USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

Не лякають ані штрафи, ані перевірки: як покарати облгази за зайві обсяги газу

14 Квітня 2019 07:00
Нацкомісія з регулювання енергетики та комунальних послуг планувала перевірити 19 облгазів через незаконні нарахування обсягів газу. Вже є рішення щодо 18-ти. Залишився Кіровоградгаз, розповів Олексій Хабатюк, заступник начальника департаменту енергоефективності Нафтогазу, передає Gazeta.ua.

«Облгази змушували платити українців за неіснуючий газ. Їх, крім Харківміськгазу, оштрафували на 850 тисяч гривень кожного. Харківський облгаз здійснив перерахунок ще до початку перевірок. Інших зобов’язали у певні терміни перерахувати платіжки починаючи з жовтня минулого року. Так, Київоблгаз, Вінницягаз, Волиньгаз мали зробити це до 5 квітня. Цього не відбулося. Штрафи також ніхто не сплатив», – говорить Олексій Хабатюк.

За його словами, Вінницягаз, Волиньгаз звернулися до суду з вимогою призупинити дію постанови НКРЕКП. Щоправда їм відмовили у цьому. До суду також звернувся Хмельницькгаз.

ЧИТАЙТЕ ЩЕ: ОБЛГАЗІВСЬКА АФЕРА: ЯК УКРАЇНЦІ ПЛАТЯТЬ ЗА ГАЗ, ЯКИЙ НЕ ВИКОРИСТАЛИ

«Споживачі, які досі отримують завищені платіжки повинні вимагати перерахунку. Потрібно надсилати запити про це в газзбути та облгази. Крім того, українці можуть звернутися до суду з вимогою зобов’язати облгази припинити нараховувати зайві обсяги газу», – наголошує експерт.

За його словами, борги, які виникли з вини облгазів, не впливатимуть на субсидію. Мінсоцполітики розробило проект постанови, який дозволить не враховувати незаконні донарахування при визначені заборгованості за газ.

«НКРЕКП має провести повторні перевірки. За результатами – ввести санкції. Зокрема анулювати або призупинити ліцензії облгазів. Щоправда є серйозні ризики. Сьогодні на певній території тільки один облгаз виконує функцію розподілу газу. Якщо його позбавлять ліцензії, то виникнуть проблеми із забезпеченням паливом споживачів. Тут вже має втрутитися Верховна Рада і знайти інші способи вирішити це. Наприклад, в електроенергетиці можна ввести тимчасову адміністрацію в обленерго. Фактично це дозволяє усунути ризик енергетичної катастрофи», – резюмує Олексій Хабатюк.

Зауважимо, справою незаконних донарахувань побутовим споживачам обсягів газу зацікавився Антимонопольний комітет. Проти 20 облгазів розпочав справи за ознаками зловживання монопольним становищем на ринках розподілу природного газу.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
Народ Показати IP 14 Квітня 2019 09:41
Та не треба тратити час і гроші на суди. Просто прийти народу під облгаз, витягти цигарки і чиркнути сірником, ну, шоби прикурити .
Луцьк Показати IP 14 Квітня 2019 10:19
Думаю, треба зробити по-простому. В одинь день "пов'язати" всіх керівників тих облгазів, що займаються манімуляціями з платіжками (є ж рішення суду, що це незаконно) і впаяти максимальне покарання, без будь-яких умов вийти під заставу... Щось не віриться, що держава не має някої управи на цих уродів. Було б бажання... І знову, здається, попахує змовою на найвищому рівні!
Анатоль Показати IP 14 Квітня 2019 11:04
Не платити!
Тор Показати IP 14 Квітня 2019 11:09
Якщо власник облгазу не визнає законів держави в якій живе, не виконує рішень суду, правоохоронні органи безсилі, це дає право нам громадянам виносити вироки і виконувати їх. Якщо буде рішення умертвити газових олігархів, готовий виконати вирок.
Споживач Показати IP 14 Квітня 2019 11:44
Так не платіть за "віртуальний"газ.Газ-це товар і оплата проводиться згідно чинного законодавства.В жодному Законі цього немає,як і в договорі,перевірте,це ж не складно.Єдиний на який вони посилаються-це Закон про ринок газу.Добре,я як споживач, вибираю іншу компанію і маю на це право і тому можу договір не підписувати,і Закон про ЖКГ це дозволяє.А ще посилаються на свій внутрішній документ-Кодекс ГРС,який їм затверджувала саме НКРЄКП,з якою вони судяться,абсурд.Справа в тім,що люди не цікавляться ні Законами,ні своїми правами і їх,даруйте, просто дурять,бо "приписка"одного куб.газу дає прибуток в десятки мільйонів гривень і це тільки за місяць.
Клава Показати IP 14 Квітня 2019 14:35
певне, Фірташ витратився на адвокатів..
Волиняни Показати IP 14 Квітня 2019 14:50
Ну як може керівництво Волиньгазу, такі як Коротя, і його братва погодитись з відмовою від додаткових нарахувань ! Коли вони паралельно з управлінням Волиньгазом займаються своїм приватним бізнесом, а для того потрібні гроші. А взяти їх можна взяти в народу.А ну но озвучте свої зарплати і штатний розпис ! Покажіть декларації . Ви, хлопці, дограєтесь ! Постанову КМУ про встановлення індивідуальних лічильників не виконали, хоча кошти були закладені в тариф. Натомість загальнобудинкові лічильникі нав'язали силою. Сьогодні - запровадили додаткові нарахування, висмоктані з пальця. Бачите їм рішення суду до с&аки. Спустіться на землю. А то хвіст крутить собакою ! Як так можна жити за рахунок народу і одночасно плювати на народ, паратизуючи на його тілі ? Якби ви були мудріші і в школі вчили історію - то знали би, як народ поступав з гнобителями. Не грайтесь з вогнем, газовики !

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus