USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Музична виставка в Луцьку: про «Бітлів», Мареничів і Василя Жданкіна

3 Жовтня 2019 14:48
У Волинському краєзнавчому музеї 2 жовтня стартувала виставка «Відлуння «великого ритму»», яку організував колектив закладу спільно з Волинською обласною філармонією. Масштабна експозиція присвячена музичній історії Луцька 60-80-х років минулого століття. Вона стала родзинкою цьогорічного фестивалю «Стравінський та Україна».

Цю культурно-мистецьку подію вже не вперше відвідує британський кінорежисер, почесний професор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Тоні Палмер. Цікаво, що він був особисто знайомий не тільки зі Стравінським, про якого свого часу зняв документальний фільм, а й із Джоном Ленноном. Його та колег із легендарної групи The Beatles (її раритетна платівка теж представлена на виставці) він свого часу зафільмував у документальній стрічці All my loving. Британський гість згодом зізнався, що не без подиву слухав оповідь (у англомовному перекладі доцента СНУ Олександра Бєлякова) про те, що рок-музика у нас довгий час була в андеграунді. «Там вона перебуває зараз у нас, на жаль… Бо повсюди – MTV», –констатував Тоні Палмер.

Попередньо художній керівник фестивалю, співорганізатор виставки Василь Ворон розповів про її основні тематичні частини. Від середини 60-х до 1975-го – зоряні літа першопрохідців волинського біг-біту – самодіяльного ансамблю «Лель» Луцького міського будинку культури (керівник – В’ячеслав Куркін, солістка – Зінаїда Бєлова (Пронько)). Великий вплив на їх творчість справила саме музика легендарних The Beatles. Від 1975 року – творчий злет ВІА «Світязь» Волинської обласної філармонії із солістом Василем Зінкевичем. 1985-1991-й – роки виходу в світ на Волинському радіо інформаційно-музичної програми «Студія 3», «Музичних діалогів над Бугом», а також проведення у Луцьку революційних тоді фестивалів «Рок-культура-88» і «Оберіг-89».

Експонати з фондів музею, філармонії та особистих архівів підібрано відповідні: світлини, концертні афіші, костюми, музичні інструменти, вінілові платівки й компакт-диски, програвачі, радіоприймачі.

Щодо назви експозиції, «Вікіпедія» нагадала, що біг-біт – напрям у музиці 1960-70-х років, зароджений у Великобританії з появою The Beatles. Є сплавом рок-н-ролу, ду-вопу, скіффлу, ритм-н-блюзу і соулу. Фактично є передвісником року. У музиці домінують здебільшого чиста гітара, сильний і гармонійний вокал, чітка партія ритм-секції (бас-гітари та ударних інструментів). Пісні в основному мають мотив, що легко запам'ятовується.

Про те, як їх грали, під них жили, закохувалися, танцювали лучани 60-80-х, пригадали, окрім Василя Ворона, і доцентка Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти Мар’яна Миць та вдова джазового гітариста, мультиінструменталіста Ігоря Мірошниченка Наталія Никифорова.

Музичним оформленням спогадів про ті часи стали виступи наших земляків – учасників групи «Бумеранг» (керівник Богдан Гембік), тромбоніста Павла Тітяєва (у фортепіанному супроводі Валентини Зубчик) та співачки й піаністки Галини Конах.

Музичну та виставкову імпрезу присвятили пам’яті українського кобзаря сучасності Василя Жданкіна, який трагічно загинув місяць тому. Присутні пом’янули його, переглянувши фрагмент виступу на оновленому фестивалі «Оберіг» (2017 року) в Палаці культури Луцька. Тоді він виконав, зокрема, зворушливу пісню-присвяту «Доньці»…

Виставку «Відлуння «великого ритму»» можна відвідати до кінця цього року на третьому поверсі Волинського краєзнавчого музею.

Світлана ЗОЗУЛЯ

Фото автора
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus