USD 39.90 40.25
  • USD 39.90 40.25
  • EUR 40.00 40.25
  • PLN 9.86 10.04

«Медикам, які кажуть, що не будуть щеплюватися проти коронавірусу, потрібно залишати професію», – головний санлікар Волині

12 Серпня 2021 09:57
На Волині вже сім підтверджених випадків зараження штамом «Дельта» серед хворих на коронавірус. Ще 11 зразків очікують на результати лабораторних досліджень, адже є підозра, що ці особи теж підхопили небезпечний мутований вірус. А з осені фахівці очікують збільшення кількості хворих, що може призвести до введення карантинних обмежень. Найкращий захист – вакцинація, переконує головний державний санітарний лікар Волинської області Наталія Янко.

Наталіє Вікторівно, яка сьогодні ситуація з кількістю хворих на COVID-19? У щоденній інформації йдеться про 1-3 випадків нововиявлених хворих на день, проте загальна епідситуація погіршується, бо зростає кількість госпіталізацій.

Це закономірно, що влітку хворих менше, але на осінь ми очікуємо сплеск кількості хворих на ГРВІ та коронавірус. Завершується сезон відпусток, канікулярний період, тож підйом рівня захворюваності восени прогнозований.
Але ось до нинішньої статистики у нас є питання. Річ у тім, що симптоми коронавірусу дуже схожі на симптоми ГРВІ, і центри первинної медико-санітарної допомоги, куди звертаються пацієнти з симптомами ГРВІ, мали б надсилати нам зразки біоматеріалу таких пацієнтів на проведення ПЛР-тестів, щоб виключити COVID-19. Тим паче, ЦПМСД мають всі необхідні розхідні матеріали для забору зразків, а тестування безплатне. Але вони це не роблять.

Наприклад, в одному з ЦПМСД за тиждень було зафіксовано 31 хворого з симптомами ГРВІ, а на ПЛР відправили один зразок, в іншому районі звернулося 17 осіб з симптомами ГРВІ, і знову ж таки на ПЛР відправили один, ще в одному медзакладі було 44 з діагнозом ГРВІ, а на ПЛР відправили 7 зразків, в іншому з 16 не відправили жодного. Тому хоч ми щоденно реєструємо 1-3 хворих на коронавірус, реальна їх кількість – вища.

Чи є на Волині випадки зараження штамом «Дельта»?

Так, у нас вже лабораторно підтверджено сім випадків зараження волинян штамом «Дельта»: чотири у Володимир-Волинській громаді, по одному в Луцькій, Ковельській та Іваничівській громадах. Згідно з епідрозслідуванням, ці особи не подорожували за межі України, тож це вже внутрішній механізм передання. Зокрема двоє осіб були на відпочинку в Одесі й одна особа була в зоні ООС.
Ще 11 зразків перебувають на секвенуванні в Інституті молекулярної біології та генетики НАН України. У цих зразках визначено мутації, які відповідають вірусу «Дельта», але ми чекаємо офіційного підтвердження. П’ятеро з них з Луцької громади, троє – з Ковеля, серед них – один летальний випадок, по одній особі з Любомльської, Ківерцівської та Іваничівської громад. П’ятеро з цих одиннадцяти осіб їздили за кордон: до Російської Федерації, до Кіпру, АР Крим та на окуповані території. Хворі – віком 64-71 рік і жоден з них не щеплений. Семеро в стані середньої важкості перебувають на лікуванні в інфекційній лікарні.

Читати ще: «Дельта» в Україні: Комаровський дав поради батькам, як захистити дітей
Симптоми штаму «Дельта» подібні до ангіни – немає кашлю, зате є біль у горлі, висока температура, додаються шлунково-кишкові розлади. У цих хворих не фіксують зникнення нюху, натомість в них підвищується ризик утворення згустків крові, які можуть призводити до некрозу тканин і тромбозу. Він дуже заразний, його порівнюють з вітряною віспою: достатньо 15 секунд, щоб заразитися. Тому вкрай важливо при симптомах, схожих на ГРВІ, робити ПЛР-тестування, аби виключити коронавірус, бо він провокує чимало ускладнень. І якщо раніше більшість хворих, у яких виявляли коронавірус, – це були люди старшого віку, тепер же пацієнти помолодшали: були дні, коли з 9 хворих п’ятеро – діти, а решті – 18-48 років.

Читати ще: Назвали специфічні симптоми дельта-штаму коронавірусу

Які наведете аргументи на користь вакцинації?

Згідно з нашими даними, вакцинація в 15 разів знижує ризик госпіталізації і важкого перебігу хвороби. Ми провели дослідження і з’ясували, що за останні три місяці 99,6% осіб, яких було госпіталізовано з коронавірусом або від нього померли, невакциновані. У вакцинованих пацієнтів хвороба минає у легшій формі, аніж в нещеплених. І навіть нові мутації вірусів знижують ефективність вакцини не більш як на 10%.
Вакцинуватися потрібно, щоб не захворіти, або ж перенести захворювання в легшій формі. Адже, як я сказала, коронавірус провокує утворення тромбів. Вакцинація також потрібна для колективного імунітету, бо крім особистих незручностей, локдаун має й економічні наслідки.

Як приклад можу навести досвід Моршина, де втілили пілотний проект МОЗ: там першу дозу вакцини отримало 72% населення і 60% щеплені двома дозами. Більшість було щеплено вакциною CoronaVac. Там з 20 червня немає жодного хворого на COVID.

Тож якщо вдасться охопити вакцинацією якомога більшу кількість населення, пандемія не загостриться і не треба буде запроваджувати обмежувальні заходи в транспорті, на ринках, у навчальних закладах.

Але волиняни неохоче йдуть щеплюватися. Чому?

Думаю, не всі люди розуміли необхідність вакцинації. Першу дозу наразі отримали в межах 17-20% волинян, дві – 7%. Але активність збільшується. Наприклад, нещодавно мобільна бригада виїжджала в Луцьку міську раду, де щепилися 144 працівники, і це має стати прикладом.
Читати ще: Немає щеплення – немає роботи. Чи можуть в Україні запровадити обов’язкову вакцинацію

Я теж щеплена, першу дозу отримала 8 березня. І всі мої рідні, знайомі, колеги також вакциновані. Я вакцинувалася AstraZeneca і намагаюся переконати всіх моїх знайомих щеплюватися.

А якщо людина нещодавно перехворіла і має антитіла?

Уже через місяць після захворювання можна робити щеплення. Бо годі спрогнозувати, скільки часу в організмі будуть зберігатися ці антитіла, досі не вивчено, як довго може бути імунітет. Так само, як невідомо, від якого саме збудника ці антитіла були. А робити аналіз на визначення антитіл – це дороге дослідження. Наші епідеміологи перехворіли і вони також вакцинувалися. Думаю, це найкраща відповідь на запитання.
Можливо, причина невисокої активності – недовіра до препарату. Адже вакцини розробили в дуже короткі терміни…

Усі вакцини, які зареєстровані в Україні, сертифіковані й дозволені ВООЗ. В екстрених випадках створюють і використовують ті чи ті лікарські засоби, а вакцину можна віднести до лікарських засобів для екстрених випадків. Вони пройшли всі випробування, вони перевірені на добровольцях. У світовій медичній практиці є певні процедури, і без дозволу, без сертифікатів нічого не використовують. Тому не слід боятися вакцини, вона пройшла усі клінічні дослідження.
Читати ще: Вчені з’ясували, що змушує людей боятися COVID-вакцинації

Чи варто вакцинуватися людям з хронічними хворобами, онкологією?

Люди старшого віку, ті, хто має різні хронічні захворювання, навпаки перебувають у найбільшій групі ризику і їм неодмінно треба вакцинуватися. Це люди старшого віку, з серцево-судинними захворюваннями, цукровим діабетом, надмірною вагою. У нас на роботі провакциновані працівники після онкозахворювань, жодних побічних ефектів не було. Була місцева короткочасна реакція: почервоніння чи біль у місці щеплення, невисока температура.

Є ще й професійні групи ризику...

Саме так. І я вважаю професійно неправильним, коли лікарі чи медсестри кажуть: «Я не буду вакцинуватися» і самі не вакцинуються. Тому їм потрібно залишати професію і йти деінде. Бо це свідчить про те, що вони не знають основ імунології, інфектології. Медпрацівники не мають права навіть такого говорити. Адже пацієнти часто на прийомі запитують, чи їхній лікар вакцинувався. Він має стати прикладом. А ще медпрацівники перебувають у групі ризику.
До групи ризику також увійшли й педагогічні працівники. Чому саме вони?

Так. Вони працюють з великою кількістю людей, часто мають хронічні хвороби. Тому вони мають бути захищені, щоб не наражати на небезпеку колег і дітей.

А якщо ми перейдемо до іншої (помаранчевої, червоної) зони і якщо не буде щеплено 80% персоналу, то заклади перейдуть на дистанційне навчання. І це стосується не лише шкіл, а й дошкільних навчальних закладів, ПТУ, ВНЗ та позашкілля. Одні перейдуть на онлайн-навчання, а інші призупинять діяльність.

Читати ще: Скільки вчителів у Луцьку отримали щеплення проти COVID-19

Якщо такий сценарій буде – не забаряться й економічні наслідки. Бо кожен сам вирішує, мати йому роботу чи ні, бути на локдауні чи ні, мати дозвілля чи ні. Люди мусять усвідомити: якщо буде ризик поширення захворюваності й зростатиме рівень госпіталізації важких хворих, то може бути локдаун. І є механізм цьому запобігти – має бути щеплено принаймні 70% населення. Інакше люди ж самі будуть скаржитися, що не мають зарплати, що їхній заклад закрили.
Мені дуже хотілося б, щоб у нас бодай в одному населеному пункті, як у Моршині, вакцинувалося 70% населення. Маю мрію, щоб це був Луцьк, аби ми уникли локдауну і могли відвідувати заклади громадського харчування, масові заходи. У нас працює 87 пунктів щеплень, 9 центрів вакцинації, 36 мобільних бригад, які виїжджають в колективи. Думаю, що нам треба запозичити досвід Києва і варто відкрити центри вакцинації у великих торгових центрах.

Читати ще: Вчені розповіли, як вакцинація зменшує рівень смертності від коронавірусу

Адже не варто забувати, що зелена зона, в якій ми зараз перебуваємо, не означає, що вже можна ходити без масок, нехтувати соціальною дистанцією чи правилами гігієни. При ознаках ГРВІ треба звертатися до лікаря і зробити ПЛР-тестування. Не варто нехтувати, якщо до вас подзвонив епідеміолог і повідомив, що ви були в контакті з хворим на коронавірус.

Ну й не забувати, що найкращий захист і профілактика – це вакцинація.
Юлія МАЛЄЄВА

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 57
Лучанка Показати IP 12 Серпня 2021 10:08
Звичайно, що вакцинація - справа добровільна. Проте згідна, що саме медичні працівники повинні по максимуму мати щеплення і проводити роз'яснювальну роботу серед населення. А не навпаки, як окремі, не просто відмовлятися від щеплення. А ще й агітувати до цього.
??? Показати IP 12 Серпня 2021 11:03
Та ви ШО ??? Пані сан - гіг закінчила!!! А « курців не птицам - сан гіг - не факультет»!
!!! Показати IP 12 Серпня 2021 11:20
Ця пані сан - гіг закінчила! А «Куріца - нє птица, сан - гіг - нє факультет!!!»
Народна прокуратура Показати IP 12 Серпня 2021 11:40
Як пояснити, що від вакцинації відмовляються не лише українські медики, а й, скажімо, італійські, французькі та й з інших країн? Вони теж не знають основ імунології? Думаю, основна причина - абсолютна невивченість цього захворювання і способів протидії йому. Вакцинація, на жаль, не дала переконливих аргументів. Приклад - Ізраїль, Росія і т.д.. І вплив вакцини на людський організм також не вивчений, тому люди не бажать бути "лабораторними кроликами" і свідомо наражати себе на негативні наслідки вакцинації.
Лучанин до Народна прокуратура Показати IP 12 Серпня 2021 13:44
"негативні наслідки вакцинації"- які саме? Назвіть, будь ласка. Від чого наслідки гірші: від важкої форми захворювання чи від вакцинації? Вакциновані хворіють в легшій формі...
Андерсон до Лучанин Показати IP 12 Серпня 2021 15:16
не звертайте на нього увагу, це місцевий правоохоронець. він недалекий
Сс Показати IP 12 Серпня 2021 11:50
За відмову агітує вивчення статистики і аналіз ситуації ...
Ау до Сс Показати IP 12 Серпня 2021 14:56
Наведіть достовірну статистику із достовірних джерел. Жду!
скептик до Ау Показати IP 12 Серпня 2021 15:00
іди вколись зенеком і будеш перший у статистичному списку на почесному місці в гаразджі
Fe до скептик Показати IP 12 Серпня 2021 15:37
Ну що, обхезався ?
скептик до Fe Показати IP 12 Серпня 2021 15:44
ВКОЛИСЬ !!! і буде видно хто обхезався
5 до скептик Показати IP 12 Серпня 2021 21:45
Тебе чортило за язика зловили, а ти віляєш як балабол. Де та статистика твоя, мудєнь?
скептик до 5 Показати IP 12 Серпня 2021 22:19
вилупи баньки, чмо ти спуд кувлє. я про статистику нічого не говорив, бо її приховують
5 до скептик Показати IP 13 Серпня 2021 14:04
Бо її, такої статистики не має.
скептик до 5 Показати IP 13 Серпня 2021 16:36
можливо і є, але про це ніхто не розказує
До Лучанин Показати IP 12 Серпня 2021 15:10
Друже! Вакцинуйте себе і всіх рідних, карта в руки!
скептик Показати IP 12 Серпня 2021 15:20
1. осінній та весняний ріст захворюваності на ГРВІ спостерігається не тому, що люди виходять з відпусток, а тому що восени і весною найбільш сприятливі для вірусу умови. . 2. ви собі уявляєте, що буде робитись у пунктах тестування при спробі проводити поголовне ПЛР-тестування всіх з симптомами ГРВІ ? вам відомо, що ПЛР-тест сам по собі дає недостовірну інформацію ? 3. "чудодійсність" вакцин спростували у Ізраїлі, де було вакциновано 100% населення, однак виникли рецидиви, і у деяких інших країнах. а щодо Моршина то там вакцинова лише дві третіх населення. і щодо відсутності ЗАРЕЄСТРОВАНИХ випадків, то їх просто не реєструють.4.які це дослідження встановили, що вакцинація зменшує ризик захворіти в 15 раз ? 5. на чому грунтується Ваше твердження, що всі вакцини пройшли клінічні випробовування ? Вам хоч відомо, скільки часу тривають клінічні випробовування ? може поясните, чому ВСІ ВИРОБНИКИ ВАКЦИН відмовились відповідати за можливі наслідки їх застосування, а уряд УРКАїни закріпив це законодавчо ?
25% до скептик Показати IP 12 Серпня 2021 15:40
Скотиняко, навчись правильно писати Україна! А потім вже тули свої методички, таким же недолугим як і сам. А в Ізраїлі всі медики і вся медицина повністю підтверджують необхідність вакцинації. ТИМ БІЛЬШЕ ЩО НІХТО НІКОЛИ НЕ КАЗАВ, ЩО ВАКЦИНОВАНІ НЕ МОЖУТЬ ЗАХВОРІТИ! АЛЕ, КІЛЬКІСТЬ УСКЛАДНЕНЬ І ТЯЖКИХ ВИПАДКІВ СЕРЕД ВАЦИНОВАНИХ В РАЗИ НИЖЧА! ПЕРЕБІГ ХВОРОБИ СЕРЕД ВАКЦИНОВАНИХ В РАЗИ ЛЕГШИЙ!
скептик до 25% Показати IP 12 Серпня 2021 16:02
УКРАЇНА і 73% клоунів - речі несумісні. ІДИ ВКОЛИСЬ, мудрагелю. може одним трєплом стане менше
Народна прокуратура Показати IP 12 Серпня 2021 15:55
До Лучанин. Не перетворюйте дискусію в безглузду. Побічні ефекти від різних вакцин давно наведені медиками різних країн, немає змісту їх перераховувати зараз. Наслідком цього були припинення застосування певних вакцин у ряді європейських держав. І не потрібно говорити, що ви про це не чули. А на Андерсона уваги не звертайте, це якесь самозакохане створіння, котре продукує беззмістовні тупі коменти.
Андерсон до Народна прокуратура Показати IP 13 Серпня 2021 07:16
А хіба ти не недалекий?! Я не буду в даватися в довгу історію твоїх тупих повчань на ВН, але чого стоїть те, шо ти не можеш відповісти на коментар, натиснув для того кнопку ''відповісти'', хоча тебе вчили. Та ти ж сам писав, що правоохоронець, то вже ясно твій розумовий рівень та моральні якості
До 25% Показати IP 12 Серпня 2021 16:10
Співчуваю , ви явно вже хворіли… може бути рецидив, шануйтеся!!!
скептик до До 25% Показати IP 12 Серпня 2021 21:48
Да в кожного може бути той рицидив.Ви не виключення, бережіться. ВСІМ ДОБРА!
скептик до скептик Показати IP 12 Серпня 2021 22:21
перед тим як використовувати чужий нік, вивчи українську мову. рЕцидив, а не рицидив
скептик до скептик Показати IP 12 Серпня 2021 23:19
ВСІМ БОБРА!
скептик до скептик Показати IP 13 Серпня 2021 10:49
злізь з ніка, недолуге
скептик до скептик Показати IP 13 Серпня 2021 14:05
Злізь з бутилки, дурік.
скептик до скептик Показати IP 13 Серпня 2021 16:37
і надовго тебе з ліпін випустили, чи сам втік ?
скептик до скептик Показати IP 13 Серпня 2021 18:51
Не рівняй всіх по собі. І кепочку носи, бо перегрієшся, а таким як ти не можна.
скептик до скептик Показати IP 13 Серпня 2021 23:44
я бачу ти звик до уніформи у смужку із трьохметровими рукавами
скептик до скептик Показати IP 14 Серпня 2021 14:10
В тебе знову галюцинації. Не перествай пити ліки.
скептик до скептик Показати IP 14 Серпня 2021 14:25
тобі ліки вже не допоможуть
скептик до скептик Показати IP 14 Серпня 2021 15:20
Так мені ліки не потрібні. А ти не переставай пити, бо буде черове загострення.
скептик до скептик Показати IP 14 Серпня 2021 17:30
от-от, всі шизіки так і кажуть, що їм ліки не потрібні
скептик до скептик Показати IP 14 Серпня 2021 18:00
Ахаха! Про всіх не знаю, а от ти саме такий, повністю ігноруєш лікування.
скептик до скептик Показати IP 14 Серпня 2021 19:40
а ти пройдись по сусідніх палатах. побалакай зі своїми сусідами.
скептик до скептик Показати IP 14 Серпня 2021 19:58
Тебе що, ніхто не провідує ? Бідолага, але ж твою пенсію рідня отримує ...
скептик до скептик Показати IP 14 Серпня 2021 20:11
я радий що тебе провідують. дають інтернетом покористуватись
скептик до скептик Показати IP 14 Серпня 2021 20:37
Ти не радій, а лікуйся, бо в тебе галюцинації. Пий ліки, які тобі главврач на обході прописав, бо віддам на прив'язки.
скептик до скептик Показати IP 14 Серпня 2021 21:15
віддати ти можеш хіба що свої фекалії на аналізи.
скептик до скептик Показати IP 14 Серпня 2021 22:32
Не бійся і не істери. Тобі ж сказано, пий ліки і все буде добре.
скептик до скептик Показати IP 14 Серпня 2021 22:55
щось тебе зациклило. у тебе деменція прогресує
скептик до скептик Показати IP 14 Серпня 2021 23:04
ти перестаєш розуміти слова сказані тобі, тому очевидно що потребуєш медикаментозної корекції поведінки. І головне не агресуй так, санітари не сплять, можеш очутитись на привязках. І зрозумій дурік, все для твого ж блага.
скептик до скептик Показати IP 15 Серпня 2021 08:49
Не втікай від свєї проблеми. Прийом ліків, це не зациклило. Це гарантія того, що ти знову не будеш скакати по місту з "бєлочкою".
скептик до скептик Показати IP 15 Серпня 2021 14:54
лікарі з психами не сперечаються, тож і я з тобою сперечатись не буду
скептик до скептик Показати IP 15 Серпня 2021 15:32
ти взагалі маєш право мовчати. А про сперечатись і не думай, тут ти правильно, бо ... на привязки!
скептик до скептик Показати IP 15 Серпня 2021 17:35
не гавкай, бо кляпа засунуть
скептик до скептик Показати IP 15 Серпня 2021 20:56
завдання психіатрії, це в першу чергу допомога психічно хворому чи неповноцінному. Але у тебе ще й походу наркологія, бо бачу що "білочка" загавкала. Тому, не буду загострювати твій стан, знову ж пораджу пити ліки, але пігулки тобі не допоможуть, краще прокапайся. А в якості психотерапї почитай всі мої поради, почни з тих де я тобі радив злізти з бутилки (і злізь таки з неї нарешті), бо то скоріше головна причина. Так що, АДЬЮ дуринда, АДЬЮ.
скептик до скептик Показати IP 15 Серпня 2021 23:36
марш в палату !!!!!!!
Чому так? Показати IP 12 Серпня 2021 16:27
Виробник вакцини, не бере на себе відповідальність за побічні ефекти вакцинації, і смертельні випадки. Країна не бере, на себе відповідальність за побічні ефекти від вакцинації. Лікарі і медсестри, не беруть на себе відповідальність за побічні ефекти від вакцинації. І тільки ти, якщо не вакцинуєшся, то ти безвідповідальний.
Медикі Показати IP 13 Серпня 2021 07:17
Скажимо так від любої із цих нових вакцин можете склеїти ласти. Але це вірогідність менш 1 %. Від корони якою певне вже всі на Волині перехоріли. Вірогідність склеїти ласти 5 %. Вірогідність заразитись повторно тим хто пройшли стаціонар 0,8 %. Вірогідність сплатити за плр тест при перетині кордону 100%. А так безкоштовно на свій страх і ризик робиш і молишся щоб все закінчилось лише температурою.
скептик до Медикі Показати IP 13 Серпня 2021 10:52
і де ти тих процентів начитався ? що там МЕДИКІ курять ?
Анонім до Медикі Показати IP 14 Серпня 2021 00:04
Як не дивно, але саме від короноваку ніби ніхто не вмер, на відміну від всіх інших, і вона найлегше переноситься. Може тому що це єдина серед усіх вакцина «класична» , створена так, як роками до цього створювались вакцини. Всі інші виробники кинулись чомусь творити невідомо що,а не йти протореним шляхом, і результати якісь трохи сумнівні, чесно кажучи.
Гиг з вами до Анонім Показати IP 14 Серпня 2021 18:01
Та коронавака то гноївка. Нею навіть скот страшно колоти.
Читач Показати IP 13 Серпня 2021 10:44
"Позитив" обговорення настільки зашкалює, що страшно ніякий вірус не потрібен і вакцина. З^їмо один одного самі!
О до Читач Показати IP 13 Серпня 2021 11:58
О прям велика махатма найшлась тут.
Петро Показати IP 3 Вересня 2021 21:37
Захворювання взагалі не вивчене. І ця вакцина це як боротьба з вітряками.... Гейтс І інші масони тільки збагачуються від її продажі всьому світу. Від туберкульозу І раку помирають разом стільки ж людей в рік як І від цієї " Псевдо хвороби", статистичні показники якої теж явно завищені. Тільки чомусь за стільки років Панацеї від раку нема ( правда від лейкемії придумали) туберкульоз теж так як..... А тут ВООЗ за рік зробили вакцину... Камон, ви всі в це вірите????? В ДТП гинуть теж не мало, но чомусь вакцин від дурнів і неуважності теж не придумують. Моя думка що не просто люди В інших країнах мітингують.... Бо ніхто не каже що входить в склад вакцини і ніхто не хоче в організм колоти те що толком не випробуване! А всі впевнені що після вакцини через рік чи два буде краще організму? І чому в мед закладах роздавали премії за вакцинацію працівникам? Хто в цьому зацікавлений????

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus