USD 39.70 40.00
  • USD 39.70 40.00
  • EUR 39.75 40.05
  • PLN 9.76 9.92

Попри заборону: міжміські та приміські маршрутки курсують центром Луцька

30 Вересня 2023 13:27
На одній із сесій Луцької міської ради міжміським і приміським автобусам заборонили проїжджати центральними вулицями та проспектами обласного центру. Але вони не зважають на цю заборону.

Чи штрафують порушників? Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Нагадаємо, лучани скаржаться на завантаження вулиць приміськими і міжміськими автобусами, через які утворюються затори.

Читати ще: У Луцьку боротимуться з приміськими маршрутками і куплять ще чотири тролейбуси

Центральним проспектом Волі в Луцьку часто проїжджає маршрутка №251 «Забороль–Підгайці». У відділі транспорту наголосили: це порушення, автобус забирає пасажирів у міського маршруту №30. І такі випадки непоодинокі.

Приміські та міжміські автобуси затримують рух, оскільки здійснюють посадку-висадку пасажирів із багажем на міських зупинках.

«Ми неодноразово виїжджали на контроль разом із працівниками поліції та Укртрансбезпеки. Обліку жодного. Тобто це тіньовий обіг готівкових коштів, який впливає на роботу міського транспорту», – сказав заступник керівника відділу транспорту Олександр Середа.

Забирають пасажирів міської маршрутної мережі та утворюють затори, зазначили про приміські та міжміські автобуси у відділі транспорту. Саме тому на одній із нещодавніх сесій міськради депутати проголосували за заборону проїзду центральними вулицями і проспектами Луцька приміських і міжміських автобусів.

Олександр Середа нагадав: приміським і міжміським автобусам заборонено курсувати центром ще з 2017 року на підставі Закону України «Про автомобільні дороги». Нині ж міськрада внесла правки до заборони, аби вулицями Луцька міг їздити транспорт, що сполучає місто з селами, які приєдналися до громади.

В Укртрансбезпеці зауважили: транспорт регулярно перевіряють, останні рейди були в серпні.

«Ми перевірили 153 транспортні засоби, виявили 33 порушення і склали 33 адміністративні матеріали. Протягом двох місяців матеріали розглядають, і притягуємо перевізників до відповідальності. Це може бути і штраф, і припис щодо усунення виявлених недоліків. Найпоширеніші порушення – зупинка автобуса в місці, непередбаченому розкладом руху, порушення режимів роботи водіїв, відсутність візуальної інформації для пасажирів. Якщо недоліки в роботі не усунено, то в разі повторного порушення ми притягуємо перевізників до відповідальності й вони сплачують штраф – 680 гривень», – прокоментував головний спеціаліст відділу державного нагляду Укртрансбезпеки у Волинській області Вадим Бірук.

Якщо ж у водіїв відсутні необхідні дозвільні документи, перевізнику загрожує штраф у розмірі 17 тисяч гривень.

Щодо ситуації з міжміськими та приміськими маршрутками, які курсують центром Луцька, Вадим Бірук зауважив: порушники – перевізники, транспорт яких їздить за новими маршрутами, не погодженими з міськрадою.

«При відкритті нового внутрішньообласного маршруту, якщо він пролягатиме через центр міста, його треба узгодити з виконавчим органом. Тому ми будемо перевіряти, чи схему маршруту та розклад руху погоджено з Нацполіцією та міською радою», – сказав головний спеціаліст відділу державного нагляду Укртрансбезпеки у Волинській області.

На 18-й пункт постанови Кабміну про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту посилається патрульна поліція. Мовляв, правоохоронці розглядають і погоджують паспорти маршрутів, із якими до них звертаються перевізники, погоджують їх щодо автобусної характеристики та схеми руху. До компетенції патрульної поліції не належить ухвалення рішення щодо дозволу або заборони проїзду певними вулицями.
«Є лише один випадок, коли внутрішньообласний маршрут, який пролягає через районний або обласний центр, мають погоджувати з міською радою. Це випадок, коли цей маршрут запроваджують вперше, тобто він новий», – зауважила речниця патрульної поліції Волині Ольга Коваленко.

Патрульна поліція спільно з Укртрансбезпекою здійснюють перевірки автобусів, зокрема на запити відділу транспорту міськради.

«Що контролюють патрульні? Це відповідність маршрутного транспортного засобу вимогам щодо технічного стану, наявність у водіїв дозвільних документів і, звісно, дотримання правил дорожнього руху», – додала Ольга Коваленко.

Чому департамент інфраструктури Волинської облдержадміністрації не дотримується підписаного з міськрадою меморандуму та ігнорує заборону на проїзд міжміських і приміських автобусів центральними вулицями міста? Журналісти поставили це питання виконувачці обов’язків керівника департаменту інфраструктури ОДА Тетяні Матвійчук, але не отримали від неї відповіді. Вона порекомендувала надіслати письмовий запит.
Знайшли помилку? Виділіть текст і натисніть


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, аби першими дізнаватись найактуальніші новини Волині, України та світу


Коментарів: 5
Олена Показати IP 30 Вересня 2023 13:39
Ви,міська рада,задовбали!Як мені з 33 го добратись на роботу на Гірку.Може ви мене підвезете,тачки немає.Чи бігати як мер?
псих Показати IP 30 Вересня 2023 14:58
конкуренція покращує послуги
Виборці Показати IP 30 Вересня 2023 14:58
Зі смородом - бились бились не добились, з підтопленням вулиць - бились бились не добились, з обласними маршрутками бились бились - не перемогли ! Один раз - випадковість, два рази - закономірність, три - звичка ! Та зробіть хоч щось ! Бо час спливає, а вибори все ближче і ближче !
Ан Показати IP 30 Вересня 2023 17:51
Як з 40-го до Епіцентрах, Модерна, Кладовища доїхати?
Пасажир Показати IP 30 Вересня 2023 19:02
Заборона це маразм. I плювати на усix. Монополiя перемагае конкуренцiю

Додати коментар:

УВАГА! Користувач www.volynnews.com має розуміти, що коментування на сайті створені аж ніяк не для політичного піару чи антипіару, зведення особистих рахунків, комерційної реклами, образ, безпідставних звинувачень та інших некоректних і негідних речей. Утім коментарі – це не редакційні матеріали, не мають попередньої модерації, суб’єктивні повідомлення і можуть містити недостовірну інформацію.


Система Orphus