USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Луцькі депутати звернулись до Зеленського щодо УПЦ МП

26 Квітня 2023 13:44
На сесії Луцької міської ради 26 квітня обранці громади розглянули проєкт рішення про зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та заборону діяльності Української православної церкви московського патріархату, а також питання про звернення до священнослужителів та вірян УПЦ МП.

Ці проєкти рішень підтримали під час голосування 36 депутатів.

Нагадаємо, 11 квітня депутати Волинської обласної ради затвердили проєкт рішення про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та заборону діяльності УПЦ МП на території Волинської області. Також вони закликала вірян УПЦ МП розірвати будь-які зв’язки з російською православною церквою.

Відповідно до рішення міськради про заборону діяльності УПЦ МП, луцькі депутати вирішили звернутися до Президента Володимира Зеленського з проханням визначити законопроєкти «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій» (№ 8221) та «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності релігійних організацій» (№ 8371) невідкладними – для їх позачергового розгляду Верховною Радою.

Також обранці громади звернуться до ВРУ із вимогою в найкоротші терміни прийняти відповідні зміни до законодавства та заборонити діяльність УПЦ МП в Україні (офіційно зареєстрованої як Київська митрополія Української православної церкви).

Департаменту містобудування, земельних ресурсів та реклами міської ради, своєю чергою, доручено здійснити інвентаризацію земельних ділянок і споруд, що перебувають в користуванні УПЦ МП на території Луцької громади, та підготувати проєкти рішень про припиненням права користування на них.

Натомість мета другого проєкту рішення – звернення до священнослужителів і вірян УПЦ МП.

Подаємо текст цього звернення без змін:

«Українська православна церква московського патріархату як частина російської православної церкви є останнім форпостом для російської федерації, яка здійснює воєнну агресію проти України. Діяльність багатьох релігійних організацій УПЦ МП в Україні носить відверто антидержавницький та антиукраїнський характер. Будучи фактично структурним підрозділом РПЦ, яка відома своїми давніми відносинами з російськими спецслужбами, ця релігійна організація послідовно провадить розкольницьку політику на релігійному ґрунті, штучно створюючи передумови для релігійного протистояння в українському суспільстві та невпинно розповідає всім навкруги про жахливу міжрелігійну ситуацію в Україні.

Для прикриття антидержавної діяльності структури російської православної церкви на теренах України керівництво УПЦ МП десятиліттями використовує назву «Українська православна церква». Внаслідок цієї умисної маніпуляції мільйони українців зазнають великої омани, оскільки переконані, що є вірянами української церкви.

Перед вторгненням в Україну путін заявив, що УПЦ МП в Україні «утискають» і цим аргументував необхідність «навести лад в Україні». Впродовж 2022-20223 років схожу позицію постійно декларують й інші керівники ворожої російської держави та РПЦ.

Православна церква в росії не є церквою як такою, це своєрідий департамент у справах релігій російської держави. А позиція РПЦ та персонально патріарха кіріла у війні росії проти України є максимально людиноненависницькою. Від рук російських терористів, благословенних кірілом, гинуть наші захисники та захисниці, мирні громадяни, серед яких діти і жінки.

Визнаючи це, дві волинські єпархії звернулися до патріарха РПЦ кіріла з вимогою надати автономію УПЦ МП. Майже дві сотні священників УПЦ МП на Волині поставили свої підписи під зверненням з вимогою засудити дії кіріла силою міжнародного церковного трибуналу. Однак керівництво УПЦ МП й досі продовжує зберігати канонічний зв’язок підпорядкування центру в москві, що прямо загрожує національній безпеці України.

У сьогоднішні важкі часи ми бачимо, як об’єднуються держави, люди, церкви різних конфесій, партії, різні об’єднання для того, щоб працювати на перемогу України. Тому і священнослужителі, ті, хто є прикладом для людей, проповідують любов один до одного, мають показати приклад іншим і об’єднатися в єдине ціле для спільної мети. В Україні є визнана Православна церква України, яка служить своєму народу і двері її відчинені для всіх охочих та є єдиною канонічною правонаступницею Київської митрополії серед православних церков України.

Зважаючи на вищевикладене, ми, депутати Луцької міської ради, вважаємо, що в цей визначальний час всі українські інституції повинні захищати державний суверенітет. Тому закликаємо священнослужителів і керівників релігійних організацій та усіх вірян Української православної церкви московського патріархату, розміщених на території Луцької громади, вжити необхідних заходів щодо зміни канонічного статусу церкви та виходу з підпорядкування московського патріархату.

Сьогодні сказати «ні» російській церкві – вимога часу, вимога совісті. Ми з повагою ставимося до ваших релігійних переконань і в жодному разі не закликаємо до міжконфесійної ворожнечі. Однак наголошуємо: нічого духовного немає у прагненні вбивати і нищити. Спинити навалу агресора на Україну неможливо, не спинивши московську церкву в Україні.

Закликаємо відкинути непорозуміння та сумніви, вийти з лав УПЦ МП, приєднатися до Православної церкви України і спільно шукати мирні шляхи до такого рішення, яке раз і назавжди закрило би дорогу російській церкві в Україну, а вірянам нашої країни дало змогу збудувати справжню соборну незалежну українську церкву».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Клава Показати IP 26 Квітня 2023 16:29
Віряни скажуть своє слово на виборах. А депутатам зараз можна ізголятися і далі. Ми не проти ...
ВІРУС Показати IP 26 Квітня 2023 17:23
Питання в тому чи депутати є авторитетом для МИРЯН.
Гоцул Показати IP 26 Квітня 2023 17:29
А мона список депутатів опублікувати ???
До клава Показати IP 26 Квітня 2023 18:16
Як там по-вашому:"вся власть от Бога", то де ж твоє "смірєніє"?
джем Показати IP 26 Квітня 2023 20:42
Всім вірянам УПЦ МП потрібно забрати виборчі права і видати справку з психічної лікарні.
Православний Показати IP 26 Квітня 2023 22:35
До пцу? А ще до якої секти мені перейти?
Православний Показати IP 27 Квітня 2023 18:30
Усі ж ми, я собі так думав, хрестилися у Церкві. Де стільки антихристів в України взялося? Давно, скорш за все, нечистий орду свою готував, під різними масками ховав. Та, Бог знає, хто - його. "Не бійтеся тих, хто вбиває тіло. Бійтеся тих, хто вбиває душу". Цей світ не наша домівка і тимчасове тут перебування - миттєвість, яку треба перетерпіти з Богом у серці.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus