USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Моніторинг поширення смороду, порятунок річок і дерев та боротьба з кліщами: у Луцьку змінять програму захисту довкілля

18 Листопада 2019 16:08
Низку заходів у рамках комплексної програми охорони навколишнього природного середовища пропонують ухвалити депутатам міськради.

Про це стало відомо під час засідання постійної комісії Луцької міськради з питань генерального планування, будівництва, архітектури та благоустрою, житлово-комунального господарства, екології, транспорту та енергозбереження 18 листопада.

Проект змін до комплексної програми охорони навколишнього природного середовища міста Луцька на 2018-2020 роки презентувала начальник відділу екології Оксана Лисак. З її слів, у новій редакції пропонують викласти низку пунктів програми, змінити джерела та об’єми фінансування.

Так, передбачили реконструкцію біологічних ставків на очисних спорудах «Луцькводоканалу». Цього року очікували отримати кошти з державного фонду охорони навколишнього середовища, але отримати їх не вдалося, тож просять передбачити повторно мільйон гривень на 2020 рік. На роботи з будівництва зливової станції просять запланувати в програмі 100 тисяч гривень. Наразі зливи відбуваються у люк на вулиці Мамсурова, на ділянці, що перебуває за межами міста. На відновлення гідрологічного режиму заплави річки Стир у районі вулиці Гнідавської просять передбачити мільйон гривень, наразі розробили проект за 152 тисячі. Ще 200 тисяч запланують на роботи з розчищення русла річки Жидувки, що в мікрорайоні ЛПЗ. 200 тисяч потрібно також на утримання в належному стані прибережної смуги Стиру, очищення русла від повалених дерев, 200 тисяч – на розчистку русел малих річок, що постійно заростають живоплотом. Ще 120 тисяч потрібно на поточні витрати з утримання річок, зокрема косіння борщівника.

У зв’язку з приєднанням до Луцька громади села Прилуцького до програми включають пункт щодо дослідження водойм у Прилуцькому з метою відновлення їхньої водності. Йдеться про п’ять ставків, які просять відновити місцеві жителі. На ці потреби передбачатимуть 100 тисяч гривень.

Вже протягом чотирьох років місто потерпає від смороду, спричиненого відходами біоетанольного виробництва. Під час громадських слухань підтримали ідею моніторингу якості повітря у районі цих підприємств. Отже, з міського бюджету просять виділити 250 тисяч на придбання частини обладнання автоматизованої системи. Її вартість становить декілька мільйонів гривень і основну частину витрат пропонують покласти на промислові підприємства, щоб обладнання працювало на їхній території, а відділ екології матиме центральний пульт, де бачитимуть систему забруднення повітря.

У 2018 році за 480 тисяч гривень придбали утилізатор, який зараз зберігається на спецкомбінаті. Для введення його в експлуатацію потрібно побудувати приміщення та під єднати електропостачання. Тому просять 100 тисяч гривень на 2020 рік, щоб спецкомбінат користувався обладнанням для утилізації анатомічних відходів.

У сфері раціонального використання рослинних ресурсів пропонують передбачити обробку дерев каштана від македонської молі. Цей шкідник паразитує на деревах у Луцьку, тому, щоб не видаляти каштани, їх оброблять вітчизняним препаратом. На оброку 4,5 тисячі дерев потрібно 100 тисяч гривень. Також передбачатимуть обробку парків та скверів міста від кліщів. Про покуси кліщами цьогоріч надходило 240 звернень, тому хочуть тричі обробити пляж та парки за 70 тисяч гривень.

Ще однією пропозицією під час громадських слухань щодо смороду було проведення екологічного аудиту міста. Просять виділити цього року 190 тисяч гривень для того, щоб отримати компетентну оцінку фахівців Національної екологічної академії України. З власних коштів відділу профінансують моніторинг якості атмосферного повітря та поверхневих вод.

Голова комісії Андрій Козюра поцікавився щодо способів боротьби з поширенням омели на деревах у місті. Оксана Лисак відповіла, що у разі, коли дерево на 30% вражене омелою, немає іншого способу окрім його знесення. Планують здійснити інвентаризацію зелених насаджень і включати такі дерева в тендери на видалення. Власники ділянок повинні усувати такі дерева власними силами, справа лише в належному контролі.

Члени комісії рекомендували підтримати пропоновані зміни до екологічної програми.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus