USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.70 40.00
  • PLN 9.75 9.94

«Не можна економити на житті людей». Депутати вимагають не виключати волинські медзаклади з переліку тих, що надають допомогу хворим на COVID-19

26 Травня 2021 12:45
Депутати під час сесії Луцької міської ради 26 травня розлянули звернення щодо незгоди на виключення комунальних підприємств охорони здоров’я Луцької міської територіальної громади з переліку опорних лікарень для надання медичної допомоги хворим на COVID-19.

Луцький міський голова Ігор Поліщук нагадав, що Національна служба здоров‘я України пропонує виключити Волинську обласну клінічну лікарню, Тимчасовий інфекційний госпіталь при Луцькому клінічному пологовому будинку та Луцьку міську клінічну лікарню з переліку закладів, що надають допомогу пацієнтам із COVID-19.

Вказана пропозиція міститься в Аналітичній довідці щодо критеріїв оптимізації функціонування мережі закладів охорони здоров’я, які визначені для лікування коронавірусної хвороби від 19 травня 2021 року.

Як наголосив міський голова, враховуючи останнє загострення пандемії, якщо ці медичні заклади виключать із переліку тих, що надають допомогу пацієнтам із COVID-19, невідомо, де будуть лікуватися пацієнти, а також хто буде їх лікувати.

«Таке рішення викликане бажанням уряду зекономити, але не можна економити кошти на здоров’ї та житті людей», – сказав Ігор Поліщук.

Як додав, поки ніхто не може спрогнозувати нові хвилі пандемії. «Ми не знаємо механізми поширення коронавірусу, нова хвиля може будь-коли. І Волинська обласна інфекційна лікарня однозначно не впорається з тією кількістю пацієнтів, яка виникне в разі загострення ситуації із COVID-19. А Луцька центральна районна лікарня просто не готова бути базовою лікарнею по COVID-19 з погляду багатьох аспектів, зокрема з технічного, адже не має централізованого постачання кисню».

Сьогодні працівники медичних установ поїхали в Київ, аби розібратися з тим, що відбувається.

Депутатка, директорка Луцької міської дитячої поліклініки Оксана Лєщинська акцентувала, що рішення виключити Волинську обласну клінічну лікарню, Тимчасовий інфекційний госпіталь при Луцькому клінічному пологовому будинку та Луцьку міську клінічну лікарню з переліку закладів, що надають допомогу пацієнтам із COVID-19, викликає в неї крик душі.

«Всі епідеміологи, вірусологи говорять про мутації вірусу, небачені темпи поширення. Ми не знаємо, чого очікувати восени. Так, зараз ситуація стабілізувалася, адже влітку будь-яка епідемія спадає. Облаштувати палати включає їхнє технічне забезпечення та гарантування безпечного перебування і пацієнта, і медика… Ми маємо думати про життя та здоров’я пацієнтів, а не про гроші, які йдуть за пацієнтом. Тому мені незрозуміла позиція Національної служби здоров’я України. Ми зробили все для того, щоби стабілізувати ситуацію в місті та області, і зараз все забрати, закрити», – сказала вона.

Депутат Микола Федік нагадав, що перший удар на себе в плані облаштування лікарняних місць для хворих на коронавірус взяла на себе саме місцева влада, яка й виділяла кошти з міського бюджету на протидію поширенню інфекції та облаштування місць для хворих.

Тому Луцька міська рада підготувала звернення до депутатів Верховної Ради, Кабміну та Міністерства охорони здоров‘я щодо незгоди на виключення комунальних підприємств охорони здоров’я Луцької міської територіальної громади з переліку опорних лікарень для надання медичної допомоги хворим на COVID-19.

У Волинській області пропонується залишити опорними для надання допомоги хворим на COVID-19 лише три заклади: Ковельське міськрайонне територіальне медичне об’єднання, Волинська обласна інфекційна лікарня, Луцька центральна районна лікарня. При цьому пропонується повністю виключити з цього переліку КП «Луцький клінічний пологовий будинок» та Тимчасовий інфекційний стаціонар КП «Медичне об’єднання Луцької міської територіальної громади» (правонаступник комунального підприємства «Луцька міська клінічна лікарня»).

«Таке рішення є недоцільним і недопустимим. Держава та Луцька міська територіальна громада вклали значні кошти у розвиток Тимчасового інфекційного стаціонару КП «Медичне об’єднання Луцької міської територіальної громади» (правонаступник комунального підприємства «Луцька міська клінічна лікарня») та відділення для надання медичної допомоги вагітним, породіллям та новонародженим, хворим гострою респіраторною хворобою COVID-19 КП «Луцький клінічний пологовий будинок».

Встановлено додаткові кисневі точки, розведено мережі медичного кисню, встановлено кисневі резервуари, закуплено спеціальні апарати ШВЛ, бронхоскопи та інше медичне обладнання. Сформовано професійні медичні команди, які здобули значний досвід у боротьбі з пандемією. Навіть тимчасове припинення функціонування цих підрозділів не дозволить швидко відновити їхню роботу при погіршенні епідемічної ситуації. Крім того, буде втрачена можливість мати окрему нековідну лікарню для надання допомоги в ургентних станах мешканцям області та Луцької міської територіальної громади.

Згідно світових прогнозів розвитку пандемії нас чекає чергова хвиля вже восени, і вона буде складнішою за попередню. У Тимчасовий інфекційний стаціонар госпіталізувалися найважчі хворі Луцької міської територіальної громади та області з важкою супутньою патологією: інфарктами, інсультами, цукровим діабетом та іншими захворюваннями. Саме завдяки функціонуванню цього потужного закладу Волинській області вдалося уникнути червоної зони та дало можливість працювати мешканцям міста та області в звичайному режимі.

Просимо залишити в переліку базових (опорних) закладів для надання допомоги хворим на COVID-19 КП «Луцький клінічний пологовий будинок» та тимчасовий інфекційний стаціонар КП «Медичне об’єднання Луцької міської територіальної громади», – йдеться в тексті звернення.

Ольга ШЕРШЕНЬ
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 4
Фахівець Показати IP 26 Травня 2021 13:59
На всю область провакциновано менше 30тис громадян. Індійський штамм вже в Польщі. Ви хочете переповнені морги восени?
Мабуть до Фахівець Показати IP 26 Травня 2021 14:54
А чому восени, чому Ви виключаєте літо? Так, є суттєвий спад і з збільшенням температури він буде більшим, але ж сам ковід нікуди не подінеться і певна кількість хворих буде завжди. До того ж нові штами ще не вивчені, тести їх майже не виявляють, а відповідно ми не бачимо всю реальну картину того що відбувається. З іншої сторони навіть не закривши, а тільки законсервувавши ці заклади, відновити їх роботу буде не так просто бо їх стан має постійно підтримуватися, кваліфікація кадрів втрачається. Мабуть для отримання чергового траншу хтось задумав конкретний армагедець.
Фахівець до Мабуть Показати IP 26 Травня 2021 16:48
І влітку цілком можливо, виходячи з того, як зараз лучанам начхати на правила карантину
Толік Показати IP 26 Травня 2021 14:04
Влада крутить як циган сонцем. Там хто керує Микола Тищенко депутат?!!)

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus