USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.75 40.00
  • PLN 9.76 9.94

На посаду очільника Держгеокадастру Волині претендують корупціонери

26 Лютого 2018 08:00
Лобіювання власних інтересів, розбазарювання «бурштинових» та рекреаційних земель та судимість за корупційне діяння: на посаду керівника ГУ Держгеокадастру у Волинській області претендують особи, яких називають причетними до «земельного дерибану» на Волині та в інших областях.

Конкурс на зайняття вакантної посади начальника Головного управління Держгеокадастру у Волинській області оголосили у Держгеокадастрі 8 лютого. За інформацією Єдиного державного реєстру декларацій, для взяття участі у конкурсі на зайняття згаданої посади подали декларації Анатолій Поляков, перший заступник начальника ГУ Держгеокадастру у Волинській області, який відомий тим, що організовує «дерибан» земель на Волині та впливає через займану посаду на суб’єктів господарювання, що надають послуги в сфері землеустрою в межах області, Степан Білан, заступник начальника ГУ, який незважаючи на судимість за корупційне діяння, був призначений на цю посаду фактично одночасно з Анатолієм Поляковим та Зіновій Безкоровайний, начальник відділу розпорядження землями сільськогосподарського призначення головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області, сумновідомий «розподілом» земель на Тернопіллі.

Темне минуле кандидатів на посаду керівника Держгеокадастру Волині

Зауважимо, що Степан Білан постановою Залізничного районного суду міста Львова від 30.09.2013 року був визнаний винним у вчиненні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 172-4 КУпАП (порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності). На нього наклали стягнення у виді штрафу у розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією отриманого доходу від підприємницької діяльності. Згодом Апеляційний суд Львівської області постановив: постанову Залізничного районного суду Львова від 30 вересня 2013 року про притягнення Степана Білана до адміністративної відповідальності за ч.1 ст. 172-4 КУпАП залишити без змін, а його апеляційну скаргу – без задоволення.

Щодо Зіновія Безкоровайного, бійці АТО з Тернопільської області вказували, що він та його родина володіють низкою земельних ділянок, у той час, як бійці отримують постійні відмови.



Так, у 2013 році в один день він отримав дві земельні ділянки в селищі Великі Бірки Тернопільського району площею 15 соток та 5 соток. У 2014 році його дружина стала власницею 10 соток землі на березі Дністра в селі Хмелева Заліщицького району. Пасинок володіє 10 сотками землі в селі Підгороднє Тернопільського району. Теща має земельні ділянки площею майже 77 соток (2004 рік), 76 соток (2007 рік), 2,5 га (2007 рік) та 2,572 га (2004 рік) в селищі Великі Бірки Тернопільського району. Тесть володіє ділянками площею майже 30 соток (2011 рік), понад 77 соток (2004 рік), 2,6342 га (2004 рік) та ще однією ділянкою площа якої не вказана.

Тернопільські ЗМІ називали чиновника одним із важливих гвинтиків корупційної піраміди, яка існувала в Держкомземі.

Про численні факти зловживань Анатолія Полякова на Волині неодноразово повідомляли в ГО «Асоціація землевпорядників Волині». Так, порушували питання монополізації ринку послуг у сфері землеустрою, а саме забезпечення монопольного становища на ринку послуг таких організацій як ТзОВ «Західземлепроект» (у якому раніше працював Анатолій Поляков), ПП «Фірма «Сомгіз», ТзОВ «Азимут-плюс» та інші підприємства, які зареєстровані у Львівській області. Про лобіювання інтересів «Західземлепроекту» свідчить, наприклад, лист Анатолія Полякова керівникам структурних підрозділів ГУ Держгеокадастру у десяти районах області, де він рекомендує їм укладати договори саме з цим товариством.


Отже, очільників ГУ Держгеокадастру звинувачують у тому, що вони запроваджують схему прямого лобіювання інтересів приватної фірми із Львівської області, що надає послуги з виготовлення документації із землеустрою (порушення антимонопольного законодавства та завищення цін в декілька разів при проведенні аукціонів продажу права оренди); схему передачі земельних ділянок на підставних осіб без згоди органів місцевого самоврядування; схему передачі земель державної власності у приватну на території родовищ із заляганням бурштину в межах Маневицького району. Окрім цього, останнім часом почала входити в практику відміна рішень районних рад по зміні меж населених пунктів з метою подальшого перерозподілу земель (села Світязь та Пульмо).


Землі поблизу Шацьких озер для наближених до Анатолія Полякова

Впродовж 2014-2017 років набуло масового характеру надання ГУ Держгеокадастру у Волинській області земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власність за межами населених пунктів Шацького району для ведення особистого селянського господарства та індивідуального садівництва іногороднім громадянам. Зокрема, за львів’янином Павлом Келбасовичем, директором землевпорядної фірми «Земресурс» зареєстровано право власності на понад 30 гектарів земель сільськогосподарського призначення на території Світязької, Пульмівськоїта Піщанської сільських та Шацької селищної рад Шацького району, в тому числі 15 земельних ділянок у розмірі по 2 гектари для ведення особистого селянського господарства поблизу озер Світязь, Люцимер та Острів’янське.

Депутати Шацької районної ради 21 лютого ухвалили звернення до директора Львівського територіального управління Національного антикорупційного бюро України Тараса Лопушанського, прокурора Волинської області Максима Киричука щодо необхідності проведення відповідних перевірок та розслідування за фактами вчинення посадовими особами Головного управління Держгеокадастру у Волинській області низки корупційних злочинів.

Депутатів турбує доцільність та правомірність виділення земельних ділянок у власність фізичним особам Головним управлінням Держгеокадастру у Волинській області на території Шацького району.

Ця проблема не нова і виникла вона ще коли вказану структуру очолював Василь Василенко. Проте, після зміни керівництва надання земельних ділянок не припинилося і проводиться, на думку депутатів, з порушенням чинного законодавства України. До прикладу, наводять низку земельних ділянок, які були передані у власність громадянам згідно з наказами Головного управління Держгеокадастру, причому початкові власники невідомі, а кінцеві власники вже отримали ці ділянки згідно з цивільно-правовими договорами. Так, низку ділянок на території Шацької селищної та Пульмівської сільської рад отримав львів’янин Павло Келбасович, який є директором ТОВ «Земресурс».

Також є низка ділянок на території Світязької сільської ради, які вже сформовані як земельні ділянки, але право власності на які ще не зареєстровано.

Зі слів депутатів райради, всі перераховані земельні ділянки поєднує кілька речей.

По-перше, всі ці земельні ділянки розташовані навколо озер, а відстань до урізу води озер Світязь та Люцимер є мінімальною. По-друге, при видачі наказів про дозвіл на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок ГУ Держгеокадастру у Волинській області не виконувало Наказ Держгеокадастру від 04.06.2015 № 95 «Про деякі питання взаємодії між територіальними рганами Держгеокадастру/Держземагентства під час розпорядження землями сільськогосподарського призначення державної власності» та не було надіслано запити до сільських та селищної рад з проханням висловити позицію щодо можливості передачі земельної ділянки сільськогосподарського призначення державної власності у власність.


По-третє, при передачі у власність даних земельних ділянок Головним управлінням Держгеокадастру у Волинській області було проігноровано містобудівну документацію, наявну в органах місцевого самоврядування, а саме схеми планування Шацької селищної ради та Світязької сільської рад, розроблені та затверджені згідно з чинним законодавством. Тобто, на територіях, де згідно зі схемами планування території передбачалася житлова та громадська забудова, або розміщення об'єктів рекреаційного призначення, ГУ Держгеокадастру надавало земельні ділянки для сільськогосподарських потреб, грубо ігноруючи інтереси місцевої громади.

По-четверте, всі ці земельні ділянки передавалися у власність різним громадянам, але кінцевими власниками є кілька осіб, які, можливо, наближені до керівництва ГУ Держгеокадастру у Волинській області.

Враховуючи наведені факти, депутати Шацької райради просять провести відповідні перевірки та розпочати розслідування та фактами вчинення посадовими особами ГУ Держгеокадастру у Волинській області низки корупційних злочинів.

Замість земель для підприємства – ділянки для «львівських»

Документи щодо розширення меж села Кремеш Локачинського району блокуються Анатолієм Поляковим на етапі проведення державної експертизи землевпорядної документації вже протягом дев’яти місяців. Водночас посадовець надає ділянки громадянам зі львівською реєстрацією на землях, передбачених для внесення у межі села. Вказані землі були передбачені у генплані як виробнича територія, зокрема, на цих землях планували будівництво заводу з виробництва комбікормових антибіотиків, який міг би приносити кошти від сплати податків до місцевого бюджету.

Отже, керівник ГУ Держгеокадастру в області порушує норми містобудівного та земельного законодавства, при цьому лобіюючи інтереси осіб, які навіть не проживають на Волині. Так, три ділянки отримали особи, зареєстровану у Львові, ще три – у селі Замочок Львівської області. В той час, коли учасники АТО з Волині отримують сотні відмов щодо виділення земельних ділянок, жителі Львівщини без перешкод отримують ділянки по шість гектарів.


«Бурштинові» землі – для львівської фірми

Ще одним прикладом неправомірних дій керівництва ГУ Держгеокадастру в області є надання понад 300 гектарів земель на території Маневицької селищної ради за межами населеного пункту в урочищі «Лоша» громадянам для ведення особистого селянського господарства. Йдеться про надання ділянок особливо цінних земель, які мають поклади бурштину, з порушенням процедури відведення. Вони були обманним шляхом переоформлені у власність ТОВ «ТЕРЛАН-КОМ», яке зареєстроване у Львові. Власником фірми є Віктор Солдатихін, який є також одним із засновником ТзОВ «Західземлепроект», де до призначення на посаду в ГУ Держгеокадастру працював Анатолій Поляков.


Землі навпроти Старого міста – керівнику фірми, пов’язаної з Поляковим

Нещодавно власником 7,4 гектара землі на території Боратинської сільської ради з цільовим призначенням «для ведення особистого селянського господарства» став директор ще однієї львівської фірми, що працює в сфері землеустрою - ТзОВ «ЮРИДИЧНО-ЗЕМЛЕВПОРЯДНА ФІРМА» Михайло Говорін. Анатолій Поляков – засновник фірми, в якій Говорін є керівником. Відповідно до щорічної декларації, Анатолій Поляков у 2016 році отримав 18,5 тисяч гривень зарплати від цієї фірми, керівником якої є саме Михайло Говорін, який отримав землю під Рованцями. Зауважимо, що обоє – львів’яни, як і сама фірма.


Недешеву ділянку неподалік історичної частини Луцька керівник львівської фірми отримав частинами, які попередньо оформлять, як повідомляють джерела, на учасників АТО. З публічної кадастрової карти стає відомо, що 23 червня 2017 року для ведення особистого селянського господарства Ігор Масний, Олександр Волохатий та Сергій Фураєв зареєстрували по 2 гектари на території Боратинської сільської ради; ще 1,4 гектари виділили Олександру Кондисюку. Проте вже 10 липня всі вищезгадані ділянки через нотаріуса Головача переоформили на вже знайомого нам Михайла Говоріна.

Таким чином, претендентами на посаду начальника ГУ Держгеокадастру у Волинській області претендують особи, з попередньою діяльністю яких пов’язана низка скандалів. Очолити головне управління прагнуть особи, які лобіюють власні інтереси у той час, коли бійці АТО не можуть вирішити питання отримання земельних ділянок та посадовці, причетні до корупційних дій у попередні роки.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 15
Alex Показати IP 26 Лютого 2018 09:24
А коли ті корупціонери не претендували на такі посади???
Justas_Alexu Показати IP 26 Лютого 2018 10:11
В цій статті ще не сказано про державну експертизу землевпорядної документації, яка проводиться не в геокадастрі, а на 6-му поверсі в приватній львівській фірмі! І пишуться негативні висновки всім крім львівської фірми. Отакий у нас закон!
правосєкі Показати IP 26 Лютого 2018 10:15
Корупціонери дерибанили і будуть дерибанити. Поляков вже нахапав тисячі гектарів по всій області і буде далі гребти, бо вже є чим поділитись. Від корита їх не відігнати.
Лучанин Показати IP 26 Лютого 2018 10:18
Обрати Полякова ну це просто треба бути без мізків. До речі,а хто в комісії???
Лучанин Показати IP 26 Лютого 2018 10:21
А що хотіти від прокуратури? Обласний прокурор теж львівський...
Луцьк Показати IP 26 Лютого 2018 10:22
Правоохоронці напевно цього всього не знають або нехочуть знати. Так і живем
Він Показати IP 26 Лютого 2018 10:25
Других немає, там всі такі
Волиняка Показати IP 26 Лютого 2018 13:00
Львівських треба гнати з нашої землі!!!
Соломон Показати IP 26 Лютого 2018 13:34
Гнати таких Полякових треба і його банду. Розкрадуть землю Волинську львівські парубки, а ми ще й це дозволяємо. Доки терпіти це будете учасники АТО?
Свій Показати IP 26 Лютого 2018 20:02
Хлопці, потрібно гуртуватись і гнати їх в шию з ганьбою. Це мародери!!!
Тарас Показати IP 26 Лютого 2018 21:23
Капець !!!!!! Невже в цій державі і при цій владі так все і залишиться??? А де ж зміни,які були декларовані після Майдану ???
Адекватні Показати IP 26 Лютого 2018 23:20
Сталін би виділив землю під два кладовища, для боротьби з корупцією... А у нас за такі заслуги по посаді продвигають. Гарна стаття, з доказами головне, ще б за Ланевич згадали, що земельку державною торгувала, а їй за це квартири дарували...
Атошник Показати IP 27 Лютого 2018 09:21
Землю атошнікам такі невідать ((
землевпорядник Показати IP 27 Лютого 2018 12:06
Ну невже в нас своїх людей немає на посади начальників, що нам всяку наволоч навязують??? Ну просто обідно, що все валять, роздають, дерибанять. Люди добрі!!!!
Служу народу України Показати IP 1 Березня 2018 16:06
Землю в Кремеші, що тут написано "продала"Ланевич, вона підписала накази, певно не розуміє, що львовяки поїдуть, а вона тут залишиться....ще планує в облдержадміністрації прилаштуватися, їй Козюпа помагає, віддає борги.А що ж, цікава ситуація, сг землі державні продала, тепер черга за землями оборони.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus