USD 39.75 40.10
  • USD 39.75 40.10
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.75 9.97

На Волині – найнижча зарплата, а за кількістю кредитів на житло за держпрограмою область на 6-му місці

26 Липня 2021 20:55
Станом на 26 липня на Волині в рамках програми «Доступна іпотека 7%» укладено 39 кредитних договорів на загальну суму 27,2 мільйона гривень. За кількістю заявок та укладених договорів Волинська область на шостому місці серед регіонів, де найактивніше купують житло в кредит за державною програмою.

Як інформує Фонд розвитку підприємництва, найбільше заявок на отримання житла в кредит за державною програмою «Доступна іпотека 7%» - у Києві та Київській області (250 та 281 відповідно), щоправда задоволено з них трохи більше половини: у Києві укладено 127 кредитних угод, у Київській області – 186.

Після столиці йдуть Харківська, Львівська, Рівненська та Волинська області. На Волині подано 44 заявки на отримання житла у кредит за державною програмою на 31,2 мільйона гривень. З них укладено 39 кредитних договорів на 27,2 мільйона.

До слова, не користується популярністю ця держпрограма у Луганській та Чернівецькій областях, де є всього лише по одній заявці і не укладено жодного кредитного договору.

Усього станом на кінець липня в Україні укладено 614 кредитних договорів на загальну суму 522,1 мільйона гривень. Середня сума кредиту в Україні – 850 327 гривень. На участь у держпрограмі в Україні подано 947 заявок на майже 813 мільйонів гривень.
До слова, під час запуску програми «Доступна іпотека 7%» у Мінфіні повідомили, щопланують у рамках програми видати у 2021 році 5 млрд грн кредитів для 5 тисяч сімей.

Нагадаємо, нормативна площа предметів іпотеки – 50 кв м загальної площі на 1 громадянина чи сім’ю з 2 осіб + 20 кв. м на кожного наступного члена сім’ї. Максимальна загальна площа предмету іпотеки може бути збільшена на 20%. Максимальна вартість предмету іпотеки – 2,5 млн грн. Якщо є перевищення – то решту суми можна буде сплатити власними коштами або кредитними коштами банків без компенсації відсотків. Базова процентна ставка, за якою громадяни отримають кредит, – 7%.

Максимальна сума іпотечного кредиту – 2 млн грн, максимальний термін виплати компенсації – 20 років, мінімальний власний внесок позичальника – 15% від суми кредиту. Максимальний розмір комісії за надання гарантії Фонду – 0,5% річних.

Як інформувала Державна служба статистики, у травні найменша середня заробітна плата по країні була зафіксована якраз у Волинській області – 10 890 грн, тоді як середня номінальна заробітна платня штатного працівника в Україні в травні 2021 року зросла до 13 тисяч.

Юлія МАЛЄЄВА
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Ольга Показати IP 26 Липня 2021 22:08
Бо луцьк , тернопіль, та рівне це барижні міста.
Право Показати IP 26 Липня 2021 23:59
Ого 44 заявки на житло . Боже тільки не заваліть нас темних вашою щедрістю.
ABC Показати IP 27 Липня 2021 00:10
Луцьк - це взагалі унікальне місто. В нас майже не розвинена промисловість, айтішників теж небагато, в грошах ніби не купаємося. Зарплати одні з найнижчих в Україні, високооплачуваних вакансій мало, а житло, комуналка, та й ціни загалом вищі, ніж в аналогічних містах України із більшими доходами населення.
Пенсіонер МВС Прокоп Показати IP 27 Липня 2021 17:12
НА ВОЛИНІ – НАЙНИЖЧА ЗАРПЛАТА, А ЗА КІЛЬКІСТЮ КРЕДИТІВ НА ЖИТЛО ЗА ДЕРЖПРОГРАМОЮ ВОЛИНСЬКА ОБЛАСТЬ НА 6-МУ МІСЦІ В ДЕРЖАВІ. Логіка тут проста: очі і руки позичальника бачать та роблять, а розум чомусь не бажає протидіяти і при цьому розум підказує, а чи зможеш ти Петре чи Миколо потягнути цю іпотеку, а чи зможеш ти Петре чи Миколо повернути банку цей кредит, навіть, якщо він під 7% річних. Я у банку пропрацював в службі безпеки 11 років, і мені інтуіція підказує, що половина з цих луцьких позичальників через 3-5 років перейдуть у категорію клієнтів-боржників, а деякі у статус безнадійного клієнта-платника та злісного боржника у якого відділом іпотеки та працівниками служби безпеки банку, що оформив цей кредит через суд та при взаємодії з судовими виконавцями, прийдеться забирати житло або будинок в рахунок погашення заборгованості.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus