USD 40.70 41.10
  • USD 40.70 41.10
  • EUR 40.80 41.15
  • PLN 10.00 10.25

Луцьку вулицю пропонують назвати на честь Номана Челебіджіхана

23 Травня 2024 07:14
Одну з вулиць у Луцьку пропонують назвати на честь кримськотатарського політичного та державного діяча Номана Челебіджіхана, тобто одного з організаторів першого Курултаю, першого голови уряду проголошеної в 1917 році Кримської Демократичної Республіки, першого муфтія мусульман Криму, Литви, Польщі та Білорусі.

Таку пропозицію на платформі Єдиної системи місцевих петицій зареєстрував Павло Манько.

«У пам'ять про репресії проти кримськотатарського народу пропоную одну з вулиць Луцька назвати на честь одного з найвідоміших політичних та культурних діячів тих часів, першого і єдиного голови Кримської Демократичної Республіки Номана Челебіджіхана. Не тільки в світі, але й в Україні ми знаємо так мало про історію Криму та корінного населення півострова. Перейменування однієї з вулиць міста дасть поштовх до вивчення всіх трагічних сторінок історії наших кримськотатарських співвітчизників», – наголосив автор петиції.

Підтримати пропозицію Павла Манька можна за посиланням.

Щоб петицію розглянула Луцька міська рада, за 15 діб її мають підписати мінімум 300 людей.

Читати ще: У Луцьку вулицю Брестську планують перейменувати на честь Сергія Слабенка

Нагадаємо, 18 травня відзначають День пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу. Цього дня 80 років, у 1944-му, тому радянський тоталітарний режим розпочав депортацію корінного населення з території Кримського півострова. Загалом за три дні з Криму вивезли понад 190 тисяч кримських татар. Депортація була жорстокою.

Номан Челебіджіхан (1885-1918 роки) очолював національний рух кримських татар. Він автор вірша, слова якого стали національним гімном кримських татар. У 1917 році очолив Всекримський Мусульманський виконком і став муфтієм-головою Таврійського мусульманського духовного управління. Організував і очолив перший Курултай кримськотатарського народу в листопаді 1917 році. У лютому 1918 році його розстріляли в севастопольській в’язниці матроси-більшовики, а тіло викинули в море.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
911 Показати IP 23 Травня 2024 08:20
Та як вимовити цю назву????? Хтось думає про це???? Дитині,наприклад,та й дорослому.....
Анонім Показати IP 23 Травня 2024 09:06
Ти вже б одразу вибрав Сулеймана Великого! Вулиця імені ясиру.
1 Показати IP 23 Травня 2024 10:56
Яке відношення він має до українців та України?!
лучанка Показати IP 23 Травня 2024 11:42
історія Криму - це добре, але історія Луцька - ближча і рідніша кожному лучанину. Загиблих Героїв з стенду на Театральному майдані і сектору почесних поховань в Гаразджі - море, може хто з них жив в тому мікрорайоні, той назвати тим іменем, а то старі люди точно не вимовлять свою адресу...

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus