USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.25 39.70
  • PLN 9.76 9.95

«Нам обіцяли грошову винагороду»: російські полонені – про розбиті міста і зраду командування

14 Березня 2022 21:52
У Києві сьогодні, 14 березня, відбувся черговий брифінг полонених російських солдат-строковиків. Усі вони розповідають: поїхали на навчання, про те, що їх відправляють на війну в Україну, дізналися 23 лютого.

20-річний російський військовий-строковик Антон Савін, який здався у полон, розповів, як потрапив до України під виглядом навчань. Він зазначив, що солдатам пообіцяли грошову винагороду за участь у війні, пише ТСН.

«4 лютого нашому першому танковому полку, де я проходжу строкову службу, надійшов наказ про те, що ми під командуванням полковника Лапіна їдемо на навчання у Воронезьку область. 4 лютого ми ешелоном вирушили у Воронезьку область, 5 лютого вже були там.

Перший танковий полк базувався в палатках посеред поля, так ми прожили півтора тижня. Через півтора тижня контрактники першого танкового полка поїхали в Білгородську область. Ми, строковики, залишилася там ще на чотири дні. Після чого від старшин рот нам надійшов наказ збирати табір, збирати палатку... Ми їхали групою строковиків зі старшинами рот у Курську область», – сказав він.

Читати ще: «І тут я зрадник, і там. Я скрізь зрадник»: полонений українець – про обстріли мирного населення

За його словами, їм пообіцяли, що вони не поїдуть у Білгородську область до контрактників. Однак вже наступного дня танковий полк вирушив у Білгородську область до російських контрактників і офіцерів.

Антон Савін сказав: там вони пробули один день. Після чого, за наказом командира батальйону, капітана Тагієва, вишикували колону із танків і вирушили виконувати навчальний марш.

«Проїхали пару днів, зупинилися для ночівлі. Зранку нас вишикували. Командир батальйону дав наказ нашим командирам рот про те, щоб у нас забрали телефони. Ми здали свої телефони, після чого нам повідомили, що ми поїдемо на територію України, про те, що ми будемо виконувати бойове завдання із захоплення Києва, щоби звільнити мирне населення України від так званих бандерівців і неонацистів, про те, що ми отримаємо грошову винагороду після закінчення цієї операції», – пригадав він.

Читати ще: «Нам сказали, що мирне населення зустрічатиме нас з усмішками», – полонений вагнерівець

24 лютого вони були на території України. Буквально за пару днів вже закінчилася їжа. Дорогою також зламалася техніка, залишилося шість танків із 30. Командир батальйону віддав наказ тікати з території України пішки, залишивши техніку.

Чотири доби російські солдати йшли пішки лісами, обходили населені пункти і потрапили в полон.

Читати ще: Ночували на свинофермі і здалися першому чоловіку, який трапився на шляху, – полонені російські окупанти

«Путін брехав нашому народу і продовжує брехати зараз, що в Україні немає російських строковиків, що не ведуться ніякі бойові дії на території України, у такому масштабі, як вони є насправді. Що нас тут немає. Я хочу, щоб у нас в країні змінилася влада», – сказав солдат.
Своєю чергою, єфрейтор Микола Польщіков із Воронежа зізнався, що, перебуваючи в полоні, не побачив тут ані фашистів, ані бандерівців.

«Дякую вам за те, що дали добровільно звернутися до своєї країни, до ЗМІ та до всього світу. Нас відправили на навчання з 3 до 24 лютого в Курській та Білгородській областях. Мій командир роти казав, що поїдемо на Харків, 23 лютого було маркування нашої бойової техніки. Офіцер відповів: ми готуємо техніку до бойових дій. 24 лютого ми виставили колону та ввечері опинилися на території України», – розповів окупант.

Читати ще: В армії РФ діють розстрільні загони, які вбивають дезертирів, – полонений окупант

За свідченнями Польщікова, стояли там п’ять днів та чекали харчування та паливо. Коли поїхали зустрічати колону, побачили багато поранених, убитих людей.

«Ми серйозно програємо. Це дуже жахливо, багато трупів бачив у свої 20 років. Полковник Харитонов наказав швидко висуватися до Росії. Поки ми наздоганяли колону, побачили двох наших поранених. Тут почався обстріл. Наш фельдшер вирішив здатися. 7 березня я потрапив у полон», – зазначив він.

За словами полоненого, російське командування просто забило на них: «Перебуваючи в полоні, я не побачив тут ані фашистів, ані бандерівців. У полоні зі мною поводилися добре. Я все одно заздрю ​​тим, хто зміг відкупитися від цієї війни. Тут відбуваються страшні речі. Я бачив розбиті міста, лікарні. У пологовому будинку загинули вагітні жінки, деякі були у підвалах. Це страшно».
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus