USD 39.73 40.00
  • USD 39.73 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Немовлята - під загрозою епідемії туберкульозу

27 Квітня 2012 15:51
Більше 100 мільйонів гривень для закупки вакцини «недодали» з Держбюджету цьогоріч.

Про це повідомив головний педіатр МОЗ України В’ячеслав Бережний під час семінару «Головні питання імунопрофілактики та лікування інфекційних та соматичних хвороб» 27 квітня.

Так, цього року з Держбюджету виділили 303 мільйони гривень для закупівлі вакцин, що на 120 мільйонів менше від необхідного. З цього приводу Бережний висловив надію, що «знайти» необхідні гроші йому допоможе Міністр охорони здоров’я Раїса Богатирьова. «Але, якщо там не візьмемо, то треба шукати у вас», - додав Бережний.

З його слів, наразі в Україні проводять лише 10 видів щеплень. Для порівняння, у США їх роблять 16, в Австрії – 13. Він переконаний, що провести в Україні вакцинацію проти ще 6 інфекцій, як це роблять у Америці, – колосальне фінансове навантаження.

«Ситуація з закупівлею вакцин в Україні покращилася у порівнянні із минулим роком. Вчасно почали об’являти тендери. Вакцини будуть набагато раніше, ніж в минулому році, без затримок. Ще покращилася ситуація у тому плані, що населення зрозуміло необхідність вакцинації, тому бажаючих - уже більше», – коментує головний інфекціоніст МОЗ України Сергій Крамарєв. Він стверджує, що цього року календаря щеплень серед населення порушено не було.

У Волинській області охоплення обов’язкової вакцинації БЦЖ (вакцина проти туберкульозу) у немовлят становить майже 70%. На думку Бережного, це - надзвичайно мало. «В Україні офіційно визнаною є епідемія туберкульозу, тому немовлят треба забезпечити першочергово», - стверджує експерт.

Окрім того, лише половині дітей на Волині вдалося зробити щеплення АКДП (комбінована вакцина від дифтерії, кашлюка та правця). Подібна ситуація склалася також з імунізацією проти поліомієліту та краснухи. Охоплення першої вакцинації проти кору становить 50-60%.

Саме з недостатнім охопленням імунізацією Бережний пов’язує спалах кору в Україні. З його слів, повністю незахищені від кору в Україні 20% новонароджених, 15% дітей дошкільного та молодшого шкільного віку, та 20% підлітків. «У їхній імунній системі немає антитіл», - додав він.

З цієї ж причини він також висловлює побоювання щодо спалаху в країні епідемії дифтерії та поліомієліту. Іншою причиною збільшення кількості хворих на кір фахівець називає те, що батьки бояться за здоров’я дітей після вакцинації. Проте, Сергій Крамарєв запевняє: «Вакцина, яку використовують в Україні, є якісною, від виробників, які займаються її постачанням практично у всі країни Європи».

Окрім того, Бережний зауважив, що 1 мільйон гривень виділили для закупки тест-систем на «краснуху». Завдяки цьому стало можливим визначати наявність вродженого захворювання та хвороби у вагітних.

Головний педіатр зауважив також, що експерти не можуть погодити, чи потрібно відміняти проведення проби Манту. Альтернативою цього Бережний вважає впровадження методу діагностики туберкульозу, який вже апробовано в Росії. З його слів, її використовуватимуть за умови погодження наказом Міністерства охорони здоров’я.

Бережний також розповів про те, що нещодавно європейські експерти проводили аудит імунізації населення в Україні. Так, комісія нібито виявила ряд недоліків. Зокрема фахівці запропонували розробити в Україні багаторічний план імунізації та експертну групу для моніторингу стану імунізації населення в областях. Окрім того, аудитори відзначили, що в Україні немає здорової конкуренції на ринку вакцин.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 3
Лучанин Показати IP 27 Квітня 2012 18:30
Імунітет - це тільки вакцинація? А рівень життя нижче каналізації до того ж туберкульозу не призводить? Діти про фізкультуру тепер тільки слухають, а не займаються нею на свіжому повітрі. А коли вже в нас будуть перевіряти аби це чи інше щеплення не приводило до летальних випадків? На даний час відсутність вакцини дітей тільки захищає!
111111111 до Лучанин Показати IP 27 Квітня 2012 21:27
що за дурня????маємо повернутись в первіснообщинний лад?не пешіть про те в чому не розбираєтесь!
Пилип до 111111111 Показати IP 28 Квітня 2012 06:07
А що ви власен знаэте про життя при первысно общинному ладі? І чи знаєте ви взагалі коли людство останній раз так жило? "європейські експерти" кіпішують бо недовиконується програма тесту вакцин на українцях. Лякакли-страшилки в котрий раз. Статистика показує. Є щеплення, чи нема, на захворювання не впливає.

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus