USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

За економію енергоносіїв у бюджетних установах можуть ввести премії

6 Жовтня 2017 14:34
Кошти, зекономлені у бюджетних установах завдяки енергоменеджменту, можна буде спрямовувати на преміювання тих, хто працює над зменшенням використання енергоносіїв, - стверджує очільник Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження.

Про це йшлося під час семінару з енергоменеджменту у бюджетній сфері 6 жовтня у Луцьку. Область може подавати приклад іншим регіонам завдяки вирощуванню енергетичних культур, а Луцьк – серед лідерів за енергозберігаючими заходами, - повідомляють в Держенергоефективності.

Як розповів голова Держенергоефективності Сергій Савчук, наразі є декілька напрямків, за якими агентство та уряд працюють у бік зменшення споживання енергетичних ресурсів. По-перше, йдеться про житлову сферу – домогосподарствам потрібно використовувати менше енергоносіїв та відповідно менше за них платити. По-друге, це бюджетна сфера – школи, лікарні, дитсадки тощо. Для того, щоб утеплити усі бюджетні установи країни, потрібно до 5 мільярдів доларів. З 70 тисяч бюджетних установ країни, що потребують модернізації, 77% фінансуються з місцевих бюджетів. Будівлі, зазвичай, мають у 2-3 вищі витрати енергії, ніж у Євросоюзі.

Отже, ухвалили законодавство, що дозволяє інвесторам утеплювати ці заклади, ставити лічильники, ІТП і згодом повертати інвестиції за рахунок цього зменшення. Так, вкладають не 100% бюджетних коштів, а в економії зацікавлений саме інвестор.


Важливим також є енергоменеджмент, що полягає у бюджетних установах в можливості управляти енергетичними ресурсами в такий спосіб, щоб до 20% зменшити їхнє споживання. Посадовець розповів, що торік відвідував німецькі міста і побачив, що в Нюрнберзі департамент енергоменеджменту – один з найпотужніших департаментів муніципалітету, підпорядкований безпосередньо меру міста. Енергоменеджмент дозволяє керувати енергопотоками без капітальних вкладень, за рахунок ефективного управління зменшувати використання енергоносіїв. Ті міста України, які запровадили енергоменеджмент, досягають щороку економії обсягом у 20%. До прикладу, у Києві протягом трьох років зекономили 1,1 мільярда гривень, у Львові за перші 7 місяців енергомоніторингу – 18 мільйонів, у Житомирі – 4,4 мільйона за рік.


Держенергоефективності розробило рекомендації для стимулювання тих осіб, які в бюджетних установах займатимуться енергоменеджментом. Семінар, що сьогодні відбувається у Луцьку, з його слів, спрямований на просвітницьку роботу щодо питання запровадження енергетичного менеджменту в бюджетних установах.

Якщо енергоменеджер, наприклад, у школі, не слідкуватиме за тим, щоб вікна вчасно зачиняли, щоб ІТП якісно регулювався, щоб у вихідні ніхто не вмикав у приміщенні опалення, то утеплення будівлі матиме дуже низький коефіцієнт корисної дії. Якщо ж енергоменеджер у бюджетній установі знає, що за результатами його якісної роботи місто зекономить 20 мільйонів, школа – 1-1,5 мільйона і він за свою роботу отримуватиме премію, він буде зацікавлений слідкувати за енергозбереженням. У країнах Європі вже передбачена бонусна система за зниження використання енергоресурсів.


У бюджетному кодексі ввели довгострокові бюджетні зобов’язання на 15 років. Йдеться про гарантії перед компанією, яка зможе повертати свої інвестиції за те, що впровадила в дію енергосервісний договір.

Заощаджені кошти першою чергою повинні розподілятися як реінвестиції у систему покращення енергоменеджменту, енергоефективності, адже немає межі для того, щоб краще керувати енергетичними ресурсами.

Сергій Савчук зауважив, що Луцьк – на дуже високому рівні і це місто називають одним із взірців енергоефективності. До прикладу, за кількістю ОСББ, які утеплили свої будинки, Луцьк – на першому місті в країні. Щодо бюджетних установ Луцьк також у числі перших.

Також він зазначив, що в Україні нині – понад чотири мільйони гектарів земель, які не використовуються для вирощування сільськогосподарських культур через кліматичні та інші умови. Водночас, на Волині вже дві тисячі гектарів земель використовують для вирощування енергетичних культур, тож область може подавати приклад іншим регіонам країни, насамперед, Рівненській та Житомирській областям.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus