USD 39.55 39.84
  • USD 39.55 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Місія – допомагати: у Луцьку відбулися навчання для добровільних пожежних дружин

25 Червня 2021 19:02
У Луцьку 25 червня зібралися представники 15 об’єднаних громад, аби взяти участь у чергових навчаннях для добровільних пожежних дружин.

Навчання відбувалися в рамках міжнародного проекту технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області», що стартував наприкінці 2018 року в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020.

Як відомо, у проекті беруть участь 15 волинських територіальних громад. Він покликаний підвищити безпеку дорожнього руху й охоплює прикордонні території, на яких проживає майже 300 тисяч людей. Проект передбачає створення при громаді добровільного пожежно-рятувального підрозділу, а також навчання добровольців та оснащення їх потрібним обладнанням, повідомляє сайт Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом».

Читати ще: Понад 200 тисяч євро – громадам. На Волині реалізовують унікальний міжнародний проект*

Бюджет проекту – € 712 358,85, з них € 641 122,65 (90%) – грант ЄС, € 71 235,85 (10%) – кошти бенефіціарів. Волинь отримає € 209 744,0, з них € 188 769 за рахунок гранту.

Учасниками проекту від Волинської області є Устилузька, Поромівська, Павлівська, Литовезька, Іваничівська, Вишнівська, Рівненська, Голобська, Дубівська, Колодяжненська, Заболоттівська, Шацька, Любешівська, Жидичинська, Луківська громади.

З української сторони проект реалізовують Комунальна установа Волинської обласної ради «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» та Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», з польської– «Асоціація органів місцевого самоврядування Єврорегіону «Буг».

Як зазначила т.в.о. директорки «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» Наталія Кролік, ці навчання покликані підготувати добровільні рятувальні підрозділи у тергромадах до надзвичайних ситуацій на дорогах, які трапляються за межами локалізації рятувальних служб. Щоправда, у зв’язку із пандемією нинішні навчання довелося проводити у форматі відеоконференції.
«Проект реалізовується дещо із затримкою: і у зв’язку з пандемією, і з технічних причин, проте наразі рухається до завершення, – зауважила Наталія Кролік. – Попереду – найважливіші етапи: купівля рятувального обладнання для 15 територіальних громад, а саме комбінованого інструменту – ножиць-розширювачів з електричним приводом та медичних сумок і нош для транспортування потерпілих, рятувальні жилети уже придбані. Також нас чекають спільні з поляками польові навчання з використанням рятувального обладнання для відпрацювання навиків реагування під час надзвичайних ситуацій транскордонного характеру. А насамкінець наприкінці липня відбудеться заключна конференція проекту».
В рамках одноденного навчання волинські добровольці ознайомилися із діяльністю пожежно-рятувальних підрозділів Волинської області та досвідом роботи польських рятувальних служб, зокрема й добровільних рятувально-пожежних дружин.

Зі слів рятувальника-моториста Аварійно-рятувального загону спеціального призначення УДСНС в області, прапорщика служби цивільного захисту Сергія Кізінчука, у справі порятунку потерпілих у ДТП надважливо мати якісне сучасне рятувальне обладнання і знати, як його використовувати на практиці.
«Я працюю із 2007 року і жодного разу не бачив однакової ДТП. Тому єдиного алгоритму дій не буває. Потрібен хороший інструмент і практика, знання, вміння, – зауважує Сергій Кізінчук. – Благо, за останні роки нас забезпечили з десятком сучасних автомобілів, потужним обладнанням. Бо колись автомобілі доводилося розбивати і сокирами, і ломами. В кожному великому місті на Волині рятувальники забезпечені необхідним. Тепер же і ви, добровольці, будете допомагати нам на місцях. Спільними зусиллями завжди легше. Звісно, хочеться, аби ДТП траплялися рідше, але наше завдання – допомогти якомога швидше і якісніше».
Андрій Григоровський в ДСНС відслужив 23 роки. Каже, що Україні треба докласти ще дуже багато зусиль, аби досягнути бодай рівня Польщі.

«І саме завдяки цьому міжнародному проекту ми трішки наближаємось до цього рівня. І дбати про це повинна не тільки держава, а й громада, голови громад. Тому що від їхньої активності багато залежить, – вважає ветеран ДСНС. – Добровільна пожежна охорона у поляків є справжнім культом, бути добровольцем почесно. Вона потужно розвинута, подекуди саме добровільні підрозділи мають кращу техніку, аніж державні частини надзвичайників. Досвід Польщі дуже позитивний, тому нам варто брати у них приклад».
Як наголосила проектний менеджер у соціальній сфері Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Лариса Тарасюк, цей українсько-польський проект безпрецедентний, адже в Україні на такому рівні вперше створюється 15 добровільних рятувальних підрозділів.

«Звичайно, першопрохідцями бути найважче, але очевидно, що у тих, хто першим береться за таку нелегку справу, буде кращий результат, – зазначає Лариса Тарасюк. – Статистика свідчить, що із сотні людей, які померли при ДТП, двадцять могли б вижити, якби їм вчасно і правильно надали домедичну допомогу. Саме тому наш проект надважливий, адже створює умови для порятунку життя».
Голова Дубівської об’єднаної громади Роман Троцюк вболіває за безпекову ситуацію на своїй території, саме тому долучився до проекту.

«Цей міжнародний проект цікавий нам тому, що ми дбаємо про безпеку у нашій громаді. І працюємо ми комплексно у різних напрямках, – каже голова громади. – Ми маємо свою місцеву пожежну охорону, але хочеться, щоб у кожному селі громади були добровольці, здатні кваліфіковано й оперативно допомогти у разі необхідності, зокрема допомогти МПО. Адже іноді, коли непідготовлені люди беруться допомагати в екстремальних ситуаціях, то можуть і нашкодити своєю некомпетентністю».

На думку голови Луківської об’єднаної громади Анатолія Климука, проект надзвичайно позитивний і перспективний.

«Ми не тільки мали можливість ознайомитися із закордонним досвідом, а й отримаємо цінне сучасне обладнання, навчимося його застосовувати, – каже він. – Вертаємося до тих традицій, які до 1939 року були і в нас. Хочеться, щоби досвід поляків став для нас прикладом, щоби стало почесно і престижно бути волонтером-рятувальником».
Цей міжнародний проект, переконана Наталія Кролік, стане хорошим поштовхом для подальшого розвитку добровільних рятувальних дружин і слугуватиме гарним прикладом для інших громад.

«Більше того, з нового року стартує Програма транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2022-2027. Тому раджу громадам використовувати усі грантові можливості, аби розвивати свої території й втілювати успішні проекти», – підсумувала Наталія Кролік.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus