USD 39.50 39.82
  • USD 39.50 39.82
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Понад 200 тисяч євро – громадам. На Волині реалізовують унікальний міжнародний проект*

26 Травня 2021 16:34
Наприкінці 2018 року в рамках Програми транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 стартував міжнародний проект технічної допомоги «Зміцнення потенціалу добровільних пожежно-рятувальних підрозділів в порятунку постраждалих від нещасних випадків на дорогах Люблінського воєводства та Волинської області».

У проекті беруть участь 15 волинських територіальних громад та 32 польські ґміни. Проект покликаний підвищити безпеку дорожнього руху й охоплює прикордонні території, на яких проживає майже 300 тисяч людей.

Проект передбачає створення при громаді добровільного пожежно-рятувального підрозділу, а також навчання добровольців та оснащення їх потрібним обладнанням.

Учасниками проекту від Волинської області є Устилузька, Поромівська, Павлівська, Литовезька, Іваничівська, Вишнівська, Рівненська, Голобська, Дубівська, Колодяжненська, Заболоттівська, Шацька, Любешівська, Жидичинська, Луківська громади.

Читати ще: На Волині запрацюють добровільні пожежно-рятувальні підрозділи

З української сторони проект реалізовують Комунальна установа Волинської обласної ради «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» та Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом», з польської – «Асоціація органів місцевого самоврядування Єврорегіону «Буг».

Бюджет проекту – € 712 358,85, з них € 641 122,65 (90%) – грант ЄС, € 71 235,85 (10%) – кошти бенефіціарів. Волинь отримає € 209 744,0, з них € 188 769 – за рахунок гранту.

Читати ще: На Волині діятимуть добровільні пожежно-рятувальні підрозділи

Очікування від проекту: отримання унікальної можливості перейняти 100-річний досвід добровільних пожежних дружин Польщі новоствореними рятувальними підрозділами 15 тергромад Волині; зменшення смертності завдяки швидкому приїзду навчених та оснащених підрозділів на місця скоєння ДТП; зменшення кількості ДТП завдяки підвищенню культури поведінки на дорогах жителів територіальних громад (пішоходів, велосипедистів та водіїв).

БЕЗПЕКА – ПОНАД УСЕ

Розташування населених пунктів у безпосередній близькості до кордону зумовлює інтенсивний рух транспорту, а отже, велику кількість дорожньо-транспортних пригод. Часто поганий стан доріг та територіальна віддаленість структур, які надають невідкладну допомогу, зумовлюють значну кількість смертельних випадків. Власне, покращити цю ситуацію й покликаний проект.
І поляки, і українці визнають: безпека на дорогах є однією з найактуальніших проблем прикордонних територій, адже через посилений транспортний трафік збільшуються й ризики. Тому спільною проблемою для партнерів проекту є покращення безпеки дорожнього руху на кордоні Польщі та України.
Мети проекту буде досягнуто завдяки розширенню і вдосконаленню системи рятувальних і пожежних заходів у рамках надання першої допомоги потерпілим у ДТП. Ця робота базуватиметься на добровільних пожежних дружинах, що вже понад сотню років діють у Польщі, й на добровільних пожежних командах, які в процесі реалізації проекту створено і на Волині.

Читати ще: На Волині створять 15 добровільних підрозділів для порятунку життів

Саме створення спроможних підрозділів для надання першої допомоги потерпілим у дорожньо-транспортних пригодах, у тому числі й домедичної, допоможе скоротити час очікування на поміч й порятунок та збільшити кількість уповноважених рятувальників з обладнанням.
Проблема актуальна через тривожні показники безпеки на територіях з низькою дорожньою інфраструктурою та великим транскордонним рухом. Часто важкі аварії виникають за межами міст, де розташовані служби екстреної допомоги та професійні пожежні підрозділи. А добровільна пожежна охорона, яка знає місцевість, здатна швидко дістатися до місця та надати першу допомогу. Їхнє навчання, оснащення базовим рятувальним обладнанням дозволить забезпечити швидку та професійну допомогу, що збільшить шанси на виживання потерпілих.

ДОСВІД ПОЛЯКІВ – УКРАЇНЦЯМ

Як відомо, функціонування добровільних пожежних підрозділів у Польщі закріплене законодавчо. Вони є важливим елементом державної системи протипожежної безпеки.

За словами начальника сектору взаємодії зі ЗМІ та роботи з громадськістю Управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Волинській області Володимира Нестерова, польська система є взірцевою для України: «Ця модель добровільних рятувальних підрозділів у Польщі існує сотню років. І це направду зразковий досвід, який нам випала нагода переймати завдяки участі в цьому міжнародному проекті».
«Справді, ми поки не маємо такого досвіду добровільно-рятувальних робіт, на відміну від поляків, але вірю, що невдовзі подібна система запрацює й у нас. І цей проект – перший крок, – додає заступник начальника обласного Управління ДСНСУ полковник Олег Билиця. – Усе, що від нас залежить, буде зроблено. ДСНС надаватиме всіляку допомогу й сприяння, адже ми як ніхто зацікавлені в успішній реалізації проекту».

За словами проектного менеджера Фонду Ігоря Палиці «Тільки разом» Лариси Тарасюк, успішне втілення проекту покращить і інфраструктурну, і безпекову ситуацію на прикордонних територіях.
«Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» завжди підтримує важливі соціальні ініціативи. Бути партнером у такому міжнародному проекті – вкрай відповідально й почесно. Умовами проекту на нас покладено чимало зобов’язань, які ми виконуємо. Адже йдеться про унікальну можливість залучити кошти ЄС задля покращення ситуації у волинських громадах, які ми всіляко підтримуємо й спонукаємо до розвитку, – розповідає Лариса Тарасюк. – Вірю, що користь від успішного втілення цього проекту відчують усі громади, які беруть в ньому участь. На жаль, у зв’язку з пандемією коронавірусу проект дещо розтягнувся в часі, однак ми впевнено йдемо до завершення, хоча попереду ще кілька важливих етапів».

До слова, у рамках проекту у всіх 15 громадах відбулася освітня кампанія «Безпечний пішохід» для учнів молодших класів. До школярів у громадах, які беруть участь у проекті, приїздили медики швидкої, поліцейські та рятувальники й навчали правилам поведінки в екстремальних ситуаціях. Крім того, в рамках кампанії відзняли навчальний відеоролик.

ПРОФЕСІЙНЕ НАВЧАННЯ І СУЧАСНЕ ОБЛАДНАННЯ

Власне, у рамках проекту в тергромадах Волині створюють 15 добровільних пожежно-рятувальних підрозділів, які й виїздитимуть на місця ДТП, скоєні поблизу. Невдовзі для громад буде закуплено дорожньо-рятувальне обладнання та медичні сумки для надання невідкладної допомоги.
Придбання рятувального обладнання й навчання волонтерів-рятівників – чи не найважливіші етапи проекту. Додаткове обладнання новітньої генерації та знання нюансів надання першої домедичної допомоги неодмінно зробить роботу добровольців значно ефективнішою.
Навчання з надання домедичної допомоги потерпілим у дорожньо-транспортних пригодах близько сотні добровольців успішно пройшли цьогоріч у квітні-травні.
48-годинний курс домедичної підготовки містив теорію і практику. Учасники навчань лишилися напрочуд задоволеними їхнім рівнем, адже здобули нові знання та навики, а відтак отримали посвідчення державного зразка.
Читати ще: Знання, які потрібні усім: у Луцьку добровольці тренуються рятувати людей

Навчання відбувалися у Луцьку на базі Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Волинській області. Власне, саме Аварійно-рятувальний загін спецпризначення УДСНС в області й виграв тендер на проведення навчань, фахівці якого передавали добровольцям професійні знання та вміння.
Читати ще: Зупинка серця, понівечене тіло: у Луцьку добровольців навчають надавати домедичну допомогу потерпілим у ДТП

Добровольців з-поміж інших навчав провідний фахівець сектору охорони здоров’я та медико-біологічного захисту ГУ ДСНС України в області Василь Дерун.
«Люди залюбки вчилися. З радістю та інтересом опановували нові знання. Почерпнули дуже багато нового. І вони дійсно мотивовані, – констатує він. – Головне – практичні навики освоїли. Тепер ці люди знатимуть, як діяти в екстремальних умовах». Як наголосила т.в.о. директорки «Агенція розвитку Єврорегіону «Буг» Наталія Кролік, ці навчання були покликані підготувати добровільні рятувальні підрозділи у тергромадах до надзвичайних ситуацій на дорогах, які трапляються за межами локалізації рятувальних служб.
«Нам приємно, що близько сотні добровольців пожежно-рятувальних підрозділів 15 громад зголосилися взяти участь у навчаннях, адже вони повинні бути готові до будь-яких надзвичайних ситуацій на своїх територіях. Вони розуміють важливість цих знань і умінь, вони вболівають за свої громади і за наш проект, – зауважила вона. – А головне те, що навчання минули результативно. Ми втішені, що цей етап проекту пройшов успішно».

ЗНАННЯ, НЕОБХІДНІ КОЖНОМУ

Віталій Півень із села Уховецьк – водій пожежного автомобіля. Запевняє: навчаннями задоволений та залюбки ще раз взяв би участь у подібному заході. Доброволець переконаний, що такі знання та вміння йому неодмінно знадобляться.
«Все сподобалося. Вчили, як робити масаж серця, штучне дихання, як надавати першу допомогу людям із травмами. Відпрацьовували все на манекенах, – ділиться враженнями учасник навчань. – Та й у житті у мене траплялися ситуації, коли доводилося рятувати життя. Головне – не панікувати і діяти швидко й послідовно».

Наталія Митюк – директорка позашкільного навчального закладу у Голобській територіальній громаді. Як людина, яка працює з маленькими дітьми й дбає не лише про їхнє виховання та самопочуття, а й безпеку, використовує будь-яку нагоду здобути нові знання та навики. Надто, якщо йдеться про порятунок життя у екстремальних ситуаціях. Тим паче, жінці уже доводилося рятувати життя іншим, тому не зі слів знає, як важливо діяти швидко.
«Такі здібності й уміння необхідні кожному. Адже кожен з нас повинен допомагати ближньому. І якщо є шанс врятувати життя, то ми просто зобов’язані його використати, але це треба вміти. Треба уміти зорієнтуватися в надзвичайній ситуації, не розгубитися, опанувати страх. Мені доводилося рятувати життя у водоймі, стикалася я і з серцевим нападом, – каже жінка. – Добровольці з нашої громади із задоволенням пройшли ці навчання, і не тільки для себе, будемо передавати нові знання. Нас вчили надавати домедичну допомогу в різних аварійних ситуаціях, при алергічних реакціях, цікаво було спробувати працювати з професійними ножицями, якими розрізають автомобіль при ДТП, аби врятувати потерпілих. Тому я дуже задоволена».

Роман Чипинюк з Іваничівської громади також у захваті від навчань, адже почерпнув багато нового: від надання домедичної допомоги до роботи з рятувальною технікою.
«Сподобалося, що було дуже багато практики, з нами працювали фахові рятувальники, все дуже доступно і цікаво. Важлива практика надання домедичної допомоги, навчили, як працювати з портативним дефібрилятором, накладати шини, вимірювати тиск, зупиняти кров, робити штучне дихання, масаж серця, – каже доброволець. – Раніше хіба у фільмах бачив, як це роблять, а тепер знаю і розумію, як рятувати життя, можу ділитися цими знаннями. Вважаю, що кожній людині незайве пройти такі навчання».

Священник Володимир Пиріг, настоятель Свято-Покровського храму села Миляновичі Ковельського району і водночас сільський староста, задоволений навчаннями. Каже, що і теорія, і практика добре підсилюють одна одну.
«Навчання такі необхідні. І нам колись, років п’ять тому, проводили подібні, щоправда поверхнево. Ці знання і вміння необхідні кожному, тому що бувають різні ситуації, – зазначає Володимир Пиріг. – Якби я потрапив у стресову ситуацію, то думаю, що опанував би себе і надав би допомогу, може, не зовсім кваліфіковану, але елементарну домедичну допомогу. А це вже добре».

Участь у навчаннях взяло зокрема і семеро добровольців з Пороміської громади. Працюють на ентузіазмі. Недарма кажуть, що випадкових людей у цій благородній справі немає.

Юрій Шулякевич з Поромівської громади за фахом механік, тому дати раду автомобілю, навіть пожежному, йому цілком до снаги. А от домедичну допомогу краще опанував тільки нині.
«За період навчання ми освоїли ази надання домедичної допомоги. Вимірювання тиску, масаж серця, накладання шини, припинення кровотечі. Тобто нас навчили, як реально допомогти людині, як повернути її до свідомості, – каже доброволець. – Ці курси справді додали знань і навиків, а відтак і впевненості. Наша громада рада бути частиною такого важливого проекту. Віримо, що все вдасться».

Задоволена участю у навчаннях Жанна Півницька, яка представляє Лудинський старостинський округ (Устилузька громада):

«Багато років тому у нас була створена пожежна охорона. Потім її закрили: не було працівників, ніхто не хотів цим опікуватися. Коли я стала старостою села, у нас сталась дуже складна пожежа – повністю згоріла хата. Поки тими поганими дорогами до нас доїхали пожежники з Володимира, рятувати уже не було що. Відтак ми своїми силами і з допомогою тодішньої Устилузької територіальної громади вирішили відновити пожежну охорону».
«У нас зараз є два пожежники-добровольці. Поки вони гасять, то мені треба організувати все. Та й самій не раз доводиться допомагати, гасити. У нас дуже часто горять ліси, мусимо пильнувати і давати раду, – додає Жанна Півницька. – Тому ці курси мені дуже сподобалися. Навики домедичної допомоги повинен мати кожен. Навчання змістовні, цікаві й дуже добре організовані. Особливо важливо було навчитися, як діяти під час зупинки серця. Адже вчасно надана допомога вартує людського життя».

У Павлівській громаді нині є 12 добровольців-рятівників. Один із них – Сергій Фіть, який також зголосився взяти участь у навчанні з домедичної допомоги. Каже, що приємно порадувала потужна база навчального центру ДСНС.
«Хочемо переймати позитивний досвід поляків й розвивати у нас цей добровольчий рух, – каже він. – З нашої громади семеро добровольців із задоволенням пройшли ці тижневі навчання з домедичної допомоги, і ми всі дуже задоволені рівнем і здобутими знаннями. Добре, що був акцент на психологічну підготовку й стійкість, аби в критичний момент, у ці цінні секунди, не розгубитися, а змогти надати необхідну допомогу, навіть при вигляді зовсім неестетичних речей».

Водій пожежного автомобіля Павло Микийчук із села Тур, що на Ратнівщині, на навчаннях дізнався багато нового.
«Дійсно дуже корисні навчання видались. Ніколи незайве вдосконалювати знання, тим паче, коли йдеться по порятунок життя», – зазначив чоловік.

Староста Дубівської сільської ради Петро Олексюк надзвичайно задоволений рівнем навчань.
«Ці заняття мені дуже сподобалися, багато запам’яталося, бо дуже фахово нам подавали інформацію, – зазначає чоловік. – Я уже впевнений у тому, що міг би якісно зробити штучне дихання».

Депутат Дубівської сільської ради Юрій Мельник також із задоволенням долучився до проекту створення добровільних рятувальних підрозділів у громадах. І ці навчання для нього стали направду корисними, адже відповідних знань і досвіду у цій сфері він не мав.
«Кожному потрібно знати, як надати першу домедичну допомогу, як врятувати людину. І ці навчання справді корисні: пройшли і теорію, і практику. Дуже доступно, просто, із наочністю, вчитися було дуже цікаво, – зазначає він. – Практикувалися робити штучне дихання, непрямий масаж серця, накладання різного роду пов’язок, джгутів і багато іншого. Добре все це знати й уміти, але сподіваємося, що критичних екстремальних ситуацій у нашій громаді не траплятиметься».

*****

На часі – наступні етапи проекту: придбання рятувального обладнання (комбінований інструмент – ножиці-розширювачі з електричним приводом), медичних рятувальних сумок і жилетів та проведення спільних польових навчань з використанням цього обладнання.

«Польові навчання з порятунку постаждалих у ДТП з використанням спеціального сучасного рятувального обладнання для відпрацювання навиків реагування під час надзвичайних ситуацій транскордонного характеру – це по суті кульмінація проекту. Вони відбудуться вже незабаром. Плануємо, що влітку проект успішно буде завершено», – зазначила Наталія Кролік.
На її думку, цей проект, окрім всього, стане хорошим поштовхом для подальшого розвитку добровільних рятувальних дружин і слугуватиме гарним прикладом для інших громад.
«Безпека руху – це гостра проблема українсько-польського прикордоння. Причиною тому є і незадовільний стан доріг, і великий потік транспортних засобів, і їх несправність. Враховуючи те, що транскордонний рух розвивається дуже швидкими темпами, навіть незважаючи на пандемію коронавірусу, збільшуються ризики на дорогах, виникають різні небезпечні ситуації, – зазначає Наталія Кролік. – Це дуже важливий проект. Сподіваюся, що в подальшому він знайде продовження».

Ірина КАЧАН

Фото Олександра ДУРМАНЕНКА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus