USD 39.35 39.65
  • USD 39.35 39.65
  • EUR 39.57 39.70
  • PLN 9.80 10.00

У чому недосконалість нової системи виплати стипендій у 2017 році

3 Жовтня 2016 18:30
Нова система виплат стипендій для студентів вищих навчальних закладів у 2017 році недосконала та потребує детального вивчення.

Про це розповіла народний депутат, обрана у 23-му окрузі на Волині, Ірина Констанкевич, - повідомляє "Конкурент".

Нагадаємо, експерт реанімаційного Пакета Реформ з питань реформи освіти Володимир Бахрушин у коментарі «Радіо Вести» зазначив, що обмірковують варіант з впровадженням двох видів стипендій – соціальної та академічної.

Натомість, зі слів Ірини Констанкевич, від стипендіального фінансування у нинішньому вигляді в проекті бюджету на наступний рік студенти можуть постраждати.

"Зовсім мене не влаштовує ситуація по стипендіях і як планується стипендіальне забезпечення нашим студентам. Представники Міністерства фінансів та Міністерства освіти говорили, що фінансуватися буде стипендія академічна та соціальна. На академічну стипендію, не дивлячись на те, що кажуть про збільшення фінансування, буде зменшене фінансування – кількість студентів, яка буде охоплена стипендіальним забезпеченням, буде істотно зменшена. Натомість соціальна стипендія і так велика була в наших студентів, але категорії будуть зменшені. У підсумку ми матимемо теж великі соціальні проблеми і для тих студентів, які добре вчаться, і для тих, які належать до категорії малозабезпечених. Студенти дійсно постраждають від того, як бачиться фінансування у 2017 році", – наголосила народний депутат.

Свого часу заступник міністра фінансів України Сергій Марченко заявив, що має бути соціальна стипендія для студентів, яким необхідна матеріальна підтримка, і академічна стипендія, для тих студентів, які показують високі результати у навчанні. Своєю чергою, Ірина Констанкевич зауважила, що фінансова мотивація є важливим аргументом для студентів, проте не варто забувати про важливу обставину – перед тим, як має відбуватися зміна чи реформа, мають бути чітко озвучені чи оприлюднені правила, за якими буде все це відбуватися.

"Нам спочатку довели, що скорочується фінансування на стипендіальний фонд, а вже потім почали викручувати, як це все буде і за рахунок кого. Було засідання комітету з питань освіти й науки, де були присутні і пані Лілія Гриневич, і заступник міністра фінансів Сергій Марченко… Розгорнулася полеміка щодо того, якою має бути стипендія та які повинна виконувати функції... Стипендія має бути істотно підвищена! Якщо ми говоримо про заохочення студентів, то потрібно виписати чіткі критерії, що ми вкладаємо в поняття "успішності" – це буде середній арифметичний бал, чи це без трійок, чи у відсотковому плані", – підкреслила волинська обраниця.

Вона також додала, що студенти є тією категорією суспільного життя, яка, на жаль, лишається недофінансованою, і треба зробити все, щоб захистити їхні права та можливості.

Нагадаємо, у серпні цього року заступник голови парламентського комітету з питань освіти і науки Олександр Співаковський озвучив пропозицію взагалі позбавити студентів стипендії у 2017 році.

На ці слова гостро відреагували волинські студенти. Вони навіть погрожували масовими протестами на Банковій.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Помилка Показати IP 3 Жовтня 2016 19:24
Нагдаємо, стипендільним, тою
лучанка Показати IP 4 Жовтня 2016 09:15
Нам за 50 років стажу,що виплатили податки на цих баранов,що учаться мізерні пенсії, а їм повишені стипендії. як це буде виглядати мінімальна зарплата мізерна, пенсії мізерні, а цим дармоїдам стипендії.Які стипендії? Вся полішучня сидить по нічних барах,витрачає десятки тисяч на розваги, а ви їм стипендвї.Це просто жах.А кому їх платять,хто платить хабарі,тим і стипендії.За які знання?Які знання дають ці виші.А ніякі. До чого котимось чи вже скотились.Тільки люди не видержать і почнуть все громити тоді у\бцуде сраведливість.Ці олігархи і ворюги не віддать всього награбованого ніколи добровільно.95 процентів народу раби ,злидні за межею бідності.Утримуємо заможних ,

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus