USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Луцькі депутати хочуть, аби в кожній області запрацював реабілітаційний ковідний центр

23 Квітня 2021 17:11
Луцька міська рада підготувала звернення до центральної влади з пропозицією розробити програму зі створення реабілітаційних ковідних центрів в усіх областях країни.

Про це йшлося 23 квітня під час засідання комісії Луцької міської ради з питань соціального захисту, охорони здоров’я, материнства та дитинства, освіти, науки, культури, мови.

Члени комісії розглянули питання Про звернення щодо створення реабілітаційних ковідних центрів в Україні.

Депутатка, заступниця міського голови Ірина Чебелюк розповіла, що міськрада має намір звернутися до президента, голови Верховної Ради, прем’єра, міністра охорони здоров’я з пропозицією напрацювати програму зі створення реабілітаційних центрів для осіб, які перехворіли коронавірусом, в усіх областях країни.

У тексті звернення вказано, що COVID-19 має довгострокові наслідки, адже у пацієнтів ускладнюється робота не тільки легень, а й органів серцево-судинної системи, нирок, головного мозку. Особливо небезпечні зміни у психосоматиці, коли з’являються тривожність, депресія.

Читати ще: «Завдання максимум – відновитися. Все інше мусить почекати». Психолог із Луцька – про те, як здолати затяжний ковід

Поки в Україні немає спеціалізованих центрів, які б займалися профілактикою ускладнень після коронавірусної інфекції або лікуванням пацієнтів із продовженим COVID-19. Лише в окремих випадках на базі колишніх санаторіїв діють реабілітаційні програми для тих, хто переніс COVID, однак для їх повноцінної роботи не вистачає фахівців (реабілітологів, психологів, тренерів, інструкторів).

Тому депутати наполягають на розробці державної програми подолання наслідків постковідного синдрому, яка має фінансуватися за кошти з державного бюджету.

Програма має передбачати:

- негайне створення реабілітаційних ковідних центрів у кожній області;

- розроблення і затвердження програм медичних гарантій, пакетів медичних послуг Національної служби здоров’я України у постковідний період;

- у навчальних програмах вищих медичних закладів передбачити підготовку фахівців, які будуть надавати спеціалізовану допомогу в період реабілітації тим, хто страждає на постковідний синдром;

- відродження доступності санаторного лікування та відпочинку, закладів профілактики захворювань, які будуть діяти для подолання наслідків коронавірусу та інших небезпечних хвороб.

Проєкт рішення розглянуть на черговій сесії міської ради.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus