USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Литовезька ОТГ отримала з Польщі спеціалізований пожежний автомобіль

15 Серпня 2019 16:03
У рамках міжнародного проєкту технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області» 15 волинських ОТГ і 32 польські гміни налагоджують співпрацю, аби спільними зусиллями зменшити смертність на дорогах завдяки швидкому приїзду навчених та оснащених підрозділів.

Перший спеціалізований автомобіль на території ОТГ

Днями представники польської гміни Ґлуськ (Люблінське воєводство) подарували Литовезькій ОТГ (Іваничівський район) спеціалізований пожежний автомобіль. Це стало можливим завдяки злагодженій роботі трьох партнерів, що реалізовують проєкт, – Асоціації органів місцевого самоврядування Єврорегіону Буг, що у Польщі, Комунальної установи Волинської обласної ради «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» та Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом», йдеться у повідомленні пресслужби Фонду.
Литовезька ОТГ – одна з 15 волинських громад, що беруть участь у польсько-українському міжнародному проєкті технічної допомоги. Проект передбачає створення при громаді добровільного пожежно-рятувального підрозділу. Литовезька ОТГ уже сформувала команду пожежників-добровольців, які виїжджатимуть на порятунок громадян, проте в жодному з шести сіл, що входять в об’єднану територіальну громаду, не було пожежного автомобіля.

«У нас трапляється дуже багато трагічних випадків. Бувають навіть з летальним кінцем. Тому така техніка – необхідна, – ділиться голова Литовезької ОТГ Іван Іванчук. – Наразі, в рамках проекту, ми створюємо добровільну пожежну дружину, яка реагуватиме на різного роду надзвичайні ситуації. Важко було знайти добровольців. Всі звикли працювати й отримувати за це винагороду, а це фактично не оплачувана робота, на благо громади. У Польщі престижно мати такі пожежно-рятувальні підрозділи. Сподіваюся, що в нас це теж працюватиме».
Як це працює у Польщі

У Польщі добровільні пожежні бригади діють по всій країні. Багатьом з них уже по 100 років. Часто участь у пожежній дружині стає сімейною традицією і передається з покоління у покоління, від батька до сина чи доньки. Адже серед добровольців є й чимало жінок.

Роль таких страж – бути там, де потрібна допомога – ДТП, пожежа, стихійне лихо тощо. Спершу спрацьовує сирена, яка сповіщає про лихо на всю округу. Паралельно на мобільні телефони добровольців приходить сповіщення. Добровольці, які у ту мить вільні, мчать на базу. Хтось біжить, хтось їде велосипедом чи машиною. Про лихо сповіщають і державних пожежників, і швидку, але вони виїжджають тільки тоді, коли в цьому є потреба.

Пожежні дружинники проходять навчання та тренування. Добровольці не отримують зарплати. Їм компенсують лише годину безпосередньої роботи на виклику. У кожній гміні – суми різні. Приміром у Ґлуську добровольцям платять 15 злотих за годину. Але це символічні гроші, тому про заробіток взагалі не йдеться. Усе решта – на громадських засадах. Найголовніше те, що громада цінує їхню роботу і пишається такими співгромадянами.

Війт гміни Ґлуськ Яцек Анашевич розповів, що в межах комуни працює 6 підрозділів добровільних пожежних дружин. Два з них більш спеціалізовані. Вони включені до так званої національної пожежно-рятувальної системи і тісніше співпрацюють з державною охороною. Всі підрозділи обладнані базовим пожежним обладнанням та автомобільною технікою. Історія добровільних рятувальних дружин гміни Ґлуськ – багата. Наймолодшому підрозділу виповнилося 50 років. Найстаршому – 90 років.

«З українськими пожежниками-добровольцями ми познайомилися у червні під час навчального візиту. Ми знаємо, що в Україні добровільні пожежно-рятувальні підрозділи тільки починають працювати. Нам приємно допомогти їм, – каже пан Яцек Анашевич. – Рік тому ми придбали новіший пожежний автомобіль. Тому старе авто, яке справне і ще довго служитиме, з радістю передаємо на Волинь».
До речі, гміна Ґлуськ має ще один пожежний автомобіль американського виробництва, який готова продати за символічні кошти – 7 тисяч злотих. Тож незабаром ще одна волинська громада радітиме появі нової техніки.

Перший український доброволець

Роман Пашко – один з перших українських пожежників-добровольців. Участь у порятунку людей для Романа справа не нова. Молодий чоловік працює у Гірничій рятувальній службі, що в Нововолинську. Він щороку проходить відповідне навчання, складає іспити. Коли Роману запропонували стати добровольцем пожежно-рятувального підрозділу Литовзької ОТГ, він погодився, адже не з розповідей знає наскільки важливою є кожна хвилина в надзвичайній ситуації.
Війт Яцек Анашевич урочисто передав ключі від пожежного автомобіля Івану Іванчуку. Роман, отримавши відповідний інструктаж від польських пожежників, випробував подаровану техніку та став першим, хто на пожежному автомобілі перетнув польсько-український кордон.
Співпраця громад і гмін виходить за рамки проєкту

Директор комунальної установи Волинської обласної ради «Агенція розвитку «Єврорегіону «Буг» Ірина Ітані зауважила, що наприкінці 2016 року, саме тоді подавали проєкт на розгляд, на Волині було створено всього 15 ОТГ. Тому участь у проєкті бере не 32 ОТГ, як у Польщі, а 15. Кожна із волинських громад-учасників проєкту вже знайшла потрібну кількість добровольців у рятувальні бригади. Незабаром вони пройдуть відповідне навчання. Також для кожної польської гміни та волинської ОТГ буде придбано сучасну техніку та обладнання на €12 тис. Крім того, у школах ОТГ, що є учасниками міжнародного гранту, проводитимуть освітню кампанію “Безпечний пішохід”.
«Це цікавий старт для всієї України. Я переконана, що автомобіль для Литовезької громади – це тільки початок. У нас практично всі ОТГ не мають відповідного транспортного забезпечення – ні пожежних, ні медичних автомобілів, – розповідає Ірина Ітані. – Ми плідно комунікуємо з Управлінням ДСНС України у Волинській області. Вони зацікавилися проєктом і кажуть, що він є важливим для України. Адже в нас є багато громад які потребують пожежну й медичну техніку. На прикладі Литовезької ОТГ хочемо пройти весь цей механізм. Тоді будемо звертатися до всіх гмін, які мають на балансі авто і готові їх передати».
Директор секретаріату «Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Буг» Галина Грабарчук каже, що придбання пожежної машини виходить за рамки проєкту.

«Проєкт працює і перевищує наші очікування. Разом з тим важливо, щоб співпраця між ОТГ і гмінами не заключалася лише в даному проєкті. У цьому є велике зацікавлення як з української сторони, так і з польської», – розповідає Галина Грабарчук.
До речі, Павлівська ОТГ вже уклала партнерську угоду із гміною Войславичі. У травні, на запрошення польських колег, команда добровільних пожежників-рятувальників Павлівської громади взяла участь у фахових спортивно-рятувальних змаганнях. Войт гміни Войславичі Генрик Голебьовські вручив цінний, професійний подарунок команді Павлівської ОТГ – нові пожежні рукави. Не виключення, що й інші громади укладуть договір партнерства з польською стороною.

Про проєкт

Міжнародний проєкт технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області» стартував наприкінці минулого року в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020. З української сторони проєкт реалізовують КУ Волинської обласної ради «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» та Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», з польської – Асоціація органів місцевого самоврядування Єврорегіону Буг.

Проєкт покликаний підвищити безпеку дорожнього руху й охоплює прикордонні території, на яких проживає майже 300 тисяч людей. У ньому беруть участь 32 польські гміни та 15 волинських ОТГ.

Учасниками проєкту від Волинської області є наступні ОТГ: Устилузька (Володимир-Волинський район), Поромівська, Павлівська, Литовезька, Іваничівська (Іваничівський район), Вишнівська та Рівненська (Любомльський район), Голобська, Дубівська, Колодяжненська (Ковельський район), Заболоттівська (Ратнівський район), Шацька (Шацький район), Любешівська (Любешівський район), Жидичинська (Ківерцівський район), Луківська (Турійський район).

За час реалізації проєкту, а це 20 місяців, у справу створення добровільних пожежно-рятувальних підрозділів на Волині буде вкладено майже €210 тис.

Загальна вартість проєкту – €712 358,50, з них €641 122,65 (90%) – грант ЄС та €71 235,85 (10%) – кошти бенефіціарів. Проєкт втілюватимуть до середини 2020 року.

Наприкінці січня у польському Хелмі відбулася стартова конференція проєкту, під час якої представники органів місцевої влади спільно з рятувальниками обговорили цілі й етапи його реалізації, реальний стан безпеки дорожнього руху й технічного забезпечення рятувальних служб. У лютому відбулася перша зустріч учасників проекту на Волині. А вже у червні польські дружинники ділилися з українцями досвідом облаштування і функціонування добровільних рятувальних дружин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Їван Показати IP 15 Серпня 2019 16:54
То просто КАПЄЦ !!!! Остаточно сіли в калюжу

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus