USD 39.75 40.05
  • USD 39.75 40.05
  • EUR 39.85 40.30
  • PLN 9.72 9.98

Третина українців залишилася без доступу до телебачення напередодні виборів

5 Вересня 2018 14:15
Відключення аналогового ефірного телебачення в Україні відбулося з безпрецедентними порушеннями чинного законодавства. Про це під час брифінгу у Верховній Раді заявила народний депутат від УКРОПу Ірина Констанкевич , йдеться на сайті нардепа.

1 вересня аналогове мовлення вимкнули по всій Україні, за винятком територій, що межують з анексованим Кримом та зоною проведення ООС. Влада пішла на такий крок всупереч рішенню Сарненського суду Рівненської області, який визнав право позивачки на отримання інформації через аналогове телебачення на всій території України.

«Згідно з ухвалою, заборона на відключення аналогового ефірного мовлення стосується всієї України. Попри рішення суду, законодавство було цинічно порушено й аналогове телебачення відключено», – зауважила Ірина Констанкевич.

За її словами, вимкнення аналогового мовлення дискримінує майже третину громадян України – передусім мешканців сільської місцевості, які наразі не мають доступу до цифрового телебачення. Волинянам та й більшості населення, які проживають у сільській місцевості витратити по 2 тис. грн на необхідне устаткування не по кишені.

«Порушення прав цих людей є особливо небезпечним у період, коли в Україні розпочинається президентська виборча кампанія, напередодні парламентських виборів та під час виборів на місцях. Це безпосередня загроза свободі преси, свободі слова і праву на доступ до інформації», – підкреслила укропівка.

Нардеп також зазначила, що з 1 вересня повний контроль на усім ефіром в Україні отримало ТОВ «Зеонбуд». Майже половина компанії належить близькому оточенню екс-президента Януковича. До того ж «Зеонбуд» не має технічних можливостей, щоб забезпечити цифровим телебаченням всю територію України.

«Ми не допустимо, щоб напередодні виборів виникала ситуація з обмеженням свободи слова та доступу населення до інформації. Ми не допустимо, щоб цифровий ефір країни, яка знаходиться у стані війни, був під контролем сумнівної компанії із загрозливою структурою власності», – наголосила Ірина Констанкевич.

Наразі далеко не всі українці мають змогу самостійно придбати обладнання для прийому цифрового мовлення. Спочатку влада має розробити державну програму підтримки таких громадян і тільки після цього позбавляти їх доступу до аналогового телебачення, переконані в УКРОПі.

«Наші вимоги достатньо прозорі й прості: по-перше, слід скасувати це рішення на основі попереднього рішення суду. По-друге, необхідно розробити комплексну програму з поетапного переходу з аналогового на цифрове телебачення. По-третє, окремо має бути напрацьована програма щодо аналогового ефірного мовлення на окуповані території», – зазначив народний депутат від «Українського об’єднання патріотів» Олександр Дубінін.

Нагадаємо, в УКРОПі вимагають повернути українцям аналогове телебачення і припинити обмежувати право людей на інформацію. З відповідним закликом до влади звернулися в заяві нардепи від УКРОПу Олександр Шевченко, Тарас Батенко, Віктор Шевченко, Ірина Констанкевич, Валентин Дідич та Олександр Дубінін.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Бе Показати IP 5 Вересня 2018 15:11
Відеомагнітофони хай ще повернуть. І прокат відеокасет.
Ксю Показати IP 5 Вересня 2018 15:16
Повністю згідна! А якщо бабуся живе в селі то їй можливо і 3 канали хватає..навіщо їй ті Т2 всікі чи тарілки..має бути вибір! а не примусово платити кожного місяця по 200 грн за телебачення!! Бо хтось заробити на цьому хоче! Що всі дивляться всі 100 каналів наприклад? можливо людям і 10 хватає!
лучани Показати IP 5 Вересня 2018 15:26
Аналогове потрібно були виключи ще в 2010 році. На Волині тільки глухі села не мають Т2.
Вася Показати IP 5 Вересня 2018 15:34
Кто такий цей Сарнинський суд щоб вирішувати за всю країну? Може ще діал-ап повернути? Чи дисковий телефон? Все більше не хочу мати нічого спільного з цією країною.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus