USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

На Волині громада з бюджету платила за вивіз сміття господарству, яке належить донькам сільської голови

23 Липня 2021 14:35
45 тисяч гривень Смолигівська громада заплатила за збір сміття фермерському господарству. Засновники цього господарства – доньки тодішньої голови громади, а саме господарство не має серед КВЕДів збору твердих побутових відходів та поводження з ними.

Після минулих виборів Смолигівська громада увійшла до складу Торчинської ТГ. Прийшла зі своїм «приданим», каже голова Торчинської громади Юрій Кревський: кредиторською заборгованістю в сумі близько 3 мільйонів гривень. Серед документів, які передала Смолигівська громада, виявили й договір про надання послуг зі збору та вивезенню твердих побутових відходів на території громади. Договір було укладено в 2020 році з фермерським господарством «Поділля» на суму 45 тисяч гривень, а підписала його голова Смолигівської громади Галина Прус.
Цікаво, що засновниками ФГ «Поділля» є доньки Галини Прус Світлана та Руслана. Тож фактично гроші з бюджету громади йшли в родину посадовиці.
«У Смолигівській громаді організували збір сміття. Це робило фермерське господарство «Поділля», де юридично є засновниками дві дочки Прус Галини Дмитрівни і Богдана Степановича Пруса, а перед тим засновником був сам Богдан Прус. В яких об’ємах це сміття збиралося, скільки разів – невідомо. Збирали сміття невідомо яким транспортом. Натомість сільська рада з бюджету платила гроші, а згідно з умовами договору це – 45 тисяч. Тут точно є тисячі питань, бо за вивіз відходів у споживачів бюджет не має права платити, а мають платити люди. І на це є пряма заборона законодавства. Другий момент – конфлікт інтересів: голова сільради Галина Прус і гроші з бюджету йдуть фактично в ту ж хату. А по третє, фермерське господарство – це господарство, яке має землю і займається вирощенням сільгосппродукції, але аж ніяк не збором твердих побутових відходів», - зазначає голова Торчинської громади.

Згідно з Правилами надання послуг з поводження з побутовими відходами (далі – правила), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10.12.2008 № 1070 із змінами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27.03.2019 № 318 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України», виконавець послуг з вивезення побутових відходів укладає договори про надання послуг з поводження з побутовими відходами із споживачами. Натомість договір укладався не зі споживачами, а з сільрадою.

А відповідно до класифікації видів економічної діяльності, збирання безпечних відходів належить до класу з кодом 38.11. Натомість у ФГ «Поділля» його немає.

Серед вказаних видів економічної діяльності господарства основним є 01.11 «Вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур». Інші: 01.13 «Вирощування овочів і баштанних культур, коренеплодів і бульбоплодів» та 96.09 «Надання інших індивідуальних послуг, н. в. і. у.».

Код 96.09 включає астрологічну та спіритичну діяльність; надання соціальних послуг, таких як послуги ескорту, служби знайомств, шлюбних бюро; утримання тварин-домашніх улюбленців, у т.ч. дресирування та догляд за ними, тощо; діяльність із дослідження генеалогії; діяльність салонів татуювань і пірсингу; надання послуг чистильників взуття, носіїв, послуги з паркування автомобілів тощо; концесійну експлуатацію автоматів (фотоавтоматів, апаратів для зважування, устатковання для виміру кров'яного тиску, камер схову тощо). Але й тут збору сміття немає.

«Будь який збір ТВП чітко регулюється законодавством: це і КВЕДи, і оподаткування. Цього всього немає. Я так розумію, що таке там відбувалося кілька років. І зі Смолиговом ми успадкували не одну таку історію Після виборів ми прийняли кредиторську заборгованість близько трьох мільйонів гривень, у тому числі є й частка боргів за вивезення сміття. Це близько трьох тисяч. Крім того, був також укладений договір між сільською радою і Торчинським ЖКГ на утилізацію сміття, яке нібито збирали в Смолигові, там теж був борг близько трьох тисяч. Ці борги ми мусили погасити, бо громада була би заручником цієї ситуації, адже заборгованість була зареєстрована в казначействі і для громади були б неприємні наслідки в разі несплати», - пояснює Юрій Кревський.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
123 Показати IP 23 Липня 2021 16:06
Нормальний сімейний підряд. Всі так роблять.
Торчинець Показати IP 23 Липня 2021 20:58
Ви краще про свої здобутки розкажіть, всі хочуть нажитися, стараються вперти своїх до того корита, так завжди було, час вас всіх стріляти, або рубати руки, скоро настане такий час.
Коля Показати IP 25 Липня 2021 22:27
Коли вже Суд буде приймати рішення правильно?!!! А то стільки порушень але всі,як риба в воді ! Коли вже будуть відповідати за махінації??!!
ВАСИЛЬ ПЕТРОВИЧ Показати IP 15 Серпня 2021 17:05
Кревський в місяць зарплати получає 40 тисяч. А тут так бідкається. Такий трудяга, аж хочееця плюнути в ту брехливу його пику. Так за людей дбає і за громаду, Ще хай ярмарок організує, то сільрада ще 2 тижні попопє

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus