USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

На скільки вистачить державних медикаментів у лікарнях Волині?

30 Травня 2020 19:24
Лікування онкології, захворювань крові, гемофілії та серцево-судинних недуг обходяться українцям вкрай дорого. Чимало людей не можуть побороти хворобу, адже не мають на це коштів. Дієві та якісні ліки виготовляють здебільшого за кордоном. Хоч держава частково і забезпечує обласні медичні заклади препаратами, поставки бувають нечасто. І цьогоріч ситуація не змінюється – необхідні ліки чекати потрібно щонайменше пів року.

Чи достатньо медикаментів у лікарнях Волині – у сюжеті телеканалу «Аверс».

Останні кілька років в Україні необхідні препарати з-за кордону закуповують за державні кошти, відтак Міністерство охорони здоров’я розподіляє їх у лікувальні заклади усіх регіонів. Цього року про закупівлю лікарських препаратів в уряді заговорили лише наприкінці травня.

Варто зазначити, виготовлення необхідних препаратів може займати місяці. Відповідно, ліки надійдуть в Україну лише наприкінці року, або ж взагалі – у перші місяці 2021 року.

Тож нині медзаклади вимушені використовувати те, що лишилося з минулих поставок.
У Волинському онкологічному диспансері ситуація із запасами наразі стабільна.

«За 2019 рік ми отримали на понад 10 мільйонів хіміопрепаратів за державними закупівлями. На початок року залишок медикаментів був на понад 2 мільйони, – розповідає головний лікар онкодиспансеру Юрій Малімон. – Тільки в 2020 році ми вже отримали майже на 12 мільйонів гривень. На даний момент у нас є залишок медикаментів на понад 11 мільйонів, це стосується тільки хіміотерапії, сюди входять деякі препарати гормонотерапії, препарати супроводу».

І ці медикаменти, придбані за державний кошт, досить якісні та ефективні, стверджує Юрій Малімон. Проте якщо запаси не поповнювати, деякі препарати швидко закінчаться й купувати їх пацієнти змушені будуть за власні гроші.

Зі слів виконувача обов’язків начальника управління охорони здоров’я Волинської облдержадміністрації Валерія Руцького, не лише онкологічні ліки коштують вкрай дорого. Лікування серцево-судинних патологій, гемофілії, захворювань крові теж доволі дороговартісне.

«Дитяча онкогематологія – приблизно на 70% забезпечені. Дитяча гемофілія – забезпеченість на 95%», – коментує посадовець.

Дитячі патології лікують у Волинській обласній дитячій лікарні. Дорослі пацієнти проходять лікування у Волинській обласній клінічній лікарні, цей заклад забезпечений препаратами на 70%.

«Щодо серцево-судинних, то наразі забезпеченість по кардіохірургії, стенографії, стентуванню в нас майже 100%. Але це все куплено за кошти Світового банку. Тромболізису вистачає на 6 місяців. Очікується надходження на кардіостимулятори», – підсумував Валерій Руцький.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 2
Айболить Показати IP 30 Травня 2020 21:15
Ой розсмішили....в нас навіть марлі безкоштовно не дадуть, не говорячи про ліки. Пройдіться по лікарні, спитайте хворих і вам розкажуть про державну медицину безкоштовну....
Sms Показати IP 30 Травня 2020 21:59
Теперішніх пацієнтів прошу коментувати ситуацію сьогодні.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus