USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

У Луцьку студенти готові влаштувати бунт через стипендії

3 Січня 2017 13:03
Студенти Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки мають намір влаштовувати масові акції протесту у зв’язку зі змінами у законодавстві щодо стипендіального забезпечення.

Про це повідомляє «Волинський інформаційний портал».

Нагадаємо, що згідно з рішенням Кабінету міністрів у великої частини студентів відібрали стипендії.

Грім із ясного неба – так характеризують студенти новий законопроект 5130, який зініціювали прем’єр-міністр України та Кабінет Міністрів. Адже документ зачепив спудеїв за найболючіше – стипендії.

І 26 грудня президент таки підписав цей закон. Його подають як «підвищення стипендій». Ніби, так і є - мінімальна академічна стипендія для студентів вищих навчальних закладів у 2017 році становитиме 1100 гривень, а підвищена – 1600. Утім, виплачуватимуть її на підставі рейтингу, основою якого буде успішність студентів.

Як відомо, до кінця 2016 року діяла норма закону «Про вищу освіту», яка передбачала нарахування стипендій не більш як 75% з усіх студентів, які навчаються на державній формі.

У бюджеті-2017 студентам виділять лише 4 мільярди гривень – 2 мільярди на академічну стипендію, які не перекривають потреби навіть 45% студентів-державників, і 2 мільярди на соціальні стипендії.

Підвищать стипендію у 2017 році для студентів, які навчаються на вчителів математики, інформатики, природничих наук, а також на деяких інженерних напрямках (гірництво і нафтогазова справа ). Для них стипендія становитиме 1400 гривень, а підвищена – 2360 гривень.

Згідно з нововведеннями, 1000 гривень соціальної стипендії отримуватимуть 7 категорій студентів.

Студенти волинських вишів відгукуються про такі зміни по-різному.

Зокрема, у групі «Профком студентів СНУ імені Лесі Українки» здійснюють відкрите опитування студентів, аби дізнатися, що готові робити студенти, у випадку «подальшого ігнорування». Серед варіантів – масова акція, мітинг, протест, «не вважаю це доцільним» та «свій варіант». Наразі ж участь в опитуванні взяли понад 500 студентів. Тож 145 з них готові вийти на масову акцію, понад 90 – на мітинг, 106 обіцяють протестувати. Не вважають це доцільним 128 людей.



Декан факультету філології та журналістики Юрій Громик у коментарі «Волинському інформаційному порталу» повідомив, що вважає необхідним реформування системи стипендіального забезпечення.

«Реформа потрібна, збільшення стипендії – актуальний захід. От тільки 40% стипендіатів – це не зовсім зрозумілий момент. А чому не 47? Не 53? Можна було б просто відмовити в стипендіях тим, хто має оцінки «задовільно». Але зберігати й далі систему з так званим перекриванням трійок п'ятірками – це займатися самообманом. Крім того, рейтинг, вважаю, треба формувати з усіх студентів факультету, а не окремо на кожному курсі відповідної спеціальності. Так би точно більша кількість талановитих молодих людей мала цю винагороду. Бо 40% у групі магістрів, де майже всі відмінники і мають науковий доробок, – це таки несправедливо».

У коментарях же до опитування, створеного у соцмережах, Юрій Громик написав: «А якої думки відмінники, які мають шанс отримати 1600 гривень академічної стипендії? Теж бунтуватимуть за повернення до 800 гривень? Якої думки студенти 7 пільгових категорій, які відтепер отримуватимуть 1000 гривень соціальної стипендії, навіть якщо на академічну стипендію «не витягують»? Очолять протести? Просто роздуми».

Студентка Катя Вейко, яка написала, що є відмінницею відповіла, що задоволена шансом отримати 1600 гривень замість 825. «Але я дуже засмучена тим, як цю реформу протягували (недомовки, відсутність вичерпної інформації протягом більш як 4 місяців, «рольові ігри» МОН і Мінфіну та взагалі спроба просто поставити студентство перед фактом без спільного обговорення) і якщо замутять протест у Києві, я на нього спробую вийти – не через незадоволення реформою, а через презирство до «реформаторів», – йдеться у коментарі Каті Вейко.

Нагадаємо, як ішлося в тижневику Волинські Новини (№ 48), на державну форму навчання найбільше намагаються вступити абітурієнти, чиї сім’ї відчувають певну скруту у фінансах. Віддавати щороку кілька тисяч гривень за навчання дитини не всі батьки можуть собі дозволити. Студенти намагаються старанно вчитися, аби нарахування стипендії не припинялося. Студенти зазначають: стипендія – це перші гроші, які вони самостійно «заробляють» та вчаться економно витрачати, проте замість того, аби стимулювати спудеїв, держава позбавляє їх будь-якої мотивації.

Нардепи від УКРОПу найближчим часом все-таки пропонуватимуть зміни, які напрацювали разом зі студентами. Наразі вони зареєстрували відповідний законопроект 5612.

Народний депутат від партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Ірина Констанкевич зініціювала обговорення законопроекту із волинськими студентами. Зок­рема, в Луцькому національному технічному університеті під час студентського форуму спудеї з двох найбільших вишів Волині – ЛНТУ і Східноєвпропейського національного університету ім. Лесі Українки – мали можливість висловити думки та побажання щодо змін у законопроекті.

Узагальнені пропозиції студентства ляжуть в основу законопроекту, який депутати-укропівці внесуть до парламенту. Для його підготовки створено робочу групу Громадсько-експертної ради з питань освіти партії УКРОП.

Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 27
Просто Показати IP 3 Січня 2017 13:23
А фотка то ЛНТУ=)
АС Показати IP 3 Січня 2017 13:24
Потрібно тільки відмінникам стипендію платити!
333 до АС Показати IP 4 Січня 2017 10:54
Давня перевірена формула - розділяй і володарюй.
Василь Показати IP 3 Січня 2017 13:30
я свого часу отримував стипендію 16грн. (3$) із мінімалиним середнім балом 4.3, і не нив і не бігав бастувати. Чесно вже трохи дістали, в кожного не працюючого студента в руках смартфон
Анонім до Василь Показати IP 3 Січня 2017 15:18
Даю гарантію, що якщо б у той час були смартфони, то в вас було б їх 2)
Василь до Анонім Показати IP 3 Січня 2017 17:08
якби коштували по 1$ то і три
Олександр до Василь Показати IP 3 Січня 2017 15:40
Підтримую
Відмінниця Показати IP 3 Січня 2017 13:32
Правильно все влада зробила, хто краще вчиться тому й стипендії більші. Тоді є стимул
Анонім до Відмінниця Показати IP 4 Січня 2017 01:33
Скоро і в таких розумників її не буде. Рік за роком і її ніхто не матиме, бо ,,зажрались" ви ,студенти!
ВІКТОР Показати IP 3 Січня 2017 13:49
ЯКИЙ ПРОЦЕНТ СТУДЕНТІВ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ БУДЕ ПРАЦЮВАТИ ЗА ФАХОМ
Анонім Показати IP 3 Січня 2017 13:51
я навчалась у вузі при кучмі і ми практично не отримували ніяких стипендій, проте вивчились. Менше гуляти і більше вчитись - моя порада теперішнім студентам
Майдан Показати IP 3 Січня 2017 13:54
коментар було видалено
Активіст Показати IP 3 Січня 2017 13:59
То чого скиглите. В Європі стипендії призначають в виняткових випадках. І її ще заслужити потрібно.
студент з європейськ до Активіст Показати IP 3 Січня 2017 16:28
Ви тільки і знаєте, що трубити "в Європі те ...., в Європі се.....", а далі МРГ, мабуть, і не бували)) Диву дивуюсь, як легко кожній владі маніпулювати нашим народом, адже гноблять його в три шиї, підсувають в свідомість якісь там кліше, що буцімто "так в Європі" і "так в Америці..." - живіть і радійте, що ще не подохли, бо так "правильно", а народ це лайно хаває і повторює на радощах. Я от навчаюсь в Європі і скажу наступне: в кожній країні досить різні підходи до цього питання, а в вийняткових випадках призначають тільки так звані наукові стипендії, тобто за високі досягнення у навчанні. Такі стипендії отримує іноді лише 10% студентів. Це дійсно так, а от решта ж, у кого низький рівень доходу, отримує так звану соціальну стипендію - і про це Пецька, Гройсман енд Компані змовчують і вам не кажуть. Соціальної стипендії вистачає, щоб винайняти місце в гуртожитку, прохарчуватися і купувати одяг (бо за що ж молода людина, яка тратить час на навчання має існувати!). Звісно останні дві позиції витрат впираються під визначення економваріанту, але все ж таки їх можна реалізувати в певному мінімумі. Хочеш більше - підпрацьовуй у вільний час або йди літом на роботу. Стипендія за наукові досягнення дається талановитим студентам за певні здобути і часто для того, щоб вони могли самостійно поглибити свої знання або проінвестувати щось для власного наукового розвитку і його поглиблення, тобто має абсолютно інше призначення, ніж соціальна. На її отримання можуть розраховувати студенти з абсолютно різним рівнем доходу, тут залежить все виключно від якості власних знань. Є ще третя з основних група студентів, зауважу, що найменша як правило, - це люди, що працюють і вчаться паралельно, або із забезпечених родин, де рівень доходу перевищує певний встановлений граничний мінімум. В таких студентів втрчачається право на отримання соціальної стипендії, але не наукової. Забезпечені студенти, як правило обирають приватний навчальний заклад, де звісно соціальної стипендії не виплачують, бо це ж кошти бюджету держави. Навпаки, - там за навчання потрібно платити, але часто краща база і якість викладання. В державних ВНЗ навчання безкоштовне для усіх, проте може бути дещо нижча якість забезпечення освітнього процесу. Кожен може вирішувати куди йому йти вчитись. Оскільки в Єропі є середній клас, то не дивно, що європейці готові викладати гроші і викладають за кращі освітні послуги, ніж ті, які гарантуються лише виключно державою. Проте, у соціально незахищених верств населення ніхто не забирає право здобути вищу освіту через економічні методи державного регулювання. Плюс є ще певна категорія інших стипендій, наприклад інвалідам і т.д.Коротко, такі от реалії стосовно стипендіального забезпечення студентів в Європі, шановні порохоботи і адекватно мислячі українці. Так що Європа більш соціальніша, ніж про це інформують з екрану зажирівші кабани. Одним словом: дурять, дурять вас ті паскуди, а ви підтакуєте і радієте невідомо з чого.
Активіст до студент з європейськ Показати IP 3 Січня 2017 18:40
Бачиш, який ти розумний став в Європі. І на Україну ти не вернешся, будиш пахати на поляка. То вже помовчи.
студент з європейськ до Активіст Показати IP 3 Січня 2017 20:51
Ти мені рот не затикай! Дісно, розумніший за тебе, бо хоча б знаю, що слово пишеться "будеш", а не так, як ти горланистий його написав)) Може і не вернусь, бо краще гідно працювати за кордоном, а ніж на хазяїна проплаченого "активіста" чи доморощеного "підприємця", які зі свого ближнього привикли дерти три шкури і гнобити, як тільки заманеться. Крім того, ще й нити, що кругом душать бізнес, що все не як у цивілізованому світі, а самим податки не платити, працівникам тикати за важку працю мізер, розводити "тінь" і хабарництво, і в той же час роз"їжджати по курортах цілого світу, прасаджувати купи "дурних" грошей в сумнівних закладах, мати за нетрудові квартири-кодеджі-машини, ще й на додачу ганяти нікому нецікаві понти. Знаєш, багато адекватномислячих людей вже втомились від такого продукту соціуму як тобі подібні, тому і виїжджають за кордон, бо хочуть жити достойно і розуміють, що Європи у країні моральних дегенератів не збудувати.
Активіст до студент з європейськ Показати IP 3 Січня 2017 21:47
І чого б я так пінився? залило сала під шкуру? то й сопи собі в тряпочку в розумній Эвропі, студент.
студент з європейськ до Активіст Показати IP 3 Січня 2017 23:10
я скажу, що пінишся тут ти у зв"язку з особливостями своєї раг*льської свідомості і ментальності.
Активіст до студент з європейськ Показати IP 4 Січня 2017 08:41
Молодець. Успіхів тобі у житті!
Клава Показати IP 3 Січня 2017 15:01
Треба прошерстити усі нічні клюби - побачите де розважаються відмінники і у якому вони стані... А згодом 80 % випускників українських вишів не працюють за отриманими спеціальностями...
вовк Показати IP 3 Січня 2017 15:16
нема чого цим неробам взагалі щось платити. Хочеш вчитись -плати . Розплодили вишів як блох на псові. Гріш ціна тим дипломам . Кожний бродяга з вищою освітою а потім до Польщі збирати яблука.
Двійочник Показати IP 3 Січня 2017 15:41
коментар було видалено
Справедливість Показати IP 3 Січня 2017 18:32
навіщо скасовувати перекривання трійки п*ятіркою?? Можливо з викладачем трабли чи і взагалі ну хоч вбий не дається той предмет мені...ще хоч були шанси, а тепер фіг тобі і те забрали. І чи хоче нам, студентам, влада добра-ні!
Вікінг Показати IP 3 Січня 2017 21:27
Не так давно був студентом... і скажу наступне...проблема тут, як і з безвізом, не в самому факті наявності безвізу чи тих стипендій. Проблема з навчальним процесом... Дурнувата "болонська система українського зразка" абсолютно неефективна та абсурдна. Людина може навчатися по ній і бути "відмінником", але на практиці ніяких вмінь та професійних навичок вона не дає, це просто погоня за балами, які дають право отримати стипендію, а не, на жаль, знання. Сам навчальний процес організовано неефективно, відірвано від практики, перегружено непотрібними предметами, які часто дублюють один одного, змінюючи тільки назви. Нічого не заважало під час навчання підпрацьовувати. Вчився 5 років на державному, весь період отримував стипендію, хоча деякі непрофільні предмети здавав в інший спосіб, так як вважав недоцільним витрачати час на зубріння того що мені не потрібно. Працюю за спеціальністю, вважаю, що в більшості це моя заслуга. Викладачі були різні. Хорошим моя подяка. Ніколи не боявся втрати стипендію, бо вважав що безоплатне навчання на дорогому факультеті це вже добре. Порада студентам менше нити та себе жаліти. Стипендії вважаю потрібні незахищеним верствам, малозабезпеченим. Якщо ж батьки можуть оплати навчання, то вже і сам можеш в 20 років почати працювати, а не в опері півстипендії за вхід віддавати.
АААА Показати IP 4 Січня 2017 11:54
Круті смартфони покупляли, ще гроші на гульки та клуби їм видавай.... краще б ті гроші сиротинцям добавили, а не телятам.
Справедливість Показати IP 5 Січня 2017 13:01
за 4 місяці навчання у Луцьку ні разу не прогуляла свою стипендію в барі чи клуцбі і ні разу там не була та не збираюсь..Хоча можливостей було безліч і друзі йшли. Не буду брехати, навчання дається мені складно трішки, але я не опускаю рук, я стараюсь..Тому прошу не казати про кожного студента як *гулящого* А смартфони, пф, яке вам діло до того...якщо він у мене є то це заслуга моїм батькам, але точно не стипендії. Стипендії вистачає виключно на проїзд і свої кишкнькові витрати, щоб на всякі дрібниці у батьків не просити!
Марія. Показати IP 9 Лютого 2017 15:36
Нинішня рейтингова система надання стипендій є НЕСПРАВЕДЛИВОЮ!!! Як можна говорити про те , що стипендію треба віддавати лише відмінникам, коли корупція в країні це абсолютно нормальна річ?! І о виходить в результаті? - хто заплатив, той має стипендію, а той хто ходить на пари і не має можливості платити, сидить нізчим. ммм.. справедливо .. ппц. Взялися б за боротьбу з корупцією, тоді, я впевнена, знайшлися б гроші які можна було на стипендію всім хто заслуговує витратити. Ми, студенство, повинні відстоювати свою стипендію!!!!!!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus