USD 39.00 39.40
  • USD 39.00 39.40
  • EUR 39.20 39.40
  • PLN 9.71 9.93

Не під вибори і не на руки: як має працювати депутатський фонд у Луцьку

24 Січня 2017 16:04
Одним з рішень, яке депутати міської ради ухвалили під час «бюджетної» сесії на початку року було створення депутатського фонду. Та як використовувати ці кошти – досі достеменно невідомо, адже не було порядку.

Про це йшлося під час засідання постійної комісії міської ради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів, 24 січня.

Депутати вирішили внести зміни до рішення міської ради 2008 року, щодо депутатського фонду, аби цього року можна було використати ці кошти.

Нагадаємо, 12 січня депутати виділили 4,2 мільйона гривень до депутатського фонду «для вирішення нагальних проблем округу» (по 100 тисяч гривень кожному). Власне, положення про депутатський фонд , як свого часу пояснював заступник міського голови Сергій Григоренко, було прийняте ще за «часів Богдана Шиби».

«Але ми тоді домовилися, що, зважаючи на кризу, ми про це питання поки що забуваємо», - зізнався він напередодні прийняття рішення про виділення коштів. Зауважимо, аби наповнити депутатський фонд, 4,2 мільйона гривень забрали з видатків для ЛПЕ, передбачених на пільговий проїзд.

Проте, як зазначила директор департаменту фінансів та бюджету Луцької міської ради Лілія Єлова, порядку використання цих коштів немає. Поки що ці гроші перебувають на рахунку департаменту фінансів, але має бути розроблена процедура освоєння коштів. Тож до положення про депутатський фонд пропонується внести низку змін, у тому числі й передбачити відповідний порядок.

Зокрема, передбачається, що виділяти кошти на запити депутатів будуть рішенням сесії. Адже департамент фінансів має визначити розпорядника коштів ( чи то управління освіти, чи то департамент ЖКГ, чи то управління культури чи інші). І саме через розпорядника відбуватиметься процедура освоєння коштів.

Грошей як таких депутат не отримає: депутати мають подати заявки на виконання робіт, чи придбання товарів, після того як сесія прийме зміни до бюджету і виділить кошти на розпорядника коштів , розпорядник коштів має укласти угоду про закупівлю товарів чи виконання робіт. Заявки від депутатів, передбачається, прийматимуться до 15 жовтня, аби кошти можна було освоїти до кінця року.

Крім того, депутат-заявник та розпорядник коштів мають нести відповідальність за використання цих грошей, адже, приміром, депутат може порадити департаменту ЖКГ придбати лавки за завищеними цінами у його друга (або ж навпаки). Така ситуація, зі слів депутата міськради Григорія Пустовіта, може дискредитувати хорошу ідею – використовувати бюджетні кошти першочергово на нагальні потреби округів. Тому відповідальність за нечесне використання коштів депутатського фонду має бути.

Разом з тим, депутат підтримали пропозицію депутата Миколи Дендіберіна, про те, щоб заявки на використання коштів депутатського фонду не приймалися після оголошення місцевих виборів.

Варто додати: кошти депутатського фонду можуть бути використані на придбання товарів чи послуг, а не для виплати матеріальної допомоги.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 1
Сераховичі Показати IP 24 Січня 2017 17:01
А ще потрібно таку зарплатню як у обібранців ВзРади, або навіть і вищу,що там розмінюватись!

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus