'їзду на авто під'їхати. В якщо служби(швидка чи пожежна)? Мовчу про п'яничок та арки перетворені на громадські вбиральні на 33му.
Андрій до Лучанин Показати IP 17 Лютого 2022 15:18
ну це елементарно регулюється встановленням часу довезення
Цікаво Показати IP 17 Лютого 2022 16:55
Слухайте ну коли мова йшла б про 1-2 чи навіть десяток переведених незаконно об'єктів Я б все зрозумів. Ну якісь аферисти пробують незаконно щось збудувати... та коли мова йде про сотні об'єктів!!! вибачте пане міський голово але думаю Вам потрібно сісти і серйозно розібратись з вашим відділом архітектури значить щось не так раз сотні людей не можуть офіційно зробити документи ...
лінивець Показати IP 17 Лютого 2022 18:13
мені подобається що на перших поверхах магазини-для жителів будинку зручно.Головне щоб там не робили перепланування і знесення стін !!
Правда Показати IP 17 Лютого 2022 19:20
Може до всього потрібно з розумом відноситись? Шукати якесь раціональне зерно, компроміс. Якщо все аж так погано, то чому тоді практично у всіх новобудовах проектуєте комерцію на перших поверхах. Щодо запахів, шуму і більшості притягнутих за вуха аргументів, то неприємний запах чи шум апріорі можуть створювати власники будь-якої квартири. Давайте заборонимо просто все для всіх. Нічого не будемо робити, сидітимемо мовчки і дихати будемо через раз, може тоді мер щасливіший стане.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus