USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

Могильник для курчат. Що стоїть за арештом екс-нардепа та його дружини

10 Червня 2018 18:50
В ніч на суботу, 9 червня, з двору будівлі Печерського райсуду Києва на Хрещатику виїхав автозак, в якому під конвоєм правоохоронців до Лук'янівського СІЗО відвезли екс-нардепа, власника одного з найбільших агрохолдингів України Євгена Сігала, його дружину Марину Сігал і директора філії птахівничого комплексу ТОВ "Комплекс" Агромарс" Івана Зозулю, інформує "Страна".

За кілька хвилин до цього суддя В'ячеслав Підпалий завершив восьмигодинний марафон з обрання затриманим 6 червня власникам і керівникам "Агромарса" (випускає продукцію під торговою маркою "Гаврилівські курчата") запобіжного заходу. Суддя постановив заарештувати їх з можливістю виходу на свободу під застави на загальну суму в 254 млн грн. Саме такий розмір збитку інкримінує слідство Сігалу і Ко, підозрюючи "аграрного барона" в створенні організованої злочинної групи, що займалася серед іншого складуванням відходів виробництва на полях Київщини в могильниках і забрудненням навколишнього природного середовища.

Удар струмом

Зав'язка сюжету, який привів до арешту Сигалов і Ко, сталася восени минулого року. Тоді на птахофабриці через аварійне відключення електроенергії перестала працювати вентиляція і трапилася масова гибель птиці.

"64 тисячі трупів вагою в середньому по два з половиною кілограми", - констатував втрати виконавчий директор "Агромарса" Олексій Марченко.

Відходи - 160 тисяч тонн тушок підприємство не змогло утилізувати належним чином, і пішло по шляху найменшого опору. Трупи вивезли і "прикопали" на полях, які використовує птахофабрика на території Гавриловської сільради.

За фактом цього інциденту було порушено кримінальну справу, яку кваліфікували за ч.1 ст.239 КК України - "Забруднення або псування земель відходами... внаслідок порушення спеціальних правил, що створило небезпеку для життя, здоров'я людей або довкілля".

Події розвивалися так: 6 листопада в поліцію Вишгорода звернувся заявник, який розповів, що за три дні до цього він став свідком того, як співробітники "Агромарса" вивозили інкубаційні відходи, які мають різкий гнильний запах. Це були мертві тушки курей і залишки яєць.

Паралельно стали звучати вигуки тих, хто вказував - масштаб "листопадового форс-мажору" набагато більший. І мовляв ніхто не знає точної кількості птиці, яка загинула в результаті відключення світла. Як і того, скільки відходів генерують "Гаврилівські курчата" в своєму виробничому циклі, і що з ними роблять потім.



Слідство запросило у "Агромарса" дані про проведення утилізації відходів на підприємстві за тиждень, що передував інциденту. А паралельно почало "копати" таємницю видалення неліквідних продуктів виробництва за останні три роки.

"Рука Кремля" або вседозволеність власників "Курчат". Версії походження "могильників"

Місцева влада веде свій відлік часу, коли на території Вишгородського району Київської області почали з'являтися "курячі могильники".

Як заявив виданню Latifundist.com глава Гавриловського сільради Олег Покрасьон, історія незаконної утилізації відходів птахоферми тягнеться вже 18 років, починаючи з 2000 року.

І, на думку окремих активістів-опонентів Сигалова, саме вона стала причиною високого рівня онкологічних захворювань в Гаврилівці у дорослих і ацетонемічного синдрому серед дітей.

"Рухатися до вирішення проблеми почали тільки з листопада минулого року. Тоді компанія заявила, що у неї відключили світло, в результаті чого у них була гибель птиці в розмірі 64 тис. голів, які вивезли на поля. Коли ж приїхала комісія для врегулювання цієї ситуації в особі місцевої влади, екологічних органів, де я був присутній, представники компанії говорили, що гибель в розмірі 64 тисяч голів була на кожному майданчику. Уявіть тільки обсяги, якщо тільки по Гаврилівці є 17 виробничих майданчиків. Що стосується відходів, компанія говорила, що це 40 т відходів на добу і 20 тонн планової гибелі. Окрім того, також відходи інкубаторію", - розповів голова Гавриловської сільради.

Покрасьон стверджує, що намагався знайти спільну мову з власниками "Курчат", але ті переконували його - ситуація під контролем. "Коли я, як голова сільради, звертався до компанії, вони постійно говорили, що це разова ситуація, форс-мажор. Євген Сігал мені говорив, що у них найсучасніше обладнання, мовляв, все на заводі прекрасно. Кивав головою, коли говорив про викиди, знову ж розповідав, що це буває рідко. Питання в тому, що вони не розуміли, що це реальна проблема, що це шкода середовищу, мовляв, ми ж не в селі, а на поле викидаємо", - поскаржився він.

В "Агромарсі" по-своєму трактують НП на виробництві.

Зокрема, кажуть, то все "рука Кремля" і недоброзичливі, які нібито намагаються використовувати скандал в політичних цілях.

"Відбулася позаштатна ситуація, нам російські диверсанти, які сидять в ПАТ "Київобленерго", відключили на 4 години електроенергію. Всім відомо, що це підприємство - частина російського бізнесу. На період утилізації загиблої птиці ми були змушені скласти тушки в віддаленому від села місці, щоб поступово все переробити. Уже місяць, як ми все прибрали. Але цю ситуацію підхопили люди, які збираються на вибори. Вони і наробили галасу. У мене вже є висновок екологічної інстанції, всі показники у нас в нормі. А на "Київобленерго" ми подаємо до суду для компенсації всіх тих збитків, які ми понесли в зв'язку з усіма цими подіями", - говорив за результатами громадських слухань в Гаврилівській сільраді в листопаді 2017 року Олексій Марченко.

"Та ситуація, яка у нас відбулася в листопаді місяці, в цьому винні не тільки ми, а й "Київобленерго", - каже президент "Агромарса" Марина Сігал. - У них трапилася аварія - відключили світло, а резервну лінію не включили. Відповідно, через 3 години у нас було 200 тис. голів мертвої птиці. Державних заводів, які б могли допомогти з утилізацією, в Київській області, та й в Україні немає. Тому вивозити відходи нам було просто нікуди".

Втім, і після осіннього інциденту протистояння в справі "Курчат" не завершилося. І періодично жителі Вишгородського району знову стукали в набат, виявляючи сліди чергових "курячих могильників" на землях "Агромарса". У мережі можна зустріти кілька відео, на яких зображено, як в свіжовикопані траншеї разом із тирсою і землею складуються мертві бройлери.

В "Курчатах" ці факти частково визнавали, нарікаючи на поломку власного утилізаційного майданчика - відділення з виготовленню біологічних, кормових добавок та переробці птиці.



"Куряче ОЗУ" Сігала

У другій декаді травня ситуація прийняла новий оборот.

По-перше, ініціативна група активістів провела серію пікетів під стінами різних установ, вимагаючи притягнути до відповідальності власників "Курчат". До того моменту листопадова НП в Гаврилівці все ще служила предметом господарських суперечок між "Агромарс" і контролюючими органами в частині суми штрафу для холдингу Сігала.

Простіше кажучи, суперечка велася стосовно суми стягнень з птахофабрики за порушення природоохоронного законодавства.

По-друге, правоохоронці перекваліфікували кримінальну справу за мотивами виявлення "могильників" у Вишгородському районі на особливо тяжкий злочин. На сьогоднішній день сім'ї колишнього нардепа і його менеджерам шиють створення ОЗУ (ч.1 ст.255 КК України), порушення правил екологічної безпеки (ч.4 ст.236 КК України) і порушення правил охорони і використання надр (ч.2 ст. 240 КК України).

Причому, як було заявлено напередодні в Печерському суді, відлік дати початку злочинного угруповання Сігала і Ко слідство веде з 2011 року.

В рамках розслідування прослуховуються телефони власників "Агромарса", а 6 червня на підприємство і за місцями проживання фігурантів справи завітали з обшуками силовики.



Підсумком слідчих дій стало затримання чотирьох представників "Курчат", в тому числі екс-нардепа Євгена Сігала і його дружини Марини - гендиректора "Агромарса". Саме вони, як повідомив генпрокурор Юрій Луценко, відіграють провідну роль у створенні "птахівничого ОЗУ".

За версією підлеглих Юрія Віталійовича, з метою економії коштів власники "курячого" бізнесу організували утилізацію відходів шляхом їх поховання на земельних ділянках, а також створювали стихійні звалища - так звані могильники. Крім того, власникам птахофабрики ставляться наднормативні викиди забруднюючих речовин в атмосферу та використання водних ресурсів на виробництві без відповідного дозволу. В результаті чого державі було завдано збитків на загальну суму в 254 млн грн (саме про таку суму застави клопотали вони в суді при обранні запобіжного заходу кожному з трьох підозрюваних у справі).

Так, забруднення земельних ділянок "Агромарсом" оцінено на 19 млн грн штрафних санкцій, викиди забруднюючих речовин без відповідних дозволів - на 36 млн грн, а збитки за незаконний видобуток природних ресурсів - в 197 мільйонів.

Адвокати підозрюваних у відповідь називали "підозри" необгрунтованими, перш за все - в частині кваліфікації дій Сігала і Ко в складі організованої злочинної групи. Натякаючи на те, що цю статтю "підтягнули" штучно для завищення тяжкості інкримінованого злочину.

"Для підозри по ст.255 КК України потрібно п'ять і більше осіб, в даний час про підозру оголошено трьом і вказано, що є невстановлені слідством особи. Це ніяк не ОЗГ", - говорить "Країні" захисник Івана Зозулі, адвокат Сергій Мась.

Дивуються саме такій юридичній кваліфікації й інші юристи. "Це якась ще "злочинна організація"? З метою чого створена? Могильники курей створювати? Чергова вершина підкорена!" - іронізує екс-начальник управління міжнародного співробітництва ГПУ Олексій Бебель.

Що кажуть підозрювані і їхні прихильники

У трактуванні захисту "Курчат", у слідства на руках було достатньо підтверджених висновками експертів результатів фактичного нанесення шкоди "Агромарс" на 19 млн грн. А основні суми штрафних санкцій раніше оскаржили в судах, які виносили вердикти на користь компанії Сігала.

В цілому ж за скандалом адвокати вбачають ознаки "замовного" переслідування "Гаврилівських курчат" з подачі їх конкурентів і, можливо, влади, з метою віджимання бізнесу.

У перервах судових засідань говорили і представники групи підтримки агрохолдингу. "Подивіться, що буде через кілька місяців на птахофабриці, і всім стане зрозуміло, що відбувалося сьогодні", - кажуть представники.

За їхньою версією, слідчі і прокурори, не зумівши довести розмірів збитків, вирішили підвісити "агромарсовців" на гачок кримінальної справи за особливо тяжкими статтями.

Безпосередньо в ході слухань управлінці "Агромарсу" визнавали наявність точкових проблем на виробництві, заперечуючи систематичні порушення птахокомплексу норм екологічного законодавства, а вже тим більше функціонування ОЗГ.

"У нас був побудований завод білково-вітамінних концентратів. Це найкращий завод в Європі. Ми ввели його в експлуатацію 7 років тому. Якщо були відходи, то нам вигідно було відвозити все це на наш завод білково-вітамінних концентратів. З усього цього ми робимо кісткове борошно" - заявила в суді Марина Сігал.



Вона заявила, що вважає взяття під варту управлінців "Курчат" не вирішить проблему підприємства, а лише посилить.



В кінцевому рахунку суддя В'ячеслав Підпалий частково задовольнив клопотання прокурорів про взяття сім'ї Сигала і Івана Зозулі під арешт. З однією лише різницею - певний розмір застави для виходу на свободу всієї трійці підозрюваних сумарно (а не для кожного окремо) становить - 254 млн грн.

Хто стоїть за проблемами Сігала?

Адвокати арештантів вже пообіцяли оскаржити ці рішення в апеляції. І синхронно висловили здивування тим фактом, що питання проблем птахофабрики з господарської площини розглядів силовики перевели в кримінальну.

Опоненти агрохолдингу Сігала вважають, що нарешті справа зрушила з мертвої точки.

"Вчорашній день і сьогоднішня ніч, це чергова перемога звичайних людей над тими, хто уявив, що гроші вирішують все! Черговий раз особисто переконався в тому, що сила не в грошах, а сила в людях", - написав з цього приводу активіст Євген Чепков.

В юридичному цеху, тим часом, є і скептичні голоси. Справа в тому, що чи не вперше в історії України правоохоронці рапортували про ліквідацію "злочинної групи" на базі діяльності птахофабрики. Фактично, країна стала свідком того, як при наявності схвалення з боку начальства силовики "вивертають" господарський спір на кримінальний розгляд.

"Мабуть віджимають бізнес? Як на теперішній час нескладно здогадатися", - допускає в Facebook з цього приводу колишній слідчий-важняк Генпрокуратури Галина Климович.

У зв'язку з цим заявляється кілька ліній про те, хто і чому може стояти за раптовими проблемами у Євгена Сігала і його імперії.

Перша версія - про можливу причетність до скандалу колишнього заступника голови Адміністрації президента Юрія Косюка, чий "Миронівський хлібопродукт" (ТМ "Наша Ряба") за роки перебування Порошенка при владі став одним з головних одержувачів державний дотацій на розвиток тваринництва. Принцип розподілу цих дотацій Євген Сігал критикував, вказуючи на його непрозорість. Мовляв, в результаті вжитих норм одні птахівники (тобто, Косюк) отримують мільярди повернення ПДВ, а інші - копійки.

Прихильники цієї версії вважають: підсумком "наїзду" на Сігала може стати пропозиція до нього "поділитися" частиною свого бізнесу або продати його за безцінь конкуренту-лідеру ринку.

Втім, представники групи підтримки "Курчат" в Печерському суді в бесіді з автором цих рядків поставили під сумнів реалістичність існування такого сценарію. І попросили дочекатися фіналу історії, коли стане ясно, хто більше всіх виграв від проблем "Агромарса".

Друга - "політична версія". Відповідно до неї, історія "Гаврилівсьих курчат" - це свого роду сигнал всім великим бізнесменам, які схиляються до можливої ​​фінансової підтримки на майбутніх президентських виборах Юлії Тимошенко.

До своєї появи в рядах Партії регіонів у 2010 році Сігал обирався в парламент від БЮТ. І з огляду на це цілком міг стати (або вже став) одним із спонсорів Тимошенко на виборах-2019.

По-третє, допускається також ймовірність того, що Сігала намагаються банально "розвести" силовики по команді зверху. Або, як варіант, змусити поділитися власністю з представниками нинішньої влади.

Як би там не було, підгрунття скандалу з арештом Сігала ніяк не скасовує сам факт існування проблеми з екологією і недотриманням санітарних норм в Гаврилівці, де розташовується "Комплекс" Агромарс".

Інша справа, що аналогічні претензії можна пред'явити всім учасникам ринку.

Наприклад, у Вінницькій області зараз розгорається не менший скандал, пов'язаний з нанесенням шкоди екології роботою птахофабрики. Місцеві активісти подали скарги до Європейського банку реконструкції та розвитку, звинувачуючи "Нашу Рябу" Косюка в забрудненні території та організації "могильників" з відходів виробництва під відкритим небом, починаючи з 2010 року. По суті, перелік їхніх претензій аналогічний тим, які заявляє наслідок до "Гаврилівських курчат". Але з обшуками й арештами силовики туди поки приїжджати не поспішають.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Наталка Показати IP 10 Червня 2018 19:03
Коли Мартиняк сяде?
Сергій Показати IP 10 Червня 2018 22:04
Чому мартиняк має сісти?він проплатив,ваші занедужання,хвороби та похорон,йому п О Х, я к і ме р у.До речі з початку роботикРонОсПан серцеві захворювання Та рАк збільшилось у відсотковому значенні на 55‰ УРА!!!Давайте тішитись що є де вмерти
волинянка Показати IP 13 Червня 2018 05:31
А який сморід несамовитий біля нашх комбікормових заводів та птхофабрик хто це раз пнюхає ніколи тих курей задарма не візьме

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus