USD 40.65 41.05
  • USD 40.65 41.05
  • EUR 40.80 41.15
  • PLN 10.00 10.20

Міжнародний суд ООН зобовʼязав Ізраїль припинити наступ на Рафах у Газі

24 Травня 2024 18:07
Міжнародний суд ООН у Гаазі ухвалив рішення, яким зобовʼязав Ізраїль припинити військовий наступ та інші дії в Рафаху. Судді аргументували це «безпосередньою небезпекою» для палестинського народу. За це проголосували 13 суддів із 15, два були проти.

Йдеться про так звані термінові тимчасові міри щодо Ізраїлю у межах позову, ініційованого ПАР та низкою інших країн, передає Бабель.

У січні суд зажадав від Ізраїлю вжити заходів щодо недопущення геноциду палестинського населення секторі Гази, а також сприяти покращенню гуманітарної ситуації. Тоді суд не вимагав повного припинення військової операції Ізраїлю проти угруповання ХАМАС (визнано терористичною у США та ЄС) у секторі Газа. Нинішнє рішення стосується саме Рафаха, а не всієї території сектору.

Читати ще: США не підтримали рішення Іспанії, Норвегії й Ірландії щодо визнання Палестинської держави

Ізраїль наполягає, що має право захищати себе від загрози ХАМАС. Міжнародний суд зобовʼязав Ізраїль протягом місяця подати звіт про виконання заходів, передбачених ухвалою.

Накази Міжнародного суду є юридично обов’язковими, але не мають прямих механізмів, щоб змусити країни їх виконувати.

Питання, чи вчиняє армія Ізраїлю геноцид у Газі, ще на стадії розгляду.

Читати ще: Терор повинен програти скрізь: захист Штатами неба Ізраїлю викликає заздрість та іронію в Україні, − WSJ

ПАР у позові фактично звинуватила Ізраїль у геноциді й просила суд ООН видати наказ про припинення вогню, доки триватиме розгляд справи.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus