USD 39.75 40.20
  • USD 39.75 40.20
  • EUR 39.90 40.40
  • PLN 9.75 9.98

Непідготовлені амбулаторії можуть втратити кошти на обладнання

21 Серпня 2018 16:26
Волинь отримає 30 мільйонів доларів на реконструкцію та будівництво амбулаторій, закупівлю машин і нового обладнання. Проте кошти можуть і не надійти, а обладнання можуть забрати, якщо керівники місцевих громад зволікатимуть з виконанням умов договору.

Про це йшлося під час наради в ОДА 21 серпня.

Радник голови ОДА Валерій Криворог зауважив, що з розвитком сільської медицини зволікають на місцях, тому можуть виникнути проблеми з надходженням коштів на її розбудову.

«Ані райони, ані ОТГ не приділяють особливої уваги сільській медицині. Більшість думає: немає бюджетного фінансування, то навіщо вкладати свої кошти. Це зрозуміло, але тут питання в іншому, що кошти заплановані, вони прийдуть і підуть туди, де є вся необхідна документація, проведено експертизу, тендер. Ті, хто чекають, то чекатимуть й далі, поки пройдуть всі процедури. Для прикладу, в Києві вже було зроблено всі експертизи і їхні документи лежать зверху, тож вони перші отримають гроші, а щодо нас, то складається враження, що ми не зацікавлені», - дорікнув Валерій Криворог.

Начальник управління охорони здоров'я Волинської обласної державної адміністрації Ігор Ващенюк пояснив, що умови від ЄБРР жорсткі й недотримуючись їх можна втратити інвестиції.

«Гроші є і нам вже дозволили будувати нові амбулаторії. Далі піде питання закупівлі обладнання та машин. Нам вже подали 91 об’єкт, які вже готові й не потребують капремонту та реконструкції, туди можна закупляти необхідне медобладнання. Але наголошу, що закупівля обладнання та автомобілів буде проводитися лише у підготовлені амбулаторії. Тому, якщо десь є недопрацювання, то варто їх найшвидше вирішувати, бо кошти не підуть. Щодо комп’ютерного обладнання, то кожен сімейний лікар отримає ПК та пройде навчання.

Варто пам’ятати й те, що кошти надійшли не перехідні, тому, якщо їх не використаєте, можете лишитися з нічим. Бо може виникнути така неприємна ситуація як, до прикладу, в Луцьку, куди придбали сучасний ангіограф, але приміщення не зробили. Тож тепер обладнання можуть забирати, якщо питання не буде вирішене. У договорі Світового банку чітко вказано, що під обладнання має бути зроблене приміщення», - наголосив Ігор Ващенюк.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 0

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus