USD 39.50 39.90
  • USD 39.50 39.90
  • EUR 39.77 40.15
  • PLN 9.76 9.95

На Волині під час боксерського спарингу в парку хлопцю проломили череп, він помер

3 Березня 2021 08:00
На наступний день після боксерського спарингу в парку у Ковелі помер хлопець, якому проломили череп. Однак обвинувачений у суді стверджував, що жодних ударів в голову не задавав, а бив лише у груди та передпліччя.

У вищевказаних подіях розбирався Ковельський міськрайонний суд Волинської області.

Ситуація з жахливими наслідкам трапилася 13 вересня 2019 року близько 23 години в парку Меморіального комплексу Слави на вулиці Незалежності.

Як ідеться у вироку, під час боксерського спарингу обвинувачений завдав потерпілому удар правою рукою в ліву ділянку голови, заподіявши тілесне ушкодження у вигляді закритої черепно-мозкової травми із переломом кісток черепа та субдуральною гематомою. Отримана травма відносяться до тяжких тілесних ушкоджень, які небезпечні для життя. Внаслідок набряку головного мозку потерпілий помер наступного дня близько 15.00.

Обвинувачений сказав, що по голові не бив

У суді обвинувачений свою вину не визнав, розповівши, що того вечора о 21-22 годині разом з чотирма друзями відпочивав у парку неподалік пам'ятника учасникам ЧАЕС, де зустрів раніше знайомого потерпілого та його друзів. Усі разом вони сиділи на лавках, спілкувались та пили пиво. В якийсь момент один з перехожих почав розглядати обвинуваченого, на що останній відреагував роздратовано та наказав перехожому відійти. Своєю чергою, потерпілий запитав, чому він так агресивно реагує на простого пішохода та запропонував продемонструвати свої можливості у рівному спарингу, оскільки обидва колись займались у секції з боксу.

Спаринг не передбачав нанесення контактних ударів, не був бійкою через пустощі, хлопці без агресії мали намір показати свої вміння. Постійно рухаючись, вони робили імітовані удари в повітрі в сторону один одного без контакту. Спаринг тривав не більше трьох-п’яти хвилин. Несподівано потерпілий завдав удар, під час якого лівою рукою зачепив обвинуваченого, а правою рукою вдарив в обличчя. У відповідь обвинувачений наніс йому два удари руками: один удар правою рукою в груди, інший – лівою рукою в передпліччя. Після чого обхопив потерпілого, щоб на зближенні вже не було ударів. Після цього їх хотіли розборонити, однак обвинувачений та потерпілий сказали, що все добре, потиснули один одному руки, сіли на лавку та ще з пів години разом пили пиво. Після чого розійшлись у своїх справах.

Обвинувачений категорично заперечив нанесення потерпілому ударів в голову. Сказав, що про смерть потерпілого дізнався від одного зі своїх друзів, дійсної причини ніхто не знав, лише були припущення, що у померлого щось розірвалось в грудях. Тому він просив до з'ясування обставин не повідомляти про спаринг.

Також «боксер» просив суд врахувати ту обставину, що його виїзд в Польщу через кілька днів після події обумовлений завчасно спланованою роботою, тому він не мав на меті уникати розслідування. Він просив суд виправдати його.

Батьки не могли зрозуміти причини поганого самопочуття сина

Натомість батьки померлого розповіли у суді, що їхній син навчався на першому курсі юридичного факультету в Хмельницькому, влітку працював за кордоном, а до Ковеля повернувся 11 вересня 2019 року. В п'ятницю, 13 вересня, він пішов відпочивати з друзями. Близько опівночі мати зателефонувала до сина, той відповів, що все добре, він знаходиться в районі Сільмаш та скоро прийде додому. Під ранок у сина почалася нудота, він тримався за голову і скаржився на головний біль, таблетки не допомагали. Вони не могли зрозуміти причину болю, адже ознак сильного сп'яніння не було, одяг був чистим, на тілі не було жодного ушкодження чи ознак падіння. Батько кілька разів оглядав голову та тіло сина, нічого підозрілого не виявив. Син весь час спав, а приблизно о 15 годині у нього посиніли губи, штучне дихання не допомагало, три бригади медиків екстреної медичної допомоги виявились безсилі.

У свідків були різні версії подій

У суді допитали чимало свідків, фактично кожен з них мав свою версію подій. Усі вони зазначили, що спаринг закінчився обміном взаємних ударів, проте усі свідки в категоричній формі заперечили неприязні відносини чи сварку між обвинуваченим та потерпілим як до спарингу, так і після нього. Також вони вказали на відсутність у потерпілого видимих тілесних ушкоджень після спарингу.

Деякі свідки стверджували, що обвинувачений наносив удари лише в груди та передпліччя потерпілого. Натомість інші, які безпосередніми свідками спарингу не були, розповідали у суді, що після смерті потерпілого один зі свідків самого спарингу розповів про три удари в голову потерпілому.

Під час слідчого експерименту, який провели 27 вересня 2019 року в присутності двох понятих та судово-медичного експерта, один зі свідків вказав, що бачив, як потерпілий завдав несильного удару в обличчя обвинуваченого, а той у відповідь завдав три удари кулаками правої та лівої руки в голову, а саме в ділянку скроні, після чого потерпілий дещо нахилився вперед, останній удар обвинувачений наніс йому правою рукою в ліву скроню.

Однак у суді свідок надані під час слідчого експерименту свідчення не підтвердив та пояснив, що на час слідчого експерименту вживав наркотичні засоби, тому давав такі показання, які влаштовували слідчого. В дійсності він пам'ятає, як потерпілий першим ударив обвинуваченого, а той у відповідь завдав один удар лівою рукою в праву частину голови, після чого обхопив його та нахилив, взявши за шию, більше ударів не бачив.

Незважаючи на зміну свідком в ході судового розгляду справи показань, суд оцінює встановлені під час слідчого експерименту обставини щодо механізму завдання потерпілому удару як достовірні, а показання свідка в суді неправдивими. Понятий та судово-медичний експерт категорично заперечили будь-який тиск на свідка зі сторони слідства, обидва підтвердили, що поведінка свідка була нормальною, розповідь та дії були чіткими і послідовними.

Експерти вказали, що ушкодження, отримані потерпілим, можна завдати лише кулаком

У висновку комісійної судово-медичної експертизи вказано таке: «Потерпілий отримав такі тілесні ушкодження: закриту черепно-мозкову травму у вигляді перелому кісток основи черепа, субдуральної гематоми лівої скроневої ділянки об`ємом 200 мл, гематоми м'яких тканин голови зі сторони їх внутрішньої поверхні зліва та лівого скроневого м'язу. Враховуючи патоморфологічну характеристику тілесного ушкодження у вигляді закритої черепно-мозкової травми, воно утворилось внаслідок удару кулаком.

Отримання такого тілесного ушкодження внаслідок падіння з висоти власного зросту як з попередньо наданим прискоренням, так і без нього, з подальшим ударом лівою частиною голови об виступаючі предмети, в даному випадку виключається. Воно могло утворитись за обставин, вказаних свідком під час проведення слідчого експерименту 27 вересня 2019 року.

Обвинуваченому винесли вирок 4,5 року позбавлення волі

Суд, оцінивши надані для дослідження докази, проаналізувавши доводи сторони захисту та обвинувачення, дійшов висновку про часткову невідповідність показань обвинуваченого фактичним обставинам справи та про доведеність його винуватості у вчиненні необережного вбивства.

Тож обвинуваченому призначили покарання у виді 4,5 року позбавлення волі. Також він змушений буде виплатити батькові потерпілого 500 тисяч гривень моральної шкоди.

Проте на вирок може бути подана апеляція. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Анонім Показати IP 3 Березня 2021 09:13
Ясно, що забив, а свідків залякав, проте тут не шкода жодного, всі вони заслужили, що мають
Народна прокуратура Показати IP 3 Березня 2021 09:52
"Спаринг не передбачав нанесення контактних ударів, не був бійкою через пустощі, хлопці без агресії мали намір показати свої вміння...". Що це за маячня? Як це спаринг без контакту? А те що причиною спарингу якраз і був конфлікт та агресія обвинуваченого, нікого не зацікавило?
А до Народна прокуратура Показати IP 3 Березня 2021 10:55
в суде все решают деньги! и странно-спаринг в 23.00!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus