USD 39.60 39.90
  • USD 39.60 39.90
  • EUR 39.73 40.00
  • PLN 9.76 9.92

Не тільки вбиваємо: люди врятували від вимирання 28 видів птахів і ссавців

11 Вересня 2020 17:59
Як показало дослідження університету Ньюкасла і організації BirdLife International, з 1993 року люди запобігли глобальному зникненню принаймні 28 видів птахів і ссавців.

Дослідники виявили, що з 1993 року вдалося запобігти зникненню 21−32 видів птахів і 7−16 видів ссавців. Діапазони значень пов’язані з тим, що біологи оцінювали: що могло статися за гіпотетичних обставин, пише НВ.

Види включають пуерториканського амазона Amazona vittata, коня Пржевальського Equus ferus, іберійську рись Lynx pardinus і інших ссавців і птахів.

Дослідження виявило найбільш часті дії щодо запобігання зникнення цих видів птахів і ссавців. Двадцять один вид птахів отримав користь від боротьби з інвазивними, тобто завезеними людиною видами, 20 – від збереження в зоопарках і колекціях і 19 – від охорони ділянок. Чотирнадцять видів ссавців отримали користь від законодавства, а дев’ять – від повторної інтродукції та збереження видів в зоопарках.

Команда на чолі з доктором Ріці Боламом і професором Філом МакГоуеном зі Школи природних і екологічних наук Університету Ньюкасла і доктором Стюартом Бутчартом, головним науковим співробітником BirdLife International зібрала інформацію 137 експертів про розмір популяції, тенденції, загрози і діях людини.

Їхні результати показують, що без природоохоронних заходів рівень вимирання був би приблизно в 3−4 рази вище.

Одним з видів, вивчених командою, був пуерто-ріканський амазон Amazona vittata, невеликий вид папуг, що мешкає на острові Пуерто-Ріко. Чисельність популяції була найнижчою в 1975 році, коли в дикій природі залишилося всього 13 особин. З 2006 року були зроблені зусилля по реінтродукції цього виду в Державний парк Ріо-Абахо в Пуерто-Ріко. У 2017 році урагани знищили первісну популяцію, залишивши тільки повернуту популяцію в Ріо-Абахо. Без зусиль з реінтродукції папуги вимерли б в дикій природі.

Інші види залишаються тільки в неволі, але є надія на їх повернення в дику природу. Кінь Пржевальського Equus ferus вимер в дикій природі в 1960-х роках. У 1990-х роках почалися спроби реінтродукції, і в 1996 році в дикій природі народилася перша особина. Зараз більше 760 коней Пржевальського знову бродять по степах Монголії. Це дає надію на те, що інші види, які зараз містяться тільки в зоопарках, колекціях або для рослин в ботанічних садах і насіннєвих банках, будуть успішно повернуті в дику природу в майбутньому.

Однак чисельність деяких видів, включених в дослідження, таких як схожа на дельфіна каліфорнійська фоцена Vaquita Phocoena sinus, все ще швидко скорочуються. Хоча збереження, можливо, успішно сповільнило вимирання, може виявитися неможливим запобігти зникненню цих істот в найближчому майбутньому.

Раніше, повідомлялось, що п’ята частина диких видів перебувають під загрозою зникнення вже у цьому столітті внаслідок зміни клімату, навіть якщо будуть впроваджені значні попереджувальні заходи
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus