USD 38.70 39.05
  • USD 38.70 39.05
  • EUR 38.70 39.05
  • PLN 9.80 9.97

Ні жахливим маршруткам у центрі: в Луцьку скаржаться на міжміських і приміських перевізників

31 Березня 2023 13:57
Луцькі депутати звернуться до центральної влади з метою врегулювати пасажирські перевезення в місті. Обранці громади нарікають, що вулиці Луцька заполонили міжміські та приміські маршрутки.

Про це йшлося 31 березня під час засідання Луцької міської ради.

Депутати розглянули проєкт рішення про звернення до віцепрем’єр-міністра з відновлення України – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України щодо впорядкування пасажирських перевезень у Луцькій міській територіальній громаді.

Керівник відділу транспорту Віктор Главічка пригадав, що між Луцькою міською радою та Волинською облдержадміністрацією свого часу було підписано меморандум про курсування в місті приміських і міжміських автобусів. Він наголосив, що протягом останніх років міськрада неодноразово зверталася до ОДА щодо впорядкування курсування цих транспортних засобів у Луцьку.

«Ситуація стає все гіршою та гіршою. Подивіться, на що перетворилася наша привокзальна площа – фактично на місце відстою автобусів усього Рожищенського району. Ми проводили моніторинг за допомогою системи «Безпечне місто». Інтенсивність руху приміських і міжміських автобусів на центральних проспектах міста – кожні дві-три-п’ять хвилин», – сказав Віктор Главічка.

Читати ще: У Луцьку боротимуться з приміськими маршрутками і куплять ще чотири тролейбуси

Як додав, лучани скаржаться на ситуацію, адже через завантаження вулиць приміськими і міжміськими автобусами утворюються затори. До того ж міські зупинки не розраховані на таку кількість автобусів.

Віктор Главічка нагадав, що поліція та Укртрансбезпека здійснювали перевірки приміських маршрутів у Луцьку. На багатьох перевізників було накладено штрафні санкції, але досі питання не вирішено.

Він також звернув увагу на те, що в приміських і міжміських маршрутах немає валідаторів, тому можна говорити й про тіньовий бізнес.

«Ми боремося за те, щоб місто було комфортним для тих, хто їздить власним автомобілем, і для тих, хто користується громадським транспортом. Ми напрацювали багато рішень: впроваджуємо турбокільця, стрілки на світлофорах, змінюємо напрямки руху тощо. Але наші зусилля зійдуть нанівець, якщо всі автобуси Волині будуть їздити в місті.

Відповідно до вимог законодавства, приміські й міжміські автобуси мають рухатися на автостанцію, а не їздити центральними вулицями. Я вже не говорю про вигляд цих автобусів. Тому необхідно підійти до цього питання комплексу», – відзначив Луцький міський голова Ігор Поліщук.

Депутати підтримали проєкт рішення й невдовзі скерують звернення до віцепрем’єр-міністра з відновлення України – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Подаємо текст звернення без змін.

«Для успішного розвитку територіальних громад необхідна розвинута інфраструктура, сучасний транспорт і зручна логістика. Основне завдання органів місцевого самоврядування зробити сферу транспортних послуг надійною та ефективною системою сервісу для громадян.

Порядок організації руху громадського транспорту регулюється Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про транспорт», «Про автомобільний транспорт», «Про міський електричний транспорт», Постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту», рішеннями органів місцевого самоврядування, що регулюють порядок надання транспортних послуг на міських та приміських маршрутах.

Розуміючи важливість грамотної та сучасної організації руху громадського транспорту Луцька міська рада цілеспрямовано впроваджує комплексні заходи для модернізації транспортної системи міста. Зокрема, у 2019 році в місті Луцьку введена автоматизована система обліку оплати проїзду в тролейбусах та автобусах, що працюють на міських та приміських маршрутах. Оплата за проїзд, облік пасажирських перевезень проводиться за допомогою електронних носіїв, в усіх траспортних засобах встановлений відеонагляд, GPS – навігація та система оповіщення зупинок. Запровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду (АСООП) дало реальні підстави для економічного обґрунтування тарифів на проїзд, запобігає неконтрольованому зростанню вартості проїзду, дало можливість абсолютно точно облікувати кількість пільгових перевезень та здійснювати щоденний аналіз якості транспортних послуг.

Впродовж 2020-2022 років в рамках проєкту «Використання екологічних і розумних технологій у системі громадського транспорту міста Луцька» в місті встановлено 31 інформаційне табло, кожне з яких висвітлює інформацію про час прибуття громадського транспорту. Дані зупинки обладнані місцем для зарядки телефонів, зовнішнім освітленням, смітником для роздільного збору сміття, камерою відеоспостереження та Wi-Fi.

Виконавчий комітет Луцької міської ради, як організатор перевезень, вживає заходи щодо зміни рухомого складу тролейбусів та автобусів, що обслуговують маршрути на сучасні, екологічні, великогабаритні, низькопідлогові, обладнані системами кондиціювання повітря, доступні для пасажирів з обмеженими фізичними можливостями. До перевезень в межах територіальної громади залучено 66 таких автобусів, з них 16 нових автобусів марки «ISUSU – Атаман» А092Н6 – в грудні 2022 року та березні поточного року.

Одним з пріоритетів в м. Луцьку є розвиток електротранспорту. Успішно реалізовується проєкт «Міський громадський транспорт в Україні» в рамках якого оновлюється тролейбусний парк. У 2021-2022 роках придбано 29 нових низькопідлогових тролейбусів. На 2023 рік передбачено 6,3 млн євро для придбання нових тролейбусів.

Важливим елементом стимулювання розвитку пасажирських перевезень є забезпечення вільної та чесної конкуренції між учасниками ринку пасажирських перевезень.

Разом з тим, будь-яке втручання в транспортну логістику міста Луцька без відповідного погодження з виконавчим комітетом Луцької міської ради не лише розбалансовує роботу системи, але й створює загрозу для безпеки усіх учасників дорожнього руху.

Луцькою міською радою були прийняті рішення, якими заборонено рух автобусів приміських та міжміських (міжобласних) маршрутів рядом вулиць та проспектів міста та разом з тим запропонований альтернативний рух міжміського та приміського транспорту по обласному центру за напрямками.

Також рішенням виконавчого комітету міської ради визначено та затверджено 38 міських зупинок громадського транспорту для здійснення посадки та висадки пасажирів з автобусів приміського та міжміського сполучення.

Проте центральними проспектами та вулицями м. Луцька продовжують курсувати автобуси приміського та міжміського сполучень, які не лише не відповідають технічним та екологічним нормам, що встановлені в обласному центрі, але і розбалансовують логістику на міських маршрутах, негативно впливають на безпеку дорожнього руху. Технічні та екологічні характеристики автобусів не відповідають сучасним вимогам, оплата проїзду проводиться готівкою, облік пасажирів відсутній, порушуються схеми та розклади руху автобусів.

Департамент інфраструктури Волинської обласної державної адміністрації, як організатор перевезень на міжміських і приміських автобусних маршрутах загального користування, що проходять територією двох або більше громад та не виходять за межі області формує маршрути руху без врахування наявних в обласному центрі тролейбусних та автобусних мереж. Все це зводить нанівець зусилля Луцької міської ради на осучаснення громадського транспорту в місті, запровадження електронних сервісів для споживачів послуг та перевізників, екологічно безпечного транспорту і не стимулює перевізників до оновлення та модернізації автобусного парку.

Луцька міська рада та її виконавчий комітет неодноразово зверталися до Волинської обласної державної адміністрації щодо дотримання правових норм, технічних та екологічних нормативів, що діють в місті, при організації руху транспорту на території обласного центру. Однак, конструктивної співпраці не досягнуто. У 2020 році між Волинською обласною державною адміністрацією та Луцькою міською радою був підписаний Меморандум про співпрацю з питань курсування приміських автобусів вулицями міста Луцька відповідно до вимог чинного законодавства та рішення міської ради від 25.07.2007 № 16/17 «Про забезпечення дотримання Закону України “Про автомобільний транспорт” на вулицях м. Луцька”» зі змінами, умови якого департаментом інфраструктури Волинської обласної адміністрації не виконані.

На даний час рішення Луцької міської ради, що регулюють рух громадського транспорту в обласному центрі посадовими особами Волинської обласної державної адміністрації не виконуються, що є порушенням статті 144 Конституції України – рішення органів місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законом є обов'язковими до виконання на відповідній території.

Виходячи з зазначеного вище, зважаючи що Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури Україниє центральним органом виконавчої влади у сфері транспорту, формує та забезпечує реалізацію державної політики в даному напрямку ми, депутати Луцької міської ради просимо Вас вжити заходів щодо дотримання законодавства у сфері пасажирських перевезень організатором перевезень на міжміських і приміських автобусних маршрутах загального користування, що проходять територією двох або більше громад та не виходять за межі Волинської області і забезпечити сприяння Луцькій міській раді при проведенні успішного реформування у сфері транспорту на території міської громади».


Ольга Шершень
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 7
громадянин України Показати IP 31 Березня 2023 14:27
А як людям з приміських населених пунктів добиратися до лікарні, на роботу і т.д.? В першу чергу треба дбати про людей!
лучанка до громадянин України Показати IP 31 Березня 2023 15:31
Луцькі депутати маршрутками не їздять, це по-перше. А по-друге, ви такий наївний з вашою вірою у турботу про людей. Чхати вони хотіли на всіх. І чхають.
Оля Показати IP 31 Березня 2023 15:43
Саме так ! На сьогоднішній день це є найбільшою проблемою. Війни немає, розрухи теж немає, сини,чоловіки та батьки не гинуть. залишилось врегулювати проблему автобусів, якими бабця з села їде в лікарню, а потім назад. Тож нехай їде на автостанцію, шукає де купити картку та ще яким автобусом доїхати до тої ж таки лікарні. Нічого не скажеш - турбота про людей неабияка.
Лорік Показати IP 31 Березня 2023 18:48
Автобус в село три рази на тиждень Два рази в день Дуже вже місто перевантажує А ще. чи усі райони забезпечені з'єднанням з автостанцією ? .Ой так можна ж таксі найняти ... Або купити авто ... Якраз для пенсіонерів і малозабезпечених
Іра Показати IP 31 Березня 2023 18:50
Видно хлопцям-депутатам міськради спокою не дає, що частина міських пасажирів їздить приміським транспортом. Гроші "падають" в інший гаманець. Пасажири обирають дешевший варіант - 10 грн. замість 14 грн. Хоча й вигадали причину, що їх турбує переповнений рух транспорту в Луцьку.
Володимир Показати IP 31 Березня 2023 22:10
Не може влада розібратися із своїм районом - Рожищанського району давно не існує, якщо хочуть відділитися в окреме city, то нехай і викормлюють лучан у місцевих теплицях
Володимир Показати IP 1 Квітня 2023 07:22
А що машини в Луцьку не заважають їм і не коптять?

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus