USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

На Театральному майдані у Луцьку видалять аварійні дерева, уражені грибком і кліщем

7 Жовтня 2022 16:58
Лучани звертають увагу на те, що в центральній частині міста всохло кілька великих дерев. Йдеться насамперед про 27-метрову ялину біля входу до Волинської обласної юнацької бібліотеки, ялину біля входу до Палацу культури міста Луцька та каштан справа від Волинського академічного обласного музично-драматичного театру поруч зі стоянкою автотранспорту.

Про це повідомляє Луцька міська рада.

Причини загибелі дерев обґрунтувала начальник відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак. За її словами, передчасне всихання дерев – це проблема всіх міст, яка пов’язана з тим, що дерева ростуть у неприродних умовах, а тому значно швидше відмирають.

Призводить до цього цілий комплекс причин, з яких основні – агресивний вплив середовища, шкідники, хвороби і стрімкі зміни клімату.

Зелені насадження потерпають від хімічного впливу, ущільнення ґрунту і, відповідно, нестачі кисню, робіт, пов’язаних із прокладанням комунікацій, бідного складу ґрунтів, засолювання ґрунту, механічних пошкоджень.
Іншою поширеною причиною захворювання дерев є масове розповсюдження шкідників, зокрема, каштанової мінуючої молі. Негативно впливає на стан зелених насаджень й омела, яка живиться соком дерева і, таким чином, вбиває його.
Саме тому Луцька міська рада прийняла рішення про часткове видалення аварійних дерев у центрі міста. Доцільність такого кроку підтверджується висновками столичних науковців з фітопатології рослин, які встановили, що ці дерева на Театральному майдані уражені різноманітними видами патогенних грибів та кліщів. Ступінь ураження та інтенсивність розвитку шкідників призвела до такого стану, що дерева відновленню не підлягають. До того ж, вони несуть загрозу життю і здоров’ю мешканців або їхньому майну.
Читати ще: На території Луцької громади видалять 168 дерев

На місці видалених ялин і каштана восени будуть проведені відновлювальні посадки з декоративних дерев та кущів, стійких до несприятливих змін клімату і антропогенного навантаження.

Крім вказаних дерев, на Театральному майдані є ще два каштани, термін життя яких підходить до завершення. Ці дерева уражені каштановою мінуючою міллю, передчасно скинули листя, а потім несподівано зацвіли. “Для дерева це означає, що воно ніби впало в сплячку серед літа, і починає стимулювати повторне цвітіння. В результаті дерева стають ще більше виснаженими. Це призведе до того, що через 3-5 років обидва каштани теж всохнуть”, – спрогнозувала Оксана Лисак.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 7 Жовтня 2022 18:43
В нас екологи тільки кричати вміють. Доглядати не їх профіль.
Мінона Показати IP 7 Жовтня 2022 23:41
Майже вчора місто в передовицях позиціунавали як місто-лідер по зелених насадженнях. Сьогодні, стрімкими кроками, місто наближається до асфальтової пустелі з колючками.
Лмр Показати IP 8 Жовтня 2022 14:12
Якої моделі Кліщ?! Sensation! Sensation!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus