USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

Луцька міськрада вимагає Закону про вибори за відкритими списками

27 Квітня 2016 10:55
Звернення до Голови Верховної Ради щодо невідкладного прийняття Закону про проведення парламентських виборів за відкритими списками ухвалили депутати міськради.

Про це йшлося під час сьомої сесії Луцької міської ради 27 квітня.

Як зауважив депутат Тарас Шляхтич під час розгляду проекту звернення, прийняття такого звернення стимулюватиме до виконання обіцянок представників багатьох політичних партій, які під час Революції Гідності обіцяли проведення виборів за відкритими списками і пропорційною системою. Люди, мовляв, зможуть побачити, хто балотується, та об’єктивно оцінювати кандидатів.
Депутат Микола Федік зазначив, що подібний закон потрібен вже давно, однак не потрібно боятися проведення позачергових виборів до Верховної Ради, адже парламент, що порушує закон, з його слів, не має права існувати.

Отже, з тексту звернення пропонувалося виключити речення «на наше переконання, позачергові вибори до Верховної ради вибори не є сьогодні потрібні у нашій державі, адже велика частина території знаходиться в окупації російським агресором».

На те, що одна частина звернення суперечить іншій, звернув увагу депутат Андрій Козюра. Так, у документі йдеться про те, що «за результатами останніх виборів до Верховної Ради України до парламенту пройшли люди, які були при владі за часів авторитарно-олігархічного режиму Януковича та його поплічників. Замість реальних реформ людям знову пропонують непопулярні зміни та заниження рівня життя простих громадян». В іншому реченні йдеться про те, що позачергові вибори проводити не потрібно.
Депутат Григорій Пустовіт зазначив, що аргумент про те, що частина території окупована агресором, тож позачергові вибори не на часі, немає підстав. А під час окупації частини української території в державі відбулися президентські та парламентські вибори.

У підсумку, депутати усе ж затвердили текст звернення.

«Два роки тому кандидат в Президенти України пан Порошенко і всі політики на Майдані в один голос говорили, що вибори у парламент мають відбуватися за відкритими списками та пропорційною системою. Однак, на превеликий жаль, багато фракцій сьогодні не готові до цього кроку.

Дуже важливо, аби нові парламентські вибори відбувались за новим, демократичним законом. Важливо те, щоб люди бачили, кого вони обирають – лідерів громадської думки, активістів та експертів, а не корупціонерів та маріонеток олігархів.

Ухвалення такого Закону зменшить рівень напруги в парламенті та у громадськості. І цей парламент зможе дійсно працювати для добробуту та блага людей, створення належного громадянського суспільства та правової держави, проведення необхідних, системних і якісних реформ», - йдеться у документі.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
АС Показати IP 27 Квітня 2016 13:21
Мажоритарні вибори і тільки. Партії геть з України.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus