USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.50
  • PLN 9.76 9.94

МВФ дав Україні позику. 13 умов, під якими підписалися Зеленський і Шмигаль

11 Червня 2020 22:22
У вівторок, 9 червня, Рада МВФ прийняла рішення про виділення Україні кредитної програми на п’ять мільярдів доларів. 2,1 мільярда надійде одразу. Програма розрахована на півтора року.

На що пішла Україна заради 5-мільярдного кредиту, ідеться в матеріалі Страна.

Для цієї позики українська влада пішла на багато – навесні відкрила ринок землі й запустила «антиколомойський» закон.

Але безпосередньо дорогу до кредиту відкрив меморандум з МВФ, який ще в травні підписав уряд, узявши на себе певні зобов’язання перед Фондом.

Правда, підписаний документ влада нікому не показала. Але «Страна» отримала його зі своїх джерел і опублікувала.

Меморандум засвідчили своїми підписами президент Володимир Зеленський, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, міністр фінансів Сергій Марченко та голова НБУ Яків Смолій.

У ньому Україна взяла на себе зобов’язання продовжити колишній курс Порошенка, включаючи підвищення тарифів, закриття шкіл і медреформу Супрун, (яку Зеленський давав слово зупинити, але досі цього не зробив).

Від виконання цих умов залежить отримання наступних 2,9 мільярдів доларів протягом наступних півтора року.

То що пішла Україна заради 5-мільярдного кредиту?

1. Заборона на повернення Привату Коломойському

Для початку детальніше зупинимося на насилу продавленому в Раду проєкті, яким блокується повернення Приватбанку Ігорю Коломойському. Це була одна із основних вимог МВФ, без нього надання нового кредиту навіть не розглядалося б.

Формальними підставами для прийняття закону стало те, що теоретичне повернення ПриватБанку Коломойському може розхитати фінансову систему України і поставити найбільший банк на межу банкрутства. За ланцюжком це означає, що МВФ і іншим іноземним організаціям доводилося б знову давати великі транші для стабілізації ситуації, чого їм робити не хочеться.

Однак у законі, який прийняла Рада, йдеться не тільки про це. Там у принципі закручуються гайки всім українським банкам, роблячи НБУ практично непідсудним, якщо він вирішить закрити будь-який банк або ввести в нього тимчасову адміністрацію. Оскаржити це рішення Нацбанку в суді буде неможливо.

МВФ щільно контролює Нацбанк, а через нього – всю банківську систему України. «Антиколомойський» закон посилює цей контроль і створює передумови для входження в країну великих західних банків. У тому числі й за допомогою розчищення «галявини» і купівлі системних державних банків, у тому числі й ПриватБанку.

2. Відкриття продажу землі

У кінці березня Рада прийняла, а пізніше Зеленський підписав закон про ринок землі. До 2024 року її пустять у продаж тільки фізособам-громадянам України, та й то не більше 100 гектарів в одні руки. Після чого на ринок зможуть вийти агрохолдинги.

Для них закладена норма про те, що орендар має переважне право викупу землі, причому її вартість повинен визначати не продавець, а державний оцінювач. Тобто скупка землі в дрібних власників великими йтиме за низькою ціною – з огляду на лобістські можливості великого агробізнесу впливу на чиновників. Вхід іноземців на ринок буде тільки після всеукраїнського референдуму. Втім, якщо Рада прийме запропонований Зеленським закон про друге громадянство, то іноземці зможуть почати купувати українську землю раніше – просто стаючи за спрощеною процедурою громадянами України.

У меморандумі з МВФ додатково записано, що Україна створює ринок сільгоспземлі, знявши мораторій, і наводяться основні параметри прийнятого закону. Але дають зрозуміти, що він не остаточний, і все можна обговорювати й змінювати.

До кінця червня 2020 року анонсується прийняття законодавства стосовно компенсації кредитних ставок і кредитних гарантій для фермерів. Заплановано впорядкування процедур передачі землі й децентралізації управління земельними ресурсами, земельні аукціони.

3. Посилення податкового тиску на бізнес і українців

Серед обіцянок Зеленського і його команди стосовно податкової політики прямим текстом прописано її посилення.

Київ розраховує збільшити надходження до бюджету від митниці й податків. Якщо ж це реалізувати не вдасться, то обіцяють скорочувати непріоритетні витрати без уточнення, які саме.

Паралельно українська влада обіцяє вже у 2020 році тісно співпрацювати з Фондом по реформування податкової системи. У тому числі за рахунок усунення податкових прогалин, розширення податкової бази та скорочення можливостей для ухилення від сплати податків. До кінця дії програми Україна зобов’язується не вводити ліберальні податкові закони, вводити податкові пільги і преференції щодо мит. Тобто кардинально не змінювати податкову систему, хоча якраз цього й чекає бізнес.

Це фактично ставить хрест на податкову реформу, яку в Зеленського обіцяли у 2021 році. Бізнес також може не розраховувати на зміни структури податків, зокрема заміну податку на прибуток податком на виведений капітал, так як на першому етапі це призведе до зменшення надходжень до бюджету.

Чи не вписується в ці обіцянки й нова програма відновлення економіки, яку анонсували в уряді Шмигаль. Справа в тому, що в ній є ряд заходів, які також можуть вплинути на зниження податкових надходжень. Наприклад, імпортозаміщення в державних закупівлях тільки транспортом дасть мінус 7 мільярдів по митниці.

У меморандумі прописана й розробка під контролем МВФ вже до вересня цього року системи декларування доходів, боротьби з відмиванням грошей. Не можна виключати, що під цим розуміється введення загального обов’язкового декларування доходів громадянами, про що давно говорять у владі. Плюс – подальше посилення контролю за платежами українців.

4. Аудит витрат по боротьбі з коронавірусів

Оскільки даний кредит МВФ позиціонується як коронавірусний, окремий блок меморандуму – COVID-19.

У документі вказується, що витрати на боротьбу з пандемією в Україні строго контролюються, всі касові операції проходять через казначейство. До березня 2021 років Київ обіцяв повний аудит таких витрат.

5. Підвищення пенсійного віку й накопичувальні пенсії

У новому меморандумі з МВФ записано, що в Україні продовжується пенсійна реформа, розпочата у 2017 році. А саме – стимули для більш тривалої роботи тобто підвищення пенсійного віку.

Київ пообіцяв не вводити нові спеціальні пенсії чи пільги, не вносити в законодавство зміни, які призведуть до зниження фактичного пенсійного віку.

Згадується в документі й про накопичення пенсії. За цим пунктом українська влада збирається консультуватися із зовнішніми партнерами.

Зміни чекають загальну систему соціальної допомоги. За підтримки Світового банку планується об’єднати всі соціальні програми в одній базі, прив’язати виплати до якогось «мінімального доходу». Програма працюватиме в прив’язці до ринку праці – малозабезпеченими не тільки платитимуть допомогу, а й запропонують заробляти самим.

6. Продовження реформи Супрун

Україна взяла на себе зобов’язання продовжувати реформу Супрун, другий етап якої стартував з 1 квітня. Він припускав різке скорочення фінансування медицини, і після обурення лікарів Зеленський пообіцяв реформу зупинити. Але цього так і не зробив. Більше того, у меморандумі прямо говориться, що реформа повинна бути продовжена.

Також в меморандумі з’явилося поняття співоплати для пацієнтів. Тобто частина медичних послуг для населення стануть платними (якщо не буде введено обов’язкове медичне страхування, коли вартість лікування покриватиметься страховкою для тих, хто має на неї право).

У документі розвіяні сумніви з приводу держзакупівель ліків. Вони й далі перебуватимуть під контролем міжнародних організацій. Але з цього року МОЗ також контролює закупівлі через нове держпідприємство «Медичні закупівлі України» й систему ProZorro.

7. Закриття «зайвих» шкіл і звільнення «зайвих» учителів

Українська влада підписалися під зобов’язаннями щодо реформи освітньої системи. Терміни не вказані, але це трапиться, як тільки криза вщухне.

Реформа має на увазі в тому числі й оптимізацію шкільної мережі. Під цим розуміється закриття частини шкіл. А закриття шкіл – це ще й звільнення «зайвих» вчителів.

8. Суди в «ручному» режимі

У новому меморандумі з МВФ українська влада пообіцяла забезпечити, щоб процеси відбору суддів і дисциплінарні механізми (в тому числі для Верховного суду) контролювалися особами з високою компетентністю, надійністю і порядністю.

Київ зобов’язався заради кредиту створити незалежну комісію для попереднього відбору потенційних кандидатів до вищих судових органів і оцінки їх чесності.

Фактично це означає зовнішній контроль за судовою системою України, оскільки експерти рекомендуватимуться країнами Заходу й міжнародними фінансовими організаціями.

9. Ціни на газ для українців зростуть із 1 липня

У меморандумі з МВФ Україна зобов’язалася підвищити ціни на газ для українців з 1 липня 2020 року, після чого ціни повністю визначатимуться ринком. Із липня за ринковими цінами тарифікуватиметься газ для кухонних плит і для опалення в приватному секторі.

Тобто населення України переводять на газ за тарифами, як для промисловості. Якщо газ на світовому ринку підніматиметься у вартості, то доведеться платити все більше й більше.

10. Тарифи на опалення для українців

Українська влада пообіцяла МВФ зняти обмеження по тарифам на опалення. Якщо в них закласти капітальні витрати на ремонт зношених на 80% мереж, цінники злетять до небес.

Всі тарифи пропишуть в нових договорах до жовтня 2020 року. Вони почнуть діяти з наступного опалювального сезону. Тарифи на опалення розглядатимуться не менше, ніж один разу на рік до початку опалювального сезону.

Будуть скасовані «знижки Гончарука», за якими місцева влада корегувала платіжки зими 2019-2020 рр. у залежності від поточної ціни на газ. Знижки варіювалися від 5% до 30%.

11. Борги за комуналку вибиватимуть більш посилено

Попутно, Київ розробити адекватні механізми, щоб забезпечити збір платежів від домогосподарств за комуналку. У тому числі за допомогою більш високих штрафів для українців.

Зрозуміло, з підвищенням тарифів і збільшенням штрафів, борги українців за послуги ЖКГ ростимуть, тому комунальникам дозволять більш активно їх вибивати.

Як розповідав раніше експерт по комунальній інфраструктурі Андрій Никончук, що не виключено, що можуть спростити навіть виселення з квартир за борги.

12. Приватизація «Центренерго» й інших

«ФДМ прагнутиме організовувати тендери по приватизації принаймі 2 великих державних підприємств до кінця грудня 2020 року, якщо дозволять ринкові умови, і як мінімум ще трьох до кінця червня 2021 року, включаючи компанії з наступного списку: «Одеський припортовий завод», «Об’єднана Гірничо-рудна компанія Центренерго», «Електроважмаш», Краснолиманський рудник, «Президент-Готель», – ідеться в меморандумі.

Тобто на цей рік велика приватизація скасовується повністю, що, власне, вже закладено в бюджет (надходження від приватизації в бюджет урізали з 12 млрд до 500 млн). Але і обіцянки щодо наступного року ще нічого не гарантують, адже пункти по приватизації тих же «ОПЗ» і «Центренерго» прописувалися вже в декількох меморандумах з МВФ, але так і не були виконані.

13. «Незалежні» від держави держкомпанії

За держпідприємствам зазначено наступне:

Перегляд структури корпоративного управління ДП, щоб привести її у відповідність з керівними принципами ОЕСР з корпоративного управління; прийняття проєкту закону по корпоративному управлінні з метою розширення повноважень наглядових рад з призначення генеральних директорів і затвердження фінансових планів; прийняття нового корпоративного статуту для Нафтогазу (структурний маяк з виконанням до кінця вересня 2020 року).

Що означають ці умови?

Як видно, умови, які Україна взяла на себе під новий кредит МВФ, означають посилення податкового навантаження на бізнес і повну заборону на пільги і преференції, що мінімізує можливості швидкого відновлення економіки після кризи. Фактично цей меморандум ставить хрест на економічному зростанні.

Для пересічних українців домовленості з МВФ теж не обіцяють нічого хорошого. Медицина стане менш доступною і платною, як і школи для дітей. Комунальні тарифи тільки ростимуть. Також є ризик підвищення пенсійного віку.

Інше питання – чи буде уряд виконувати умови, підписаного ним же меморандуму.

У Фонді ці натяки почули. У пресрелізі з приводу схвалення програми йдеться про збереження значних ризиків, пов’язаних як зі світовими проблемами через епідемію коронавірусу, так і з невизначеністю внутрішньої економічної політики України.

Також у МВФ особливо наголосили на необхідності незалежності Нацбанку та продовженні «боротьби з корупцією» для «збереження нинішніх» досягнень.

У той же час за цими пунктами в української влади є свої думки, які, м’яко кажучи, не зовсім збігаються із побажаннями Фонду.

Тому наразі не зрозуміло – чи отримає Україна залишок у 2,9 млрд. За великим рахунком це буде залежати від економічної ситуації і в країні, і в світі. Якщо вона почне швидко вирівнюватися й потреба в кредитах зменшиться, то, значить, велика ймовірність, що уряд заморозить виконання своїх зобов’язань перед Фондом. А якщо почнеться нове погіршення, то влада знову піде на виконання вимог МВФ.

Родіон Прокопчук
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
скептик Показати IP 11 Червня 2020 22:50
ПРОГНОЗ: така "програма" влади призведе до дефолту і краху економіки у найближчі 5-10 років. про майбутні проблеми пенсійного фонду я говорив дебілуватій владі ще у кінці 90-х. політика закручування гайок ще ніде в світі не призвела до позитивних результатів
народ Показати IP 11 Червня 2020 22:54
Будуть піднімати тарифи і вибивати борги з населення - отримають економічний майдан, люди терпіти більше не зможуть. Просто винесуть ту владу, треба думати головою своєю, а не валютнофондовою...
Бульба Показати IP 11 Червня 2020 23:12
Початок кінця мрії про ВЕЛИКУ І НЕЗАЛЕЖНУ УКРАЇНУ!!!Тепер залишається ще ввести польові суди і розтріли неугодних!!!!
Степан (Крымчанин) Показати IP 12 Червня 2020 00:27
Это независимое, суверенное государство?
Ага Показати IP 12 Червня 2020 05:27
"Правда, підписаний документ влада нікому не показала. Але «Страна» отримала його зі своїх джерел і опублікувала" Ну да, це ж як цукерку у дитини забрати, просто пішли і винесли такий документ. Хотілося б вірити але віриться з трудом
скептик до Ага Показати IP 12 Червня 2020 22:02
не будьте наївним. це у феодально-олігархічній Україні все зашифровано і нікому не нічого не розказують. у західних ЗМІ набагато більший доступ до інформації, а від них вона поширюється далі
До народ Показати IP 12 Червня 2020 05:47
Ніяких майданів бути не може,поки влада гавкає на схід. А народу періодично даватимуть *кістку* : або дозволять когось посадити, або вибори провести позачергові.
Ірина Показати IP 12 Червня 2020 07:35
Хай самі ті борги і віддають, клоуни!
скептик до Ірина Показати IP 12 Червня 2020 22:04
ага, ото з 1 липня піднімуть ціни на голубі фішки. от і почнуть віддавати. а заодно і собі щось в офшорчик впаде
Правда Показати IP 12 Червня 2020 07:44
Нічого МВФ не вимагає.Він вимагає гарантій повернення позичених коштів.Все інше їм до д....
Анонім Показати IP 12 Червня 2020 08:58
Наші діди за нашу землю кров проливали, а тепер ті з ким колись воювали за копійки скуплять землі і будемо рабами вже не на своїй землі! Навчати дітей їм невигідно тому, що рабам освіта не потрібна. Доборолась Україна до самого краю.....
скептик до Анонім Показати IP 12 Червня 2020 22:05
розкажіть це тому, хто потрапив у 73 %
Остап Вакарчук Показати IP 12 Червня 2020 09:38
Ніхто в Україні, нічого вже не зробить. Ніякого майдану тим більше економічного вже не буде. Наробили майданів, ви ж хотіли міняти президентів, як рукавички. Кожних три-чотри роки майдан, і що толку? Ось домінялись своїх гетьманів, один президент кращий другого. А стає все більше зрозумілим та очевидним, що вільною у лапках Україною керують зовні. Так нею крутять, так викручують руки простим ураїнцям ці європейські та українські васали, а наші гетьмани цьому потикають, як найкраще допомагають загнати народ у ярмо.
скептик до Остап Вакарчук Показати IP 12 Червня 2020 22:11
коли вм вже нарешті зрозумієте, що доять Україну свої ж олігархи.
Анонім до скептик Показати IP 16 Червня 2020 13:03
Ці люди навіть настільки очевидні речі не зрозуміють ніколи.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus