USD 39.50 40.00
  • USD 39.50 40.00
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

На Волині перевірили користь енергомоніторингу

6 Жовтня 2017 18:44
У понад 70 комунальних установах Волині здійснюють моніторинг використання енергоносіїв, що дозволяє заощаджувати кошти.

Про це йшлося під час семінару з енергоменеджменту у бюджетній сфері 6 жовтня у Луцьку.

Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Сергій Савчук відзначив співпрацю Держенергоефективності з Волинською облрадою та Луцькою міськрадою. Кількість будинків, які долучилися до програми «теплих кредитів» показує, що Луцьк і Волинь – лідери в Україні. Окрім цього, утеплення потребують установи бюджетної сфери. Для енергозбереження у цих установах залучають інвесторів, важливим також є енергомоніторинг.

Наразі, з його слів, в Україні підписали 38 меморандумів щодо енергоменеджменту. Міська влада у 19 містах зобов’язалася запровадити системи енергетичного менеджменту.

Нагадаємо, посадовець повідомляв, що зекономлені завдяки енергоменеджменту кошти зможуть використовуватися для виплати премій енергетичним менеджерам та для інвестування у подальші енергозберігаючі заходи.


Заступник голови облради Роман Карпюк запевнив, що обласна рада зацікавлена у тому, щоб енергоефективність була пріоритетом для комунальних підприємств. Так, здійснюють контроль за використанням енергоносіїв комунальними установами.


Як повідомив директор КП «Волиньенергософт» Василь Дутко, на Волині ще у 2009 році ухвалили регіональну програму енергоефективності, яка містила заходи, які потрібно здійснити для підвищення енергоефективності бюджетної сфери. Попри те, що Волинь споживає лише 1% енергоносіїв України, вона, як і інші області, має розширену мережу бюджетних установ. Вартість енергоресурсів, спожитих бюджетними установами, з 2006 року підвищилася у 8 разів.

Волинь наразі - єдина область в Україні, яка запроваджувала систему енергомоніторингу на об’єктах обласної комунальної власності. Таку систему запровадили у Луцьку, Ковелі та Нововолинську. Моніторинг здійснюють для 73 обласних комунальних установ. Щодня енергоменеджер установи дає показники майже 540 приладів первинного обліку тепла, газу, електроенергії, води і наповнює таким чином базу даних. Система щоденного контролю дозволяє відстежувати відхилення та нецільове використання енергоносіїв, що дозволяє економити 5-10% енергоносіїв для кожної установи. Енергомоніторинг дозволяє планувати фінанси.

Торік як пілотний проект моніторили три установи, спробувавши оцінити, яку користь дає енергомоніторинг. Йдеться про училище культури, дитячу лікарню та Іваничівську спецшколу. Порівнювали показники березня 2016 року та березня 2017 року. У 2017 році в усіх трьох установах економія була високою – зекономити вдалося до 40 гігакалорій у дитячій лікарні та Іваничівській спецшколі. Проаналізували також базове, фактичне споживання та реальну економію за сімома обласними комунальними установами. Він просив передбачити кошти на фінансування обласної програми енергомоніторингу, адже енергомоніторинг справді дозволяє економити значні суми.

Нагадаємо, питання енергоефективності порушуватимуть під час візиту на Волинь Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана 12 жовтня.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus