USD 39.60 39.84
  • USD 39.60 39.84
  • EUR 39.65 40.00
  • PLN 9.75 9.90

Милі ведмедики і розмиті полотна: в Луцьку відкрили виставку про наївність дорослих людей. Фото

31 Жовтня 2020 07:00
Протягом місяця лучани мають можливість оцінити експозицію подружжя з Ужгорода, в основі якої – дослідження стереотипного мислення в межах України. Виставка складається з кількох частин: із подвійних розмитих полотен і масштабних скульптур.

Презентація проєкту «Занепад. Відродження» відбулася 30 жовтня в Музеї сучасного українського мистецтва Корсаків.

Як розповіла керівна партнерка музею Леся Корсак, автори нової виставки – митці з Ужгорода Беата Корн і Віктор Мельничук. Останній, до речі, родом із Луцька.

Характерною особливістю творчості Віктора Мельничука є подвійні розмиті живописи, що символізують подвійні стандарти несформованості української свідомості. Натомість Беата Корн звертається до світу дитячої гри – саме завдяки дитячим асоціативним об’єктам вона налагоджує місток спілкування з глядачем.
«Ми вважаємо, що вже 29 років у нас триває процес відродження України, але щось ми трохи буксуємо. І напевно на це хочуть звернути увагу глядача митці. В експозиції представлені подвійні об’єкти Беати Корн і Віктора Мельничука. Ця подвійність ніби натякає на те, що ми живемо в системі подвійних стереотипів, у якій загрузли. Художники наголошують на тому, що українці повинні над цим задуматися. На мою думку, своїми подвійними живописами Віктор Мельничук натякає на те, що минуле та майбутнє в нас розмиті через нав’язані нам штампи, зокрема комуністичним минулим, теперішнім роздоріжжям; лише яскрава пляма, присутня на кожному полотні, – це мить нашого сьогодення. Своєю чергою, Беата Корн великими просторовими об’єктами звертається до дитячих асоціацій. Вона хоче достукатися до сердець кожного… Це надзвичайно глибока виставка; глибока концепція і складне виконання робіт», – сказала Леся Корсак.
Керівниця науково-дослідного відділу музею Зоя Навроцька відзначила, що, переступаючи поріг зали, де експонуються твори митців, ніби опиняєшся в неймовірному просторі.

«Ми знову вдивляємося в лик сучасного мистецтва, шукаємо ключі, міркуємо, сприймаємо. Як ви знаєте, в мистецтві не один рівень сприйняття: можна дивитися лише поверхово, сприймаючи композицію, прості авторські меседжі, можна заглибитися в філософську глибінь, намагатись пережити побачене разом із автором. Дуже важливо поряд з цим поставити перед собою запитання: як, чому, чому саме так. У просторі цієї виставки таких запитань дуже-дуже багато. Коли ми бачимо того блискучого олімпійського ведмедика, так і хочеться вигукнути: агов, де леви Анрі Руссо, де лебеді і олені з бабусиних килимків? Адже, здавалося б, у цих милих речах – наївність і безпосередність, однак ці олені з автоматами, а ці милі ведмедики також натякають на певний зміст. Тобто цю експозицію не можна сприймати лише емоційно – подобається, не подобається. Кожен об’єкт цієї експозиції потрібно пережити й відчути, бо поряд із тим милим, наївним ведмедиком – розсипане зерно, колоски», – сказала Зоя Навроцька.
Як поділився Віктор Мельничук, він давно не був у Луцьку, в місті, у якому він почав формуватися як творча особистість. І прогулюючись рідними куточками, якими бродив у дитинстві, він зміг простежити, як сильно змінився Луцьк, як багато в ньому з’явилося кльових місць.
Також Віктор Мельничук пояснив, звідки в творчості подружжя взялися ведмедики: «Свого часу, 12 років тому, ми презентували спільну роботу – це був дзеркальний ведмідь, приблизно таких же пропорцій, як і представлені зараз. Звісно, всі бачать, що це лего-іграшка. Лего – це ніби символ дитячої наївності дорослих людей. Повертаючись до першої скульптури, то вона називалася «Дімці розбили серце». Хочу нагадати, що це був період війни Росії з Грузією, Медведєв тоді був президентом, тому й образ ведмедя, але він був іграшкою в руках Путіна, тобто всі знали, що він – не президент. В архівах можна відшукати, як в одному інтерв’ю Медведєв розповідає, що війна з Грузією розпочалася тому, що грузини розбили йому серце. І от на простій інтерпретації таких образів ми з Беатою пробуємо розвивати ідею наївних поглядів на складні речі».
Відзначимо, що ознайомитися з проєктом «Занепад. Відродження» лучани та гості міста можуть до кінця листопада.

Читайте також: «Соціополіс»: у Луцьку показали полотна з життя сучасного мегаполісу. Фото

Текст і фото: Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Радувець Ларіса Показати IP 31 Жовтня 2020 08:24
Це вже зовсім біда якщо це мистецтво!
факт Показати IP 31 Жовтня 2020 15:16
Від такого мистецтва,точно скоро роги почнуть рости.
лучанка Показати IP 31 Жовтня 2020 16:16
Співчуваю. Не дай Боже, щоб мої діти були художниками.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus