USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

На Волині відкриють нові денні центри та кризові кімнати для постраждалих від домашнього насильства

13 Травня 2021 12:34
У Волинській області планують створити притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства, денні центри надання допомоги таким особам і кризові кімнати для тимчасового перебування постраждалих. У Луцьку теж має запрацювати центр медіації та корекції сімейних взаємовідносин.

Про це стало відомо під час круглого столу «Міжсекторальна взаємодія у сфері протидії та запобігання домашньому насильству», який ініціювали представниці Жіночого руху «ЗА Майбутнє» у Волинській області.

Заступник голови Волинської обласної ради Григорій Пустовіт нагадав, що при облраді було створено депутатську групу «Рівні можливості», яка лобіює питання гендерної рівності, соціального захисту населення та правової допомоги. Відзначимо, що така ж депутатська група існує і при Луцькій районній раді.

«Є обласні програми, на які було виділено, якщо не помиляюся, 2,4 мільйона гривень. Було створено Волинський обласний центр соціально-психологічної допомоги, розрахований на 15 ліжок для потерпілих від домашнього насильства (загалом центр розрахований на 30 місць для осіб, які опинилися у складних життєвих обставинах, – ВН). Тобто сьогодні є місце, куди жінка може піти в кризовий момент», – сказав Пустовіт.
Та додав, що в планах – реорганізація закладу та можливе відкриття притулку для постраждалих у Липлянах.

Читати ще: «90% потерпілих – жінки». Торік від домашнього насильства загинули п’ять волинян

Головний спеціаліст відділу з питань сім’ї та протидії торгівлі людьми департаменту соціального захисту населення Волинської облдержадміністрації Яна Форманюк розповіла, що бажання органів місцевого самоврядування щодо створення притулків для постраждалих, денних центрів, кризових кімнат є, проте часу для розробки проєктно-кошторисної документації, наприклад, на капітальний ремонт приміщення задля отримання субвенції Міністерства соціальної політики, на жаль, обмаль.

«Тому зараз ми вишукуємо можливості, аби втиснутися в терміни. До 10 червня ми повинні подати всі документи на конкурсну комісію. На сьогодні розглядаємо питання створення ще одного притулку для осіб, які постраждали від домашнього насильства, трьох денних центрів надання допомоги таким особам і чотирьох-п’яти кризових кімнат при них для тимчасового перебування постраждалих», – зазначила вона.
У Нововолинській ТГ заплановано створення денного центру, можливо, з кризовою кімнатою, притулок хочуть відкрити в Ковельському районі. Денний центр із кризовими кімнатами також хочуть створити у Камінь-Каширському районі.

«Є проблема з тим, що по методиці розрахунку в одній громаді створити притулок ми не можемо, адже одна ТГ не зможе його утримувати, оскільки субвенція надається на ремонтні роботи, облаштування меблями, а все утримання притулку, зокрема виплата заробітної плати, лягає на плечі громади. Через це останні не дуже активно прагнуть отримати субвенцію, – пояснила Яна Форманюк. – Тобто сьогодні вся робота зосереджена на створенні спеціалізованих служб, мобільних бригад, які функціонували б не папері, а робили виїзди і допомагали постраждалим. Наразі в області є 20 бригад соціально-психологічної допомоги, з яких із 2021 року виїзди здійснюють лише 13. Решті не надходять виклики».

Державна субвенція також виділяється на забезпечення мобільних бригад, створених при притулках, автомобілями. Можливо, це спонукатиме причетних до активнішої роботи.
Як звернув увагу заступник голови Волинської облдержадміністрації Анатолій Костик, бригади соціально-психологічної допомоги часто здійснюють виїзди в родини, де насилля відносно членів сім’ї здійснюють військовослужбовці, які повернулися зі сходу країни. Тому, на його думку, в області необхідно приймати програми з реабілітації, у тому числі психологічної, учасників АТО/ООС.
Натомість координаторка Жіночого руху «ЗА Майбутнє» у Волинській області, депутатка Луцької райради, координаторка соціального проєкту безоплатної юридичної та психологічної допомоги для жінок «Вирішуєш Ти» Ольга Максим’як наголосила, що у складі мобільних бригад поліції з протидії домашньому насильству («ПОЛІНА») обов’язково має бути психолог, особливо, якщо виклик здійснюється до сім’ї, де є дитина.

Також поцікавилася: як багато соціально-психологічних бригад працюють, адже як депутатка Луцької райради направляла звернення на адресу Луцької райдержадміністрації щодо роботи у сфері протидії і запобігання домашньому насильству. У відповіді РДА йшлося про те, що така бригада є і в межах колишнього Луцького району. Натомість під дописом про це у Facebook користувачі залишили коментар про те, що додзвонитися, аби викликати цю бригаду, неможливо.

Ольга Максим’як акцентувала: проєкт «Вирішуєш Ти» має Facebook-сторінку, де експерти, наприклад юристи та психологи, розміщують усю необхідну інформацію, яка може знадобитися у випадку домашнього насильства.
Керівниця управління соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Луцької міської ради Ліна Галан повідомила, що зараз у Луцькій міській територіальній громаді напрацьовується програма протидії та запобігання насильству за ознаками статі.

«Цього року ми підписали угоду з Фондом ООН у галузі народонаселення. У рамках цієї співпраці ми розпочали соціальний проєкт і два тижні тому провідні тренери з фонду протягом тижня проводили інтенсивні заняття для представників тих організацій, які найбільш дотичні до цієї теми, – сказала вона. – Відбулися також навчання спеціалістів, які працюватимуть у кризовій кімнаті. У Києві ми підпишемо додаткову угоду з Фондом ООН у галузі народонаселення, де він зобов’язуватиметься до 1 серпня надати фінанси на створення кризової кімнати з центром денного перебування на шість ліжко-місць. Луцька міська рада вже виділила приміщення, яке потребує капітального ремонту».
Окрім того, Луцька міська рада сподівається отримати кошти з субвенції Міністерства соціальної політики на придбання автомобіля для мобільної бригади.

«Також ми працюємо над створенням у Луцьку центру медіації та корекції сімейних взаємовідносин. На сьогодні в Україні такі центри діють лише у Вінниці та Києві. Ми вже підписали угоду про співпрацю з Волинським національним університетом імені Лесі Українки, маємо спільний проєкт із громадською організацією «Волинський центр медіації». І цей момент вирішення різних соціально-побутових питань шляхом примирення, знаходження компромісів спонукатиме до покращення роботи і тісної взаємодії», – впевнена Ліна Галан.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus